AlbumsRecensies

Feist – Pleasure (★★★½): Radio-onvriendelijkheid op z’n best

‘I was raw and so were the takes.’, dat liet Leslie Feist vorige maand weten op twitter nadat de komst van een nieuw album bekend raakte. Het album werd live opgenomen in drie keer, op drie verschillende locaties en het resultaat is bijzonder ongepolijst. Want zo minimalistisch als op Pleasure hebben we Feist nog niet gehoord.

De Canadese zangeres deed er bijna zes jaar over om haar vorige plaat Metals van een opvolger te voorzien, en die tijd gebruikte ze om iets verrassend nieuws op poten te zetten. In 2007 zorgde Feists derde studioalbum The Reminder ervoor dat haar muziek bij het grote indiepubliek bekend raakte en vier jaar later verloor Feist met Metals dat deel van haar achterban dat niet meer dan vrolijke deuntjes verlangde. Het lijkt erop dat Pleasure bij een nog nauwer publiek in de smaak zal vallen.

De titelsong en “Century” werden al eerder dit jaar als singles uitgebracht en toonden een ruwe kant van Feist. Dit is echter niet de rode draad van het album. Buitengewoon intieme nummers vormen de meerderheid van de plaat. Zo wordt openingstrack “Pleasure” meteen opgevolgd door de kalme ballade met meezingpotentieel “I Wish I Didn’t Miss You”.

Evenwel is er ook een exceptioneel harde noot in het album te vinden. Op het einde van “A Man Is Not His Song”, halverwege het album, wordt in de outro heel kort Mastodons (!) “High Road” gesampeld. Het lijkt een vreemde combo, maar Mastodon en Feist zijn geen vreemden voor elkaar. In 2012 sloegen ze voor Record Store Day de handen in elkaar. Ze werden omgedoopt tot Feistodon en brachten een split EP uit waarop ze elk een lied van elkaar coveren.

Ook de overige nummers verlopen allemaal erg onvoorspelbaar en bewegen zich telkens naar onverwachte twisten en apotheosen. Zo begint Feist bij “Any Party” met folky zang en gitaar om die plotsklaps over te laten gaan in een romantisch refrein. Zoals in veel van haar songs zijn de dissonante klanken nooit ver weg, en die evolueren op hun beurt dan weer in een Edward Sharpe-achtige samenzang. Een hele hoop, maar Feist heeft enkel haar stem nodig om dit alles te laten werken. En ze neemt hiervoor in elk lied opnieuw uitgebreid en ongehaast de tijd.

“Baby Be Simple” lijkt wat op een gestripte versie van “Any Party” en kan als het zachtste en meest ingetogen nummer van het album worden gezien. Feist wisselt haar typische uithalen voor de gelegenheid af met een fluisterend brekende stem. Ook het einde van dit nummer lijkt even van toon te willen veranderen om nadien twee minuten terug te keren naar een opperste simpliciteit.

Feist sluit de plaat af met twee verfrissend bluesy nummers “I’m Not Running Away” en “Young Up”, die doen denken aan de relaxte sfeer van Metals, maar dan ongecompliceerder. Feist is een muzikant wiens sound per album evolueert en bij Pleasure lijkt haar ware persoonlijkheid tot nu toe het meeste onthuld door de intimiteit en oprechtheid die uitgaan van de nummers.

Pleasure is een album dat veel geduld vraagt en het ook verdient te krijgen. Radiohits zullen hoogstwaarschijnlijk uitblijven, mede door de melodieën die erg langzaam op gang komen. Dat doet echter geen afbreuk aan het feit dat Feist met Pleasure een interessante plaat maakte.

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
InstagramLiveRecensies

Feist @ Ancienne Belgique (AB): Van huiskamer naar concertzaal

De laatste keer dat we Feist in de Ancienne Belgique aan het werk konden zien, was toch alweer van 2018 geleden. Ondertussen…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Feist - Multitudes (★★★★): Onderdompelen in schoonheid

De Canadese singer-songwriter Leslie Feist heeft al een solocarrière van bijna 25 jaar achter de rug, maar toch heeft ze nog maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.