Muzieknieuwtjes

In memoriam Shelter en Wablief?!: Onze beste herinneringen

Op woensdag 10 mei kondigde Pukkelpop een lading nieuwe namen aan voor het festival, maar vraag ons niet wie er de line-up vervoegt, want wij waren volledig van de kaart door een ander nieuwtje. Naast de verdeling van de artiesten over de verschillende podia, viel ook het trieste nieuws te melden dat op Pukkelpop 2017 de Shelter en Wablief?!-tent er niet meer bij zullen zijn. Gelukkig blijven er nu wel nog acht podia en genoeg artiesten te ontdekken over, maar toch zullen wij met de nodige weemoed terugdenken aan die twee toffe tenten. Het punk- en metalschuiloord in de Shelter en het Belgische bastion in de Wablief?!-tent stonden steeds garant voor onvergetelijke momenten en optredens. Als eerbetoon grabbelen onze Dansende Beren eens in hun geheugen en halen ze hun mooiste herinneringen aan de tenten boven. #RIPShelter #RIPWablief

  • Raketkanon – Wablief?! – 2015

Zaterdagavond is doorgaans de uitgelezen kans voor iedere Pukkelpopper om nog elk greintje resterende energie uit hun geurende festivallijven te persen. Raketkanon speelde bij valavond in de kleine, donkere Wablief?! en het publiek was duidelijk gekomen voor een laatste rondje ‘alles kapot’. Hoewel dat publiek voornamelijk bestond uit ontblote mannenbasten, weerhield dat de vrouwen er niet van om onophoudelijk te stagediven. Het optreden werd een grote, hitsige oorkaan die iedereen bij het eind verdwaasd achterliet. Wanneer je met een bloedneus uit een moshpit komt, is het duidelijk: Raketkanon loste een bom. (Charlotte)

  • Pulled Apart By Horses – Shelter – 2010

In augustus 2010 trok onze puistenbeer als 16-jarige snotneus naar Kiewit, met een een op Ebay-gekochte dagkaart (God bless TicketSwap nowadays). Op zijn dagplanning was er indertijd nog wat ruimte voor Columbusiaanse ontdekkingen en zo belandde hij in de vroege, hete middag in de Shelter bij Pulled Apart By Horses. De muzikale herinneringen zijn dan wel wat vervaagd, de stomende show die de mannen opvoerden leeft nog actief verder in deze beer zijn gedachten. Afgerukte podiumaankleding, een gespeelde gitaarsolo enkele meters hoog in de blootliggende stelling en zelfs de blote, bezwete bandlidbasten staan nog op z’n netvlies gebrand. Een memorabele kennismaking met onze goeie vriend, die nu helaas komen te gaan is. Vaarwel vriend. (Tijs)

  • Amenra – Wablief?! – 2013

Al van bij het binnenkomen in de Wablief?! op de zaterdag van Pukkelpop 2013 voelde je dat er iets in de lucht hing. Het publiek keek reikhalzend uit naar de sludgemetal van Amenra en op wat sferische achtergrondmuziek na was het bijna muisstil in de donkere tent. Een dikke drie kwartier later liep menig festivalganger de tent terug uit zonder te weten van welke parochie hij/zij was. Helemaal verdwaasd en in trance door de wervelende, maar tegelijk heel introspectieve set die ze net aanschouwd hadden. Van interactie met het publiek of applaus tussen de nummers was er gewoontegetrouw geen sprake. Van zanger Colin H. Van Eeckhout zagen we enkel diens achterkant. De mensen die aanwezig waren zullen het beamen: het was één van de meeste intense optredens van heel Pukkelpop dat jaar. (Frédéric)

  • Balthazar – Wablief?! – 2010

Zeven jaar geleden mocht de Kortrijkse band Balthazar de Wablief?!-tent afsluiten en ze deden dat met hun nu zo kenmerkende stijl. Tot ver buiten de tent stond het publiek aan te schuiven om toch maar een glimp van de show op te vangen. Met slechts hun debuutalbum onder de arm, is dat toch een prestatie die kan tellen. Onze beer was er bij liet zich volledig gaan op instant classics “Fifteen Floors”, “The Boatman” en het in ons geheugen gegrifte “Blood Like Wine”. (Jasper)

