AlbumsRecensies

Day Wave – The Days We had (★★★★): Indie rock in een vernieuwend fris jasje

AlbumsRecensies

Day Wave – The Days We had (★★★★): Indie rock in een vernieuwend fris jasje

Dat er de laatste tijd heel wat goede platen op de wereld worden losgelaten, daar zijn we ons goed van bewust. Enkele dagen geleden, vrijdag 5 mei 2017 om precies te zijn, heeft de Amerikaanse zanger Day Wave z’n debuutplaat The Days We Had gereleased, een plaat die meteen al z’n verwachting inlost. Het gaat hier om een aparte vorm van indie rock, waarbij het tempo doorgaans vrij hoog ligt en daardoor nogal uniek klinkt.

Vooraleer de plaat er was, loste Day Wave al enkele singles die meteen de toon moesten zetten voor de rest van het album. Eén van die singles heet “Something Here”, het openingsnummer van de plaat en misschien ook wel één van de beste nummers dat op het album terug te vinden is, aangezien het refrein zodanig aanstekelijk is dat het na één luisterbeurt al in je hoofd blijft hangen.

Zoals we al eerder hebben vermeld, gaat het hier om een unieke vorm van indie rock. Het is niet zo simpel om uit te leggen wat Day Wave zo uniek maakt, maar als we dan toch een poging mogen doen, dan denken we dat het tempo er heel veel toe doet. Dit wordt doorgaans heel hoog gehouden, wat zorgt voor, in combinatie met een goeie stem en de keer op keer leuke gitaarriffjes, een heel aangename combinatie, die best wel vernieuwend aanvoelt.

Neem nu het nummer “Ordinary”. Hierin zijn duidelijk invloeden van andere indie rockbands te horen, zoals bijvoorbeeld Two Door Cinema Club. Day Wave gaat dan niet mee in de clichés waarin veel van die bands terugvallen, maar geeft er z’n eigen identiteit aan, waardoor  het echt wel verfrissend klinkt en dit kunnen wij als luisteraar alleen maar toejuichen.

Het fijne aan de muziek van Day Wave is dat het heel erg zomers klinkt. Dit in combinatie met het feit dat wij in België wonen en het weer hier af en toe wel eens durft tegenvallen, kan Day Wave hier nog heel vaak van pas komen. Vooral dan nummers zoals “Wasting Time” en “On Your Side”, die in een mum van tijd de zon in huis halen. “Disguise” en “I’m Still Here” zijn dan weer twee songs die wat haaks op de rest van het album staan, doordat het tempo hier even gaat liggen, hoewel daardoor zeker niet minder goed.

Je zou misschien denken dat al deze nummers met quasi hetzelfde tempo als saai geïnterpreteerd zouden kunnen worden, maar dat is zeker en vast niet het geval. Integendeel, doordat Day Wave vasthoudt aan z’n vast stramien, bouwt hij een soort gewoonte op die zich constant opbouwt en het zou vreemd aanvoelen moest dit onderbroken worden door iets gans anders.

We kunnen besluiten dat Day Wave binnenkomt met een heel sterke debuutplaat, die hem zeker de nodige erkenning zal bezorgen. We zijn heel tevreden dat we in de wereld van de indie rock nog eens iets nieuws te horen krijgen, het werd dringend tijd. Op 17 mei speelt Day Wave samen met Hazel English in de Ancienne Belgique te Brussel, waar nog steeds tickets voor te verkrijgen zijn.

Facebook/ Twitter 

 

 

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Vaccines - "Lunar Eclipse"

Bij het horen van The Vaccines denken we nog steeds met een vlaag van weemoed terug aan die heerlijke debuutplaat What Did You…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Reytons – “Market Street”

Zonder muzieklabel en radiosupport de Britse hitlijsten veroveren, weinig artiesten doen het The Reytons na. De band bracht dit afgelopen jaar met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Giant Rooks - "Cold Wars"

  Giant Rooks heeft met hun passage op Pukkelpop alvast bewezen dat ze steeds meer een vaste waarde aan het worden zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.