AlbumsRecensies

Animal Collective – Meeting of the Waters (★★★★): Spirituele reis naar het Amazoneregenwoud

Een flexibele samenstelling in een band biedt veel voordelen. Het is iets waar de experimentele groep Animal Collective al lang rekening mee houdt. Panda Bear, Avey Tare, Geologist en Deakin hebben in steeds wisselende samenstellingen al tonnen materiaal gecreëerd, waaronder hun laatste worpen Painting With en bijhorende EP The Painters. Ditmaal besloten Avey Tare en Geologist een reis te maken naar het Amazoneregenwoud in Brazilië. Hun avontuur werd gefilmd voor een aflevering van Earth Works, een programma dat binnenkort op Viceland te zien zal zijn. Natuurlijk resulteerde de omgeving in een bron van inspiratie en kon nieuwe muziek niet uitblijven. Op Meeting of the Waters wordt Animal Collective één met het regenwoud en dat is nauwkeurig vastgelegd.

Deze EP ligt niet alleen letterlijk mijlen ver weg van hun laatste album, maar ook figuurlijk. De razendsnelle, compacte sound van Painting With wordt aan de kant gelegd en we worden weer in de watten gelegd met de sferische zijde van Animal Collective. Er wordt meteen al geopend met het 13-minuten durende “Blue Noses”. Het duurt niet lang voordat we ons in het regenwoud wanen dat dit duo bezocht heeft. Zwermen tjirpende insecten worden georkestreerd door de ongepolijste en tastbare elektronica van Geologist. Uit deze wolk van klanken groeit plots warme akoestische gitaar die losjes en intuïtief wordt gestreeld. Deze abstractie wordt echter dragelijk gemaakt door Avey Tare’s spaarzame en luchtig gezongen teksten. Het is een wisselwerking tussen ideeën die ons al snel doen denken aan hun album Campfire Songs dat 14 jaar geleden verscheen. Dezelfde warme intense sfeer drijft namelijk net zo mooi boven als het daar deed.

Wanneer de etherische geluiden van het vorige nummer overgaan in geloopte en vervormde samples van de dieren rondom het tweetal, wordt er plots een bijzonder aangename akkoordenprogressie ingezet. “Man Of Oil” is een onverwacht toegankelijk nummer waarvan we niet verwacht hadden het hier terug te vinden. Het weekt een emotie los die we een tijdje moeten hebben missen bij Animal Collective’s recent werk. De karaktervolle gitaar en de overtuigde, maar cryptische zang verweven zich in het tapijt van bevreemdende geluiden, zingende inheemse volkeren en kletterende schelpen. Het herbergt een intimiteit die onlosmakelijk verbonden lijkt met het Amazoneregenwoud. Toch wel een van de mooiste momenten dat dit collectief in de laatste jaren wist vast te leggen.

Op “Amazonawana/Anaconda Opportunity” worden we nog dieper gezogen in de omgeving die ze zo goed auditief weten vast te leggen. Het is een collage van  primitieve synths, vreemde vogelgeluiden en een speels gitaarlijntje. In de achtergrond horen we zelfs vertraagde stemmen van een inheemse zang en de klanken die de talrijk aanwezige vliegjes voortbrengen. Het klinkt zo tastbaar dat je zelfs de kleine klikjes van de knoppen op de apparatuur hoort. Op het tweede deel van dit nummer vallen we abrupt in een droom waar we vreemde en vervormde talen horen die ons lijken te waarschuwen voor de grote slang die we door het gras horen ritselen. Trippy!

Het mooie omvattende einde van deze EP is “Selection Of A Place”. Voordat Meeting of the Waters verdampt in een donkere geluidsgolf, bespeuren we een lichte vorm van melancholie in Avey’s stem en gitaarspel. Hij heeft nieuwe energie gevonden in Brazilië, teruggetrokken uit de drukke westerse wereld. “Not thinking about all the work that must be done.” “Not thinking about little letters on my phone.” Wij zouden ook wel eens willen herbronnen in het Amazoneregenwoud. Gelukkig is Meeting of the Waters zo geloofwaardig, eerlijk en écht, dat we toch dicht in de buurt komen.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Melanie De Biasio - Il Viaggio (★★★★½): Verpletterende koortsdroom

Wanneer Melanie De Biasio een nieuw teken van muzikaal leven geeft, schuiven wij naar het puntje van onze stoel. Sinds de Waalse…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Animal Collective - Isn't It Now? (★★★★): Blijven experimenteren zonder pretentieus te worden

Fans van de Amerikaanse experimentele popgroep Animal Collective worden de laatste jaren behoorlijk verwend; er waren soloprojecten, soundtracks en met Time Skiffs…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Hinako Omori – “cyanotype memories”

Hinaki Omori is best nieuw in het muzieklandschap, maar gaf ons een prachtige ochtendwandeling doorheen dat landschap met haar eerste album a…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.