AlbumsRecensies

Uncle Wellington – The Faster I Waltz, The Better I Jive (★★★★): Op de rand van de ultieme doorbraak

Uncle Wellington kan zich ondertussen een gevestigde waarde noemen binnen de underground scene. Dat is zeker mooi, maar het zestal lijkt hoger te willen mikken. Hun nieuwe EP The Better I Waltz, The Faster I Jive is daar het absolute product van. Uncle Wellington toont zich ambitieuzer dan ooit en met hun eerste single “The Code”, waren de verwachtingen bovengemiddeld te noemen. We kruipen alvast onder ons fleece deken en zijn klaar voor een heerlijke pot melancholie.

De EP opent met “The Castle”, een nummer die je meteen in een oase van rust brengt. De weinig opdringerige drums en synths zorgen ervoor dat de stem van Frie Mechele haar volledige vrijheid krijgt en daar zijn we blij om. “The Castle” is een mooie opener en die doet ons het beste verhopen voor de rest van de nummers. Een song dat zeker je volle aandacht verdient is “The Code”. Het werd als eerste single gelost en dat is te begrijpen. Het nummer straalt klasse uit en kan zo op de radio gespeeld worden. Anders dan bij “The Castle” slagen ze er in om het nummer catchy te maken met de leuke hook ‘Safe For Me My Laughter’. En jawel, lachen doen we zeker want dit lied is een ware ontdekking.

“The Code” is niet het enige hoogtepunt op de EP. Met “Crystal Frontier” behalen ze zowaar hetzelfde niveau als hun eerste single. Het nummer draagt een stevige bontjas van drama, somberheid en theatraliteit. Ook songs als “Waves”, “Davoren” en “The Famished Road” zijn het vermelden waard. Ze klinken oerdegelijk en horen absoluut thuis op The Faster I Waltz, The Better I Jive, dat niet teleurstelt.

Na enkele nummers is het duidelijk dat de band zich ontegensprekelijk liet inspireren door Balthazar, niet alleen omdat zij met hun producer Filip Tanghe samenwerkten, maar ook in de manier waarop de nummer zijn opgebouwd. Uncle Wellington verliest ondanks deze inspiratiebron hun eigenheid niet en dit maakt de band onder meer sterk. Ze klinken herkenbaar en stralen een heerlijke tristesse uit. De mooie samenzang tussen de muzikanten is ook het vermelden waard, het draagt alleen maar bij aan de warme sfeer die ze brengen.

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is The Faster I Waltz, The Better I Jive geen EP die je aan het dansen brengt. Maar daar malen wij niet om. Uncle Wellington toont hun onmiskenbaar muzikaal talent, met een promintente rol voor de leadzangeres, die bij momenten betoverend helder klinkt. Verwacht je aan donkere en dynamische popmuziek, die niet gaat vervelen. Het is misschien een beetje vroeg, maar deze EP zou niet misstaan als cadeau onder de Kerstboom. Wil je hen live aan het werk zien, dat kan. Want vandaag releasen ze hun EP in het Trefpunt in Gent, op 14 oktober herhalen ze dit in Pand.A in Kortrijk.

Facebook / Site / Twitter

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single momoyo - "Mouth"

Wie had gedacht dat indiepopbands niet meer vernieuwend uit de hoek konden komen, is eraan voor de moeite. ‘Intense pop die drijft…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Première: Laatste singles Uncle Wellington - "Butcher" & "God of Small Things"

Spijtig nieuws, want de Belgische groep Uncle Wellington stopt ermee. Het Belgische vijftal heeft er mooie jaren op zitten en speelde concerten…
Oude Bekenden

Beren On Tour: Uncle Wellington in de UK (deel 3)

Het Gentse Uncle Wellington bracht vorige week “Waves” uit, de derde single uit the faster I waltz, the better I jive (oktober…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.