AlbumsRecensies

Anna Of The North – Lovers (★★★★): Prachtig liefdesverdriet in al zijn glorie

Eindelijk geven Anna Lotterud en Brady Daniell-Smith ons het volledige plaatje voor we alles al van buiten kennen. Wat hebben ze ons al overdreven verwend. Het Noors/Canadese duo Anna Of The North is de wereld al een tijdje aan het overspoelen met dromerige, elektropop singles. “Sway” startte een bescheiden internet-sensatie in 2014 die hen een contract met label Honeymoon opbracht, “Baby” en “The Dreamer” volgden op in 2016 en sinds mei dit jaar lijkt er geen maand voorbij te gaan of we krijgen weer een single, volledig met videoclip, om bij weg te smelten. Tijd om het als geheel te beluisteren, hier is hun debuut, Lovers.

Twee hele seconden heeft Anna nodig om een simpel maar pakkend deuntje je hoofd in te sturen. “Moving On” is vers en leidt ons recht het album in dat (volgens het duo zelf) niet als ‘Dreampop’ bestempeld mag worden, maar de term ‘Scandipop’ met trots draagt. Het popklare nummer durft het wel aan zijn maatsoort elke vier strofen eventjes te veranderen, wat zorgt voor een aangename ‘hoek af’. Dat het nummer aan het einde uit fade lijkt aan te tonen dat dit een ‘nummertjes-album’ wordt. Volgende nummertjes zijn dan ook het schattige ‘Someone’, waar ze ontdekt dat ze ook maar een mens is met romantische noden, het prachtige “Lovers”, waar ze letterlijk vraagt om die liefde en “Money”, waar ze ons eventjes verliest omdat we haar gevoelens juist niet mogen horen.

“Always” laat ons na “Money” weer door Anna’s ogen kijken. “I’m tired of being in love” zing ze in deze ballad terwijl ze ziet hoe haar crush wordt behaagd door verscheidene vrouwen. Met een meezing-gehalte zo hoog als de Galdhøpiggen, lijkt het ons de go-to-song voor de onlangs gebroken harten die de nood hebben hun keel open te zetten. Ook in “Feels” heeft ze het niet al te best. Hoewel kleurrijk, dansbaar en melodisch, verkondigt ze ook hier weer het woord van gevallen liefdes. Vooral het funky basje brengt verwarring, hoewel aangenaam. Nummer 7 van het album is het magnum opus. Het nummer waarvoor we al een jaar lang ons donsdeken gedekte bed induiken, een teddybeer tussen onze vingers klammen en ons versnikken aan alles wat ons ooit onrecht aangedaan heeft. Haal die lesjes drama van op het lager maar weer naar boven en bleit hoopvol mee met het epische “Baby.” Synths die uit een sprookje lijken te komen, echoënde drums en krijsende bassen met een brok in de keel. Nee! … Dat is geen traan! … We zijn verkouden!

Met “Friends” en “Fire” neemt ze zelf de touwtjes in handen. In het eerste neemt ze rustig de kans om haar kant het verhaal te laten horen. “I don’t think I’m strong enough for us”, “I don’t wanna give up” vertelt ze hem aan de keukentafel. “Fire” is daarentegen klare taal; Het is genoeg geweest. “I don’t want to go down in your fire” haalt ons uit het voorgaande leed en maakt het met zijn zelfzekere sfeer en uptempo melodieën tot meest single-waardige nummer op dit debuut. Anna Of The North legt ons als conclusie uit wat ze werkelijk wil. Het laatste “All I Want” is een rustige outro om je gevoel bij te relativeren. Het enige wat we willen is liefde en affectie, ga er goed mee om.

De sterkte van Anna Of The North is niet dat het vernieuwend of spannend is. Anna Of The North probeert in een bescheiden Vikingschip, al sorry-zeggend, de wereld te veroveren. De kracht is eerder het wegdromen bij de simpele Engelstalige lyrics waar Anna om aandacht vraagt en het constante contrast tussen de koude stoere sounds gepaard met de warmte van de bassen, waves en synths. Nee nee, we zijn geen twaalfjarige meisjes bij Dansende Beren, wij geloven gewoon in een goed geproduceerd product als we er een horen. Lovers komt uit op 8 september.

Facebook I Soundcloud I Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Anna of the North - "Try My Best"

We zijn wellicht niet de enige die bij de naam Anna of the North meteen iemand voor onze ogen hebben met een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Anna of the North - "Swirl"

Sommige artiesten lijken nooit echt vanonder de radar te komen, maar dat heeft uiteindelijk ook wel z’n charmes. Vraag dat maar aan…
AlbumsRecensies

Someone - Owls (★★★): Een dromerige trip

Onder de naam Someone brengt de Nederlands-Britse Tessa Rose Jackson dromerige popmuziek uit. Met haar quasi onvindbare naam koos de zangeres aanvankelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.