LiveRecensies

Cirque Magique 2017: snelst groeiende festival in Vlaanderen

Het elektronisch festival Cirque Magique is amper twee jaar oud en stond na zijn eerste editie in 2015 al meteen in het lijstje van ‘beste nieuwkomers in Europa’.  Over een tijdspanne van een vol weekend werden enkele velden in Ledegem, in the middle of nowhere, omgetoverd tot een heus ‘circus’ dat zich afspeelt op de tonen van house en techno. Laat deze West-Vlaamse gemeente nu net de woonplaats deze beer zijn en je begrijpt dat we deze mini-versie van Tomorrowland niet aan ons konden laten voorbijgaan.

Waarom de vergelijking met Tomorrowland? Cirque Magique voelt een beetje aan als een thematisch andere wereld. Dit gevoel kan je natuurlijk op elk festival overkomen, maar hier is het dankzij de circus vibes toch nog net dat tikkeltje anders. Op het terrein staan er drie podia die allemaal op een verschillende manier ingekleed zijn in het thema: felle kleuren, vlaggen, vreemde vormen en allerlei circusartiesten op het podium. Deze stages zijn strategisch in de uithoeken van de weide geplaatst zodat je eigenlijk constant rondjes op het festival kan lopen. Ze hebben fantastische namen: ‘Circodrome, Imaginarium en Luna Volante’. Daartussen bevinden zich de bars, eetkraampjes en diverse chillspots. Er is zelfs een aparte locatie voor nog meer circusacts en er staat een draaimolen waar je gratis kan plaatsnemen op de vliegende stoeltjes. Toegegeven, de locatie zelf is relatief klein maar het gebruik van elke vierkante meter is perfect uitgekiemd.

Over naar het muzikale gedeelte dan, toch ook een belangrijke reden waarom we onze denkbeeldige clownsneus hebben opgezet. Voor Charlotte De Witte bijvoorbeeld, de Belgische techno DJ was eerder deze zomer onder meer al op Awakenings en Dour te bewonderen en is op Cirque Magique één van de bekendste namen. Ondanks een vertraagde vlucht slaagt ze er met bravoure in om op de Cyrcodroom voor een geweldig feestje te zorgen. Publiekslieveling De Witte ziet er wat uitgeput uit, ze komt rechtstreeks uit Denemarken, maar de talrijke aanwezigen malen er duidelijk niet om. Het is nog vroeg op de avond en aan sfeer is er alvast geen gebrek. Charlotte De Witte heeft trouwens nog een drukke, Europese maand voor de boeg. In ons land draait ze op 11 augustus wel nog op de Lokerse Feesten.

Cirque Magique 2017 #charlottedewitte #cirquemagique #techno

Een bericht gedeeld door Michiel Deschamps (@michieldeschamps) op

Later op de avond belanden we op de ‘Luna Volante’ bij gevestigde waarde Yves Deruyter. Al sinds de jaren 80 is onze landgenoot bezig met draaien en producen van diverse elektronische genres, de ervaring spat er dan ook duidelijk vanaf. Het podium is gedecoreerd met kleurrijke wimpels waar de wind graag op inspeelt. Deruyter zelf speelt dan weer graag in op het publiek, hij verwent ze met zijn kenmerkende combinatie van techno, house en trance. De set bevat zowel klassieke nummers als onbekende deuntjes, wij stampen met volle overtuiging door en genieten van elk moment.

Eigenlijk is het volledige festival een heel geslaagde crossover van diverse stijlen inzake elektronische muziek. Dat zie je ook aan de gemiddelde leeftijd. Cirque Magique heeft van nature een familiaal karakter, vandaar dat naast gezinnen en jongeren ook veel jonge dertigers en veertigers hier hun muzikale jeugd komen (her)beleven. Het zorgt voor een merkwaardige cocktail van leeftijdsgroepen die op hun beurt dan weer voor een unieke atmosfeer zorgen.

Magic is happening here… Pic by @nachtschaduw_official

Een bericht gedeeld door Cirque Magique (@cirquemagiquefestival) op

Bij het vallen van de duisternis besluiten we dan eindelijk om plaats te nemen op de verlichte draaimolen. Ietwat draaierig (hebt u ‘m?) nemen we daarna plaats op de ‘Imaginarium’, de officieuze mainstage, om verder te zweven met de resterende house-DJ’s. Ondertussen komen we ogen tekort om de talloze acts op het podium te blijven volgen. Danseressen maken gebruik van hoepels om hun kunsten te vertonen, er zijn prachtig uitgedoste heren die schijnbaar zonder moeite met een aantal knuppels jongleren en een vuurspuwer kan natuurlijk al helemaal niet ontbreken. Even later voert een artiest op het dak van de stage een gedurfde handenstand uit, iets wat er allesbehalve veilig uitziet. Geen nood, de performers lijken stuk voor stuk professionele artiesten die wel weten waar ze mee bezig zijn. Ze dragen bij tot een ongeëvenaarde festival-ervaring.


Cirque Magique is er op enkele jaren tijd in geslaagd om een sterk concept neer te zetten en dat te omkaderen met een familiale insteek en een duidelijke muzikale visie. Het festival spreekt tot de verbeelding, heeft duidelijk nog een groeimarge en zorgt voor opwinding in een anders zo rustige omgeving. Een aanrader voor elke festivalganger die zich niet tot de klassiekers wil beperken.

 

Videocredits: Julie Poublon

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Yves Deruyter & The Subs - "Rave Cloud" & "Mind Attack"

Vrijdag 1 oktober wordt een dag die de Belgische horeca en muziekindustrie niet snel zal vergeten. We krijgen dan niet alleen de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kedr Livanskiy – “Your Turn” (feat. Flaty)

Na Ariadna (2017) en Your Need (2019) zal de Russische Yana Kedrina, beter gekend als Kedr Livanksiy op 2 oktober 2021 haar…
AlbumsFeatured albumsRecensies

박혜진 Park Hye Jin - Before I Die (★★★): Enkele parels in een grijze mantra-massa

Nee, niet alles dat uit Zuid-Korea komt, is K-pop of deuntjes in de trant van het godsgruwelijke “Gangnam Style” van PSY. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.