LiveRecensies

Jake Isaac @ Trix: Dansen op feelgood soul

Vrijdag bracht de Britse singer-songwriter Jake Isaac zijn debuutalbum Our Lives uit. De soul-zanger stond al in het voorprogramma van HAIM en Paloma Faith en keerde zondag terug naar België om zijn nieuwste werk voor te stellen. In Trix kon Jake Isaac het publiek snel ontroeren met z’n warme stem, brede glimlach en kleine gitaar.

Even terugkeren naar de zomer van 2015, toen one hit wonder “Show Me Love” van de Nederlandse DJ Sam Feldt de soundtrack was van menig BBQ. De diepe stem die daarop te horen was, is die van Kimberly Anne. Na blijvend stalken van Isaac op Twitter, mocht de Britse zangeres mee op tour met hem. Haar stem doet denken aan die van Tracy Chapman, terwijl de muziek dan weer indie in zijn puurste vorm is. Alles aan Kimberly Anne is doe-het-zelf.

Bijgestaan door een backing-zangeres die piano, drums en gitaar speelt, bracht Kimberly Anne liedjes uit haar nieuwste EP Ballads. Hoewel ze België aan het begin van de avond verwarde met Berlijn, had het publiek haar dankzij eerlijke bindteksten en innemende songs na het laatste lied volledig omarmd.

https://www.instagram.com/p/BT1AKO7BZLU/?taken-by=iamjakeisaac

In een baggy jeans en los t-shirt stapt Jake Isaac het podium van Trix op. Hij hangt meteen een akoestische gitaar rond zijn nek, die door zijn stevige lichaamsbouw plots gekrompen lijkt. De Brit zou met zijn ruig uiterlijk en Zuid-Londense roots perfect een carrière in grime kunnen starten. In tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten luisterde hij niet naar Wiley of Dizzie, maar stond Graceland van Paul Simon op repeat in het ouderlijk huis. Invloeden Michael Jackson, Sting, The Police en zelfs The Temptations zijn dan ook te horen in de soul-pop die Jake Isaac brengt. Bijgestaan door drie muzikanten, waarvan er eentje zowel percussie, zang, gitaar als keyboard voor haar rekening neemt, stelt hij zijn kersverse debuutalbum voor tijdens een energiek optreden.

‘Het zijn shows als deze die het meest angstaanjagend zijn. Als ik iets fout doe, hebben jullie het allemaal gezien,’ grapt Jake Isaac voor de honderdtal bezoekers. De soul-zanger hoeft zich echter geen zorgen te maken want de avond verliep foutloos. Beginnen doet Jake Isaac met het stevige “Lonely Are The Brave”, een lied dat meteen de toon zet voor de rest van de avond. Met een stem die geen microfoon nodig heeft, brengt Jake Isaac liefdesliedjes die rechttoe rechtaan zijn. Om het simpel te houden heeft hij maar drie regels “1. Have fun, 2. Dance, 3. Have fun”. Geen moeilijke opgave voor een man die zijn brede glimlach niet kan verstoppen. Terwijl Jake Isaac op het podium de bekende wandel-ter-plaatse-dans demonstreert, kan het publiek niet anders dan volgen op de aanstekelijke percussie.

https://www.instagram.com/p/BTzfDuxF79r/?taken-at=216105650

Wat Jake Isaacs muziek zo aanstekelijk maakt, zijn zonder twijfel de vraag en antwoord-refreintjes. “Home” en “I Got You” zijn hier een uitstekend voorbeeld van en werken live nog beter. Zijn bandleden achteraan het podium springen geregeld bij als backings. Ook “Fool For You” en het emotionele “This War” zouden nooit zo goed klinken zonder de ooh’s en aah’s. De Britse zanger stelt na vier luide liedjes voor het even kalm aan te doen, ‘het is tenslotte zondagavond.’ Wat volgt is een aaneenrijging van intieme songs op akoestische gitaar. Ondanks zijn imposante verschijning, kan Jake Isaac zijn hartpijn uitdrukken in “Still” en “Waiting Here”. ‘Van ons mannen wordt verwacht dat we niet over onze gevoelens praten, dat gaat altijd makkelijker in een liedje.’ Na een anekdote over zijn ‘babymoon’ volgt een laatste romantische ballad die hij opdraagt aan zijn acht weken oude zoon.

‘Genoeg flauwe nummers’, daarmee zet Jake Isaac zijn finale in. De energieke percussie is terug tijdens “Will You Be” en het up-tempo “War Is Our Name”. Net voor alles losbarst op “Lose My Mind” herhaalt Jake Isaac nog even de drie regels die hij aan het begin van de avond verkondigde. ‘Het is morgen alweer maandag, laten we nog even van het weekend genieten.’ Meer is niet nodig om het publiek volledig mee te trekken in Isaacs dansbare soul-pop. Afsluiten doet de zanger met zijn meezinger “Long Road”.

In Trix stond zondagavond een jongeman die al een lange weg aflegde. Na voorprogramma’s voor beroemde landgenoten en een plekje op de affiche van Glastonbury, trekt hij nu voor het eerst op z’n eentje door Europa én met een gloednieuw debuutalbum op zak. Jake Isaac liet zien dat je soul, pop en zelfs rock kan mengen tot dansbare liefdesliedjes. Hoe je daarop danst? ‘Dat maakt niet uit, het is donker, niemand zal het zien, just have fun!’

Setlist:

Lonely Are The Brave
Fool For You
One And Only
Home
This War
Still
Waiting Here
You And I Always
Will You Be
War Is Our Name
I Got You
Lose My Mind
Bis: Long Road

Related posts
InstagramLiveRecensies

BLUAI @ Trix (Bar): Verrassend veelzijdig

En de MIA voor doorbraak van het jaar gaat naar… BLUAI droomt al van een wit beeldje op haar schouw, daar zijn…
InstagramLiveRecensies

Little Simz @ Trix: De koningin op bezoek

Als er iemand is die in het afgelopen jaar bewezen heeft op een heel eenzame hoogte te staan, dan is dat Little…
LiveRecensies

Pip Millett @ Trix: Alles komt altijd goed

Eind oktober bracht Pip Millett haar debuutalbum When Everything Is Better, I’ll Let You Know uit. En dat het beter gaat, liet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.