Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Architects – “Doomsday”

Onverwacht. Dat is wel het minste wat we kunnen zeggen over de nieuwe single van de Britse metalcore giganten Architects. Na toonaangevende albums, zoals Lost Forever//Lost Together en All Our Gods Have Abandoned Us, op de wereld los te hebben gelaten en op die manier een wereldwijde fanbase te vergaren, kreeg de band een ijskoude douche over zich heen. Gitarist en meesterbrein achter de beukende, complexe riffs die Architects typeert, Tom Searle, is in augustus vorig jaar overleden na een hevige strijd tegen kanker. Het album All Our Gods Have Abandoned Us bleek een post mortem testament te zijn die de strijd van Tom tegen zijn eigen lichaam verhaalt. De band werkte, ondanks het zware verlies, hun volledige wereldtournee af met gitarist Josh Middleton (Sylosis) als invaller maar de toekomst van de band bleef één groot vraagteken. Ook de heren zelf gaven aan niet zeker te weten wat er zou gebeuren met de band. Tot vandaag dus.

“Doomsday” opent met een relatief lange, mysterieuze intro om vervolgens plaats te maken voor snelle, weldoordachte riffs zoals we van Architects gewoon zijn. Zanger Sam Carter ontwapent ons met zijn eerste, zacht gezongen, lyrics: ‘Remember when Hell had frozen over? The cold still burns underneath my skin. The water is rising all around me and there is nothing left I can give’. Het wordt al snel duidelijk dat dit nummer de dood van Tom behandelt. Architects laat in de kalmere stukken ruimte om hun verdriet, wanhoop en gemis de bovenhand te laten nemen terwijl de hardere stukken perfect laten aanvoelen hoe kwaad en machteloos de overgebleven bandleden zich voelen. De video geeft mooi het rouwproces van de bandleden weer; zij vallen langzaam uit elkaar terwijl Tom opgenomen wordt in het universum. ‘What will be will be. Every river flows into the sea’ oftewel een mooie metafoor voor het feit dat iedereen uiteindelijk komt te gaan. Een mooiere zwanenzang voor hun verloren vriend kon de band waarschijnlijk niet brengen. Wij blijven alvast met kippenvel en razend benieuwd naar wat de band in de toekomst zal brengen achter .

“Doomsday” komt, aldus drummer Dan Searle (Tom’s broer), niet op een volgend album te staan: ‘Doomsday is not from an album we’ve recorded. It’s just 1 song. It’s just the start. Our way of showing everyone that there’s still a future’.

Facebook Twitter / Instagram / Website

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Parkway Drive – “The Greatest Fear”

Parkway Drive is, naast AC/DC, het succesvolste metalexportproduct uit Australië. Door hun indrukwekkende toewijding schopten de heren het tot de headlinepositie in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bury Tomorrow – “LIFE (Paradise Denied)”

Al sinds 2006 zijn de heren van Bury Tomorrow een van de meest ambitieuze metalcorebands in het genre. Met tweejaarlijkse albumreleases en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bleed From Within – “Flesh And Stone”

Wie de laatste jaren het metalcorelandschap wat in de gaten hield, heeft gegarandeerd al de naam Bleed From Within horen vallen. In…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.