  • School is Cool – Wablief?! – 2010

Ook in 2010 ging het hard voor de bende van Jonas Genard. In september 2009 werd de band School is Cool opgericht, in maart 2010 wonnen ze Humo’s Rock Rally en in augustus van datzelfde jaar mochten ze al de Wablief?! overhoop halen. Van een band met toen amper één single en één EP’tje hadden we niet verwacht dat ze onze beer zo zouden weg blazen. Hun jeugdig enthousiasme en Arcade Fire-achtige nummers deden de vloer trillen en de beentjes dansen. (Jasper)

  • Steak Number Eight – Wablief?! – 2013

Zij die ten gepaste tijde de Wablief betraden, weten wat voor een helse warmte kon sluimeren in de toen nog kleine tent. Zeker als de zon een ganse dag lang haar stralen op de wei losliet. Nog meer als de tent tot de nok gevuld stond.  Een uitstekend moment voor een ontketende Steak Number Eight om vier torenhoge vlammenwerpers op het podium te zetten. Het dak ging er verschroeid af. (Sven)

  • NOFX – Skate Stage – 2002

Voor er een dak op de Shelter werd gezet, was er de Skate Stage. Deze was toen al het toevluchtsoord voor de fans van hardere muziek, en stond garant voor geweldige optredens. Zo ook NOFX, die er nog een paar keer zouden aantreden. Het meest memorabele was in 2002, met enerzijds een formidastische versie van ‘The Decline’ én een moddergevecht dat zelfs het podium bereikte. Top. (Sven)

  • Isbells – Wablief?! – 2012

Zelden werd tederheid zo tastbaar als tijdens de set van het Limburgse Isbells. Na de rampspoed in 2011 bood de zoete en intieme folk van Isbells een troostende schouder en een hart onder de riem. “As Long As It Takes” gaf ons een warm gevoel van binnen, “Elation” bracht hoop en tijdens “Reunite” mocht je je tranen de vrije loop laten. De vernieuwde Wablief?! werd meteen een plaats vol liefde, tristesse en hoop. Nu, na al die jaren, zijn we die boodschap nog niet vergeten. (Jasper)

  • De Ideale Wereldfandagen – Wablief?! – 2016

Het leek een farce, een mop, een megalomaan idee dat nooit goed zou komen. Maar Otto-Jan, Jelle, Sven en Michiel bewezen ons ongelijk en maakten De Ideale Wereldfandagen op Pukkelpop onvergetelijk. Er viel de hele dag heel wat te beleven op de Petit Bazar, van signeer- en voorleessessies, meet- and greets en ook gewoon onnozelheden. Het toppunt van de fandagen waren ongetwijfeld de liveshows in de Wablief?!. Drie avonden lang zat de tent vol en werd het lachen, gieren, brullen met de filmpjes, special guests en mopjes van Otto, Jelle en Sven. Dit jaar komt er een tweede editie van de DIW-fandagen, hopelijk krijgt die een even grote tent om alle fans te herbergen. (Jasper)

  • Marky Ramone’s Blitzkrieg – Shelter – 2016

Het laatste optreden ooit in de Shelter was er één van een band die Pukkelpop meermaals kon verwelkomen, weliswaar in een andere vorm. Ieder belangrijk lid van The Ramones is ondertussen overleden, maar drummer Marky Ramone tourt nog steeds met alle hits van de band. Op Pukkelpop was het dan ook niet de vraag welke hits er zouden passeren, maar wel hoeveel?! Het werd een punkavondje om nooit te vergeten. Iedere liefhebber van The Ramones zag er zijn favoriete song passeren en van begin tot eind stond de tent in vuur en vlam. Een snedige ‘1, 2, 3, 4’ voor ieder nummer werd de lofzang van de Shelter, die samen met enkele klassiekers op zijn eind kwam. (Niels)

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Lokerse Feesten pakt uit met Cypress Hill, Skunk Anansie, MEROL, Hot Chip en meer!

Lokerse Feesten heeft er een drukke week op zitten. Sinds dinsdag loste de organisatie namelijk dagelijks een paar namen die de poster…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook Amenra en STAKE op metaldag Lokerse Feesten

De metaldag van Lokerse Feesten is altijd een flink staaltje harde muziek en dat is ook dit jaar niet anders. Met namen…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult affiche aan met Osees, You Me At Six, The Aces, Mother Mother en meer!

Je moet jezelf altijd blijven overtreffen, moeten ze bij Pukkelpop gedacht hebben. Vorige week dropte het festival maar liefst zeventien nieuwe namen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.