AlbumsOntdekkingen van "Den Beir"

Vonnis – Evil.against.evil (★★★½): Sinistere beeldspraak, beenharde wervelwind

Evil against evil; een beenharde reis door de obscure wereld van de Gentse band Vonnis. Voor hun debuut hebben ze samengewerkt met niemand minder dan Consouling Agency (die onder meer samenwerkt met Amenra). Opgenomen bij Tim de Gieter van Much Luv Studio, die eveneens de plaat van Every Stranger Looks Like You onder zijn hoede nam (recensie: hier), klinken de vier nummers (vijf met het gedicht meegerekend) scherper, duisterder, en harder dan ooit.

Voor de gelegenheid had Vonnis een wel heel bijzonder extraatje voorzien bij het aankopen van Evil.against.evil: een viertal handgemaakte nagels, conform aan het artwork. In een interview met Tumult.fm legde Vonnis uit dat de nagels de pijn symboliseerden die tijdens het schrijven en/of spelen vrijkomt. We leggen hier dan ook meteen het verband met de sferen die andere bands bij Consouling Agency teweegbrengen. Maar Vonnis past perfect in dit plaatje: als een ijzige wervelwind razen de nummers aan je voorbij, gedrenkt in emotie en vocals waar je rillingen van krijgt (in a good way).

Artwork: Planeet Janus

Het valt ook op hoe de accenten en het ritme van de vocals en de instrumentatie samenklitten en de intensiteit naar een hoger niveau tillen: van snoeihard in de magistrale opener “Calculating Infinity”, tot apocalyptisch in afsluiter “Evil.against.evil”. De lyrische capaciteiten op zich stellen eveneens niet teleur. Vonnis weet al vrij goed hoe ze hun verpletterende sound kunnen verzoenen met diepgang in de teksten. Naast het beklemmende gedicht in de helft van Evil.against.evil, vinden we in “Chant du cygne” (zwanenzang dus) een fragment uit de tragedie “Le Cid” van 17de-eeuwse theaterschrijver Pierre Corneille terug:

“Pleurez pleurez
Et fondez-vous en eau
La moitié de ma vie
a mis l’autre au tombeau.”
– Pier Corneille, Le Cid

Maar de overige nummers puilen ook uit van poëtische dimensie. Er worden voornamelijk donkere thema’s aangekaart, volledig in de lijn met wat ze muzikaal te bieden hebben. Omgaan met de dood en de donkere grillen van het leven, je eigen graf delven, het gevoel dat niets in dit leven volstaat; de sinistere beeldspraak die Vonnis creëert is confronterend maar zorgt voor des te meer impact.

In een tijdspanne van amper vijf tracks slaagt Vonnis er toch in een vrij duidelijk muzikaal landschap te schetsen. We vinden op tekstueel vlak veel diepgang terug die enorm tot de verbeelding spreekt, gecombineerd met zowel slagkracht als fragiliteit. Die duistere diversiteit maakt van Evil.against.evil een zeer matuur debuut en toont veel potentieel.

Vanavond (donderdag 29 juni) speelt Vonnis in het Gentse Krawietelke (dat daarna zijn deuren sluit voor onbepaalde duur). Facebookevent: hier.

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview 30,000 Monkies: 'We wilden onszelf wat in de bloemetjes zetten!'

Champagnemetal, wat in helsnaam moeten we ons daarbij voorstellen? 30,000 Monkies, de ingenieurs van het genre, verklaart nader, tussen de twee releaseshows…
LiveRecensies

Avant-gardemetaldag @ Dour 2019: Lavalampen en jetvliegtuigen

Het karakteristieke metalpodium The Cavern is niet meer, maar dat belet Dour niet om naar gewoonte op de vierde dag de versterkers…
FeaturesUitgelicht

Veertien muzikale tips voor een geslaagd Dour 2019

Niet meer lang vooraleer het spannendste festival van Wallonië weer zijn deuren opent voor tienduizenden bezoekers. Vorig jaar verhuisde het festival van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.