AlbumsRecensies

The Drums – “Abysmal Thoughts” (★★½): Niet meer zo nieuw, maar eens zo geestig

AlbumsRecensies

The Drums – “Abysmal Thoughts” (★★½): Niet meer zo nieuw, maar eens zo geestig

Jonathan “Johny” Pierce heeft opnieuw een plaat gemaakt met the Drums. Of eerder, onder naam van the Drums. Ook zijn trouwste kameraad, Jacob Graham, heeft ondertussen zijn handdoek in de ring geworpen. We spreken vanaf heden dus eigenlijk beter van the Drum, maar dan maken we het onszelf moeilijk.

Is er in wezen dan veel veranderd aan de muziek van the Drums? Portamento en Encyclopedia probeerden om niet opnieuw die surfpop-gimmick boven te halen, maar die moeite heeft Abysmal Thoughts zichzelf bespaard. Je hebt niet veel fantasie nodig om Johny opnieuw aanstellerig -of wat het nu net heel cool?- te zien dansen op zijn eigen deuntjes.

Op het merendeel van de plaat werkt die vertrouwde formule zeer goed. Tracks als  “Mirror” of “Shoot the Sun down”  of “Rick Kids” bijvoorbeeld, hoeven qua aanstekelijkheid niet onder te doen voor “Forever and Ever Amen”. The Drums smijten de sérieux die hen vroeger soms de das omdeed weer heel even van zich af. Sommige bands worden een gebrek aan originaliteit verweten wanneer ze teruggrijpen naar een gekende formule, maar in dit geval maken we graag een uitzondering. Enkel “Are U Fucked” schopt echt tegen de schenen van de trouwe fans.

“If All We Share” is de ongekroonde held van dit verhaal. Enkel Johny Pierce en zijn gitaar vormen een topduo, deze ballad klinkt minder poppy en meer gemeend dat alles wat the Drums in het verleden hebben gemaakt. Eenvoudig, zonder al dat theatrale gedoe dat we anders gewend zijn. Johny klinkt als een echte bard die de stiel volledig beheerst. Spijtig dat we dat niet eerder mochten ontdekken.

Als we eerlijk zijn, speelt Abysmal Thoughts  heel erg op veilig en het moet het vooral van nostalgie hebben. Maar de plaat is ook en vooral ongegeneerd plezierig en houdt zich nergens in. Ernaar luisteren zal je gemoed ongetwijfeld veel goed doen.

Wie The Drums live aan het werk wil zien, kan op vrijdag 29 september in de Botanique terecht.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Drums - "The Impossible"

“Let’s Go Surfing” doet bij velen wellicht nog een belletje rinkelen. Voor The Drums zijn de tijden van die hit helaas al…
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (Dag 2): Alternatief muziekfeest

De tweede dag van het Ways Around Festival ging door in RESET. In een vorig leven was dit gebouw het hoofdkantoor van…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Tobias Arbo - "Recover"

In 2023 leerden we Tobias Arbo beter kennen dankzij zijn debuut-ep Powerlines. Met zachte indiefolk uitte hij zich op een gevoelige en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.