Live, Recensies

Kim Janssen + Einar Stray Orchestra @ Trix: het mooiste concert dat niemand zag

“Capaciteit: 432” staat er te lezen boven de deuren van de zaal van Muziekcentrum Trix in Antwerpen. Op goeie dagen zit de kleine zaal ook eivol, maar woensdagavond bestond het publiek vooral uit de spreekwoordelijke tien man en een paardenkop. Volledig onterecht, want met Kim Janssen en Einar Stray Orchestra op een prachtige double bill viel er heel wat moois te beleven. Beide bands hadden een nieuw album dat ze in het lang en in het breed kwamen voorstellen.

De Nederlandse singer-songwriter met Aziatische roots Kim Janssen heeft al een lange weg afgelegd. Letterlijk ligt Antwerpen natuurlijk niet ver van Nederland, maar figuurlijk duurde zijn reis bijna acht jaar. Al in 2009 debuteerde hij met het intieme The Truth Is, I Am Always Responsible en volgde dat op met het al even breekbare Ancient Crimes (uit 2012). Pas vijf jaar later kwam Janssen opnieuw aan de deur kloppen met het alles overtreffende Cousins. Zowat alles aan die plaat is enkele niveautjes hoger dan zijn vorig werk. Voor de productie van zijn nieuwste plaat werkte hij samen met de IJslandse Eiríkur Orri Ólafsson (bekend van Sigur Ròs) en Marla Hansen (Sufjan Stevens, The National). De referenties kan je dus al meteen raden.

But also @janssenkim played tonight

Een bericht gedeeld door Gentlepromotion (@gentlepromotion) op

Wie niet bekend was met zijn oudere werk, had geluk. Kim Janssen plukte vooral uit zijn nieuwe album en dat viel duidelijk in de smaak. Groeibriljant Cousins (volgens onze beir vier sterren waard) verdient het om uitgebreid voorgesteld te worden. Neem nu opener “Dynasty”, dat net als de plaat het concert op gang trapte. De hoopgevende koortjes en blazers deden ons meteen denken aan het betere solowerk van Sigur Ròs frontman Jonsi. Helaas moest Janssen het stellen zonder strijkers, maar dankzij twee trompettisten en een pianiste die synths en strijkers tevoorschijn toverde, werd dat gemis niet opgemerkt. De fragiele tweede stem van pianiste … bleek al van in het begin een geheim wapen dat de nummers net dat tikkeltje meer emotionele diepgang gaf.

IJzersterke single “Gouldians” zat ook al heel vroeg in de set en sloeg het publiek met verstomming. Tussen de nummers door kon je haast een speld horen vallen. Het verleidde Janssen tot de opmerking dat het Belgische publiek veel beter is dan het Nederlandse. En wie durfde hem daarin ongelijk geven? Ook tijdens de oudere nummers van Ancient Crime en de EP The Lonely Mountains bleef het publiek aan zijn lippen hangen. “The Stiles” was gebaseerd op een eeuwen oud gedicht over de worsteling met de dood en God. Op papier saaie kost, maar Kim Janssen maakte er een traag en meeslepend nummer over. Met “Actor” en “Host” bewees hij dat ook zijn donkere nummers genoeg om het lijf hebben om te blijven boeien.

Gelukkig hield Janssen nog wat nummers achter de hand voor het slot van de set. “Rama VI” toverde een gelukzalige glimlach op ons gezicht en deed ons zachtjes meezingen om daarna weer te verstommen met het verstilde “Bottle Rockets”. Titelnummer “Cousin” kreeg live een sterke en meeslepende outro op blazers en ging naadloos over in het al wat oudere “Drift”. Kim Janssen en zijn band zetten een sterke show neer die een veel groter publiek verdiende. Misschien een herkansing deze zomer op een of ander festival?

Playing our debut show in Belgium tonight in Antwerpen! Muziekcentrum Trix 20:00. Support: @janssenkim 📷: @viktorschanz

Een bericht gedeeld door Einar Stray Orchestra (@einarstrayorchestra) op

De breekbare en broze sfeer die Kim Janssen achterliet in de kleine zaal van Trix werd meteen doorprikt door de scherpe violen en tedere piano van Einar Stray Orchestra. Het Noorse vijftal leek op een vreemde mix van hippies en hipsters (blote voeten, kleurige kousen, modieuze brillen …) maar werkte wel. Een violiste en celliste zorgden voor backing vocals terwijl Einar Stray zelve zich liet gaan op piano, gitaar en zang. Voeg daar een bas en drum bij en je hebt nog niet meteen een orkest, al klonk de band bij momenten veel grootser dan hun aantal deed vermoeden.

Het publiek in Trix kreeg die avond een primeur. Einar Stray Orchestra speelde er zijn eerste optreden ooit op Belgische grond. De band heeft ondertussen al vier albums uit, als je die onder de naam Einar Stray (zonder orkest) ook mee rekent. Toch plukte het Noorse vijftal vooral uit hun laatste langspeler Dