AlbumsRecensies

Mr Jukes – God First (★★★★): Een saus van funk en dansbare elektronica

In 2016 kondigde de Britse indie rock band Bombay Bicycle club aan dat ze het voor bekeken hielden. Sindsdien zijn de bandleden gefocust op hun solo carrière. Afgelopen Rock Werchter zagen we Bassist Ed Nash als Toothless optreden in de Barn. Nu is het de beurt aan frontman Jack Steadman om naar voren te komen met zijn solo project Mr Jukes. Op zijn debuut album God First doet hij maar liefst beroep op zeven gastzangers met kleppers als Charles Bradley, De La Soul en Lianna La Havas.

De plaat opent met het nummer “Typhoon”. Hierin wordt het verhaal van kapitein MacWhirr (een personage uit een boek Typhoon van Joseph Conrad) zijn ten ondergane schip verteld. De sferische klanken van de vibrafoon gaan hierin over in een funky drumgroove. Deze funk neemt hij mee naar “Angels/Your Love” waarin BJ The Chicago Kid de vocals voor zich neemt. Geen rapsong zoals je dat van BJ zou verwachten maar een nummer waarin blazers centraal staan. Samen met de drums zorgen ze voor een dansbare setting.

Op nummers als “Ruby” en “Magic” neemt Steadman de vocals voor zich. Vooral het nummer “Ruby” doet terug denken aan het laatste Bombay Bicycle Club album So Long See You Tomorrow. “Magic” daarentegen klinkt minder overgoten met de Bombay Bicycle Club saus. Toch blazen samples en elektronica een frisse wind door het nummer, wat het dan weer een zomers sfeertje geeft.

Stil zitten tijdens het beluisteren van deze plaat is absoluut geen optie. De dansbenen komen tot hun recht op nummers als “Leap Of Faith” en “Grant Green”. Op dat laatste nummer worden de vocals verzorgd door niemand minder dan Charles Bradley, aan funk niets te missen. “Somebody New” en “From Goldon Stars Comes Silver Dew” zorgen er dan weer voor dat onze keel gesmeerd blijft met hun aanstekelijke refrein.

Naast de dansbare nummers is er op de plaat ook ruimte voor een teruggetrokken moment. Tijdens de ingetogen ballade “Tears” wordt hij bijgestaan door zangeres Alexandria. Afsluiten doet hij samen met Lianna La Havas met het nummer “When Your Light Goes Out”. De intro bestaat uit een melodie die perfect zou passen in een Disney film. Eindigen doet het met een samenkomst van de gebruikte elektronica en samples in combinatie met een aanstekelijke na-na-na.

Mr Jukes zet met de plaat God First een sterk debuut neer. Samen met de funk, de samples en de elektronica op de achtergrond zijn er af en toe invloeden te horen van zijn band Bombay Bicycle Club. Beroep doen op externe gastzangers geeft ook een extra dimensie aan de nummers. Hij weet op zijn eigen manier een juiste dosis elektronica te vermengen met funk om er een vernieuwend dansbaar geheel van te maken.

God First kwam uit op 14 juli 2017 bij Universal.

Voorlopig staat er nog geen Belgische datum in zijn tourschema.

Facebook / Twitter / Instagram / Website

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 1): Uitgeregend, maar niet uitgeteld

Het gras van de Werchterse weide was twee zomers lang groener dan ooit, maar gisteren mocht ze eindelijk weer overrompeld worden door…
AlbumsRecensies

Robert Glasper – Black Radio III (★★★): Assertief en politiek bewust

Een breuk met het roemruchte Blue Note label, dat was de opoffering die de uit de Verenigde Staten afkomstige jazzmuzikant Robert Glasper…
AlbumsRecensies

Mr Jukes & Barney Artist - The Locket (★★★½): Londense bruistablet

Mr Jukes is het alter ego van Jack Steadman, maar belletjes gaan vooral aan het rinkelen wanneer we vertellen dat hij de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.