AlbumsOude BekendenRecensies

Big Thief – Capacity (★★★★): Een band opweg naar z’n topvorm

Wie dacht dat Big Thief het maar bij één monsterplaat ging laten, moeten we meteen lik op stuk geven. Nadat de Amerikaanse band ons vorig jaar wist te overtuigen met hun debuutplaat Masterpiece, doen ze er dit jaar nog een schepje bovenop. De band rond frontvrouw Adrianne Lenker heeft alweer een staaltje pure kunst op de wereld losgelaten en dat kunnen wij als muziekliefhebbers alleen maar toejuichen. Op hun nieuwe plaat Capacity klinkt Big Thief iets doffer en op bepaalde ogenblikken net iets cleaner dan op hun vorige plaat, maar al bij al leveren ze alweer een prachtig album af.

Eerst en vooral willen we jullie meedelen dat het album prima tot z’n recht komt als achtergrondmuziek. Voor diegenen die de plaat echt willen begrijpen en de vibe ervan goed willen voelen, raden we jullie ten zeerste aan om de plaat enkele keer op repeat te zetten. Het is een constante afwisseling tussen iets stevigere songs met ballen aan hun lijf en subtiele dromerige gitaarsongs die ons meteen weten te ontroeren. Doordat er zoveel wordt gevarieerd, wordt het album op geen enkel moment als saai ervaren, wat toch wel zeker een meerwaarde is.

Na het beluisteren van de plaat, valt het ons meteen op hoe fantastisch de stem van frontvrouw Adrianne Lenker alweer klinkt. Haar stemkleur is letterlijk in geen enkel kotje in te delen, wat ervoor zorgt dat de sound van de band een extra touch ‘persoonlijkheid’ krijgt. De combinatie van haar stem en de klank van de gitaren kan het best worden vergeleken met witloof en hesp. Als je deze elk afzonderlijk gaat bekijken, dan is er in feite niet echt iets speciaals aan. Maar eens je die twee gaat combineren, dan ontstaat er iets unieks dat heel moeilijk valt te beschrijven.

Enkele maanden geleden, bracht Big Thief hun eerste single “Mythological Beauty” uit. Dit was meteen ook het eerste voorproevertje dat we kregen en dit volstond al om te weten dat Capacity een fantastisch album ging worden. Het lied blijft ook één van de sterkste songs van het ganse album, mede door de Warpaint vibe die het lied typeert. Als je ons dan vraagt naar ons favoriete nummer van de plaat, dan zeggen we zonder enige twijfel “Objects”. Het gitaargeluid dat hier wordt geproduceerd klinkt wel heel erg Oosters, wat het lied dan ook van de rest onderscheidt.

Het is moeilijk om Big Thief met een andere band te vergelijken. De meest logische keuze zou Julien Baker, Mothers of Angel Olsen zijn, maar wij vinden dat de sound van Big Thief op bepaalde momenten aan Warpaint doet denken. Op muzikaal vlak kan het zijn dat deze twee bands praktisch geen raakvlakken hebben, maar de vibe en de sfeer die beide bands teweeg brengen, lijken sterk op elkaar. Het is pas wanneer Adrianne heel hoog gaat met haar stem, dat je de gelijkenis echt hoort. Denk hierbij aan “Watering”, “Haley” of “Coma”.

We kunnen dus besluiten dat Big Thief progressie heeft gemaakt in vergelijking met vorig jaar. Hun tweede album klinkt volgens ons net iets beter dan hun voorgaande plaat en dat stemt ons gelukkig. Voor de mensen die Big Thief heel graag eens live aan het werk zouden willen zien, op 29 oktober spelen ze in concertzaal De Kreun te Kortrijk. Laten we afspreken dat we elkaar daar zien?

Facebook / Twitter

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Babeheaven - "The Hours"

Babeheaven is terug met een prachtige nieuwe single: “The Hours”. Het West-Londense vijftal onder leiding van Nancy Andersen en Jamie Travis dropte…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Big Thief - "Change"

Dat Big Thief niet stilzit, konden we vorig jaar al merken met maar liefst twee albums. En het ziet er naar uit…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe singe Mazey Haze - "Always Dancing"

Nadine Appeldoorn alias Mazey Haze is een 21-jarige Amsterdamse die nu haar derde single “Always Dancing” uitbrengt. Haar vorige singles “Headspin” en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.