Live, Recensies

The Marcus King Band @ AB Club “Zon, z(w)ee(t) en Marcus”

Met The Markus King Band waanden we ons gisteren in de AB Club in een zomerse sfeer en dat kwam niet alleen door de look van band en crew. Een strakke set met gitaar-, drum-, trompet- én saxofoonsolo’s werd met veel enthousiasme gebracht. Muzikaal foutloos, maar toch met de energie van een liveoptreden. Hierdoor begon het publiek spontaan te dansen en steeg de temperaturen (en daarmee ook de ambiance) tot een absoluut hoogtepunt. Waar blijft de zomer?!

The Marcus King Band is een zeskoppige band uit South Carolina onder leiding van – u raadt het al – Marcus King. Ze spelen een combinatie van blues en rock, of zoals ze het zelf noemen soul-influenced psychedelic southern rock. Dit zit Marcus in het bloed want vader Marvin en ook zijn grootvader waren beiden bluesmuzikanten. Doorheen zijn jeugd leerde hij het genre van dichtbij kennen en speelde zelf enkele jaren naast zijn vader op het podium. In 2015 bracht de band hun debuut uit Soul Insight en in 2016 al meteen hun tweede plaat, The Marcus King Band.

De passage van de band in de AB Club bestond uit alleen maar hoogtepunten. Ondanks dat er in elk nummer  dezelfde ingrediënten naar boven kwamen, slaagde de band er in zich steeds te onderscheiden en verbazen. Eén element is bijvoorbeeld de stem van Marcus die je meteen bij de keel grijpt. Wat een geweldige stem heeft die man. Ze past perfect bij dit genre, wat al duidelijk was op plaat, maar live nog zo veel sterker overkomt. Bij het “The Man You Didn’t Know” werd pas echt duidelijk hoe zijn ruige stem telkens weer overeind blijft. Dit nummer werd eigenlijk ingekort en diende als een opstapje naar “Fraudulent Waffle”. Het nummer begon met de stem van Marcus, zonder ook maar één instrument en het bleef overeind in zo’n overvolle zaal. Het publiek werd er zelfs stil van. Die stem in combinatie met een heerlijk gitaarspel en de stuwende blazers zorgt voor een overweldigende ervaring.

The Marcus King Band sloeg slechts één keer de bal mis en meteen al bij het tweede Nummer. “Ain’t Nothing Wrong With That” is een absolute aanrader om de groep te leren kennen, maar live werd het nummer veel sneller gespeeld. Dat zorgde voor een raar gevoel en dat merkte je ook aan het publiek dat er slechts zwak op reageerde. We dachten dat het naar het einde toe wel beter zou aanvoelen in het nieuwe jasje, maar het vreemde gevoel bleef hangen.

Night One Brussels Belgium Sold Out! Next stop tonight at New Morning Paris France #belgium #marcuskingband #fraudulentwaffle

Een bericht gedeeld door The Marcus King Band (@themarcuskingband) op

Een ander element dat de set zo goed maakte, was de dynamiek waarmee de band speelde. Het is niet de meest energieke band, al merk je dat ze er graag staan en er heel hard van genieten. Wat ook opviel is dat hun oudere nummers gisteren veel beter tot hun recht kwamen dan de nieuwere. Dit kwam door de sfeervolle gitaarplaten op de eerste cd, die live beter aanslaan dan het tweede album. Ook hun improvisatievermogen is een absolute meerwaarde. The Marcus King Band doet het zonder setlist en speelt puur op het gevoel. Dat merk je ook tijdens de hele set. Bij verschillende liedjes werden solo’s toegevoegd of langer gemaakt, soms spelen ze net harder of rustiger. Dit zorgt voor afwisseling tijdens het optreden en op die manier wordt het nooit saai. Dit kan alleen maar als de band enorm goed op elkaar ingespeeld is.

Kortom, Marcus King Band heeft de zomerse sfeer naar Brussel gebracht op een bewolkte lentedag. Vooral dankzij de grandioze stem en het gitaarwerk van Marcus, ondersteund door een fantastische band waar de blazers vooral mooi in uitkomen. Onvergetelijk.

25 april 2017

About Author

Hannah Van Hoecke


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief