AlbumsRecensies

Zak Abel – Only When We’re Naked (★★★★): Funky pop door een roze bril

De zomer mag dan voorbij zijn, Zak Abel belooft met zijn debuutalbum kleur te brengen in je leven. Op Only When We’re Naked krijg je een staaltje funky deuntjes te horen die iedereen meteen aan het swingen brengt, mede dankzij de hulp van Kaytranada. De voormalige Britse tafeltenniskampioen staat positief in het leven en kan met zijn soulvolle stem de donkerste dagen een roze gloed geven.

Zo’n vijf jaar geleden stond Zak Abel nog in een Franse sporthal om er zes dagen op zeven te trainen voor het wereldkampioenschap tafeltennis. Maar die tijden zijn inmiddels voorbij. Op z’n zestiende gooide hij de pingpongpalletjes voor goed in de ring en nam de Eurostar terug naar Londen. De Brit leerde zichzelf gitaar en piano spelen en had in 2014 al zijn eerste single te pakken. Na twee EP’s volgt nu eindelijk een volwaardig debuutalbum. Only When We’re Naked is een verzameling feelgood popsongs met een funky kantje.

Zak Abel brengt kleur in je leven, niet alleen op de platenhoes is zijn gezicht deels bedekt door een roze gloed, ook in de muziek ziet hij alles door een roze bril. “Beautiful Life” is daar het beste voorbeeld van. Zak schreef het nummer nadat hij heel slecht nieuws te horen kreeg. In plaats van die negatieve emoties te gebruiken om er emoliedjes van te maken, besloot hij te kijken naar wat nog wel positief was in de wereld. Het lied heeft een funky vibe met Afrikaanse drums.

Je ziet zo de bloemetjes openbloeien terwijl Zak zingt over limonade maken. Even funky is de break-up song “Broken”, over een niet-wederzijdse liefde. Zak Abel doet met zijn vrolijke deuntje en warme stem een kil thema wel erg exotisch klinken. Of zijn het zijn goedgekozen woorden die doen denken aan een wit strand: ‘You’ve been the wave I’ve been searching for’?

Zak heeft een zeer innemende stem. Hij klinkt net zoals Rag’N’Bone Man als een doorwinterde soulzanger, terwijl hij in werkelijkheid een jonge knaap van 22 is. Op “Unstable”, de eerste single, zingt hij die jonge longen uit zijn lijf. Ook op “Awakening” hoor je zijn enorme bereik. Met een sectie blazers erbij wordt dit tweede extreem feel good nummer een dansbare meezinger. Als de hipster-religie ‘self love’ een soundtrack zou hebben, was het dit album met bij uitstek “Awakening”. Ook op de titeltrack ijvert Zak Abel voor een groter goed: eerlijk zijn. ‘En dat kan pas als we naakt zijn, niet alleen fysiek’, legt hij in een interview uit. Maar tussen de lijnen lezen wij toch iets anders. De funky beats en kreuntjes tussendoor helpen daar natuurlijk bij.

Het hoeft natuurlijk niet altijd over positieve vibes te gaan. “The River” is een electropop nummer dat wat losstaat van de andere funky beats op het album. Het is geïnspireerd door een taxirit met een wel erg vrouwonvriendelijke chauffeur. De sfeer van een ‘late night cab drive’ zit verweven in de muziek, maar de tekst blijft vaag voor wie de aanleiding van het lied niet kent. Een andere song die op eenzelfde manier de trend van onze vrolijke vriend Zak Abel breekt is “Rock Bottom”, een lied dat hij schreef voor de Britse rapper Wretch 32. Die gebruikte het niet en dus maakte Zak Abel er een eigen emotionele versie van om op zijn debuut te zetten. Wretch mocht nog een magere strofe rappen, maar die had Zak beter geschrapt.

Echt droevig wordt het debuutalbum met “Deserve To Be Loved”. Ondanks de positieve vibes op de rest van de plaat, kan je niet anders dan medelijden krijgen met Zak bij dit lied. Hij vraagt zich in deze autobiografische ballad af of hij het wel waard is om geliefd te worden. Zijn stem klinkt bijna huilend en de funky piano op de achtergrond doet Zak Abel klinken als een doorwinterde soulzanger.

De voormalige pingponger sluit zijn kleurrijke debuut af met “All I Ever Do (Is Say Goodbye)”, een meezinger met een redelijk trieste betekenis. De positivo vertelde onlangs op Facebook dat één van zijn producers op korte tijd vijf mensen heeft verloren. ‘All I ever do is say goodbye’ stapte hij de studio binnen en Zak maakte er meteen een lied van. Maar ook al ken je dat verhaal niet, de tekst raakt meteen. De swingende melodie is dan weer extreem dansbaar, en blijft net als de opener “Unstable” goed hangen. Het is duidelijk dat Zak Abel een eigen sound te pakken heeft.

Op Only When We’re Naked, vertelt de goedlachse Zak Abel de naakte waarheid met een laagje soul, funk en bakken positieve vibes. De kleurrijke platenhoes weerspiegelt perfect wat er in zijn debuutalbum terug te vinden is. Funky songs over “limonade maken” en dansbare hits over laten gaan. Met z’n eigen sound en vrolijke ingesteldheid kan Zak Abel het nog ver schoppen!

Related posts
AlbumsRecensies

Channel Tres - Head Rush (★★★½): Alle muren gesloopt

Al een zestal jaar krijgen we het van Channel Tres letterlijk op de heupen. In 2018 scoorde hij met “Topdown” en “Controller”…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single KAYTRANADA – “Drip Sweat” (feat. Channel Tres)

In veel uithoeken van de muziekwereld wordt KAYTRANADA aanzienlijk geliefd en gerespecteerd. De Haïtiaans-Canadese muziekproducent jongleert met verschillende genres zoals r&b, funk…
AlbumsRecensies

Mach-Hommy - #RICHAXXHAITIAN (★★★★½): Ongrijpbaar op alle vlakken

Sommige artiesten doen er alles aan om de spotlights op te zoeken, anderen vertoeven liever wat in de luwte en komen vooral…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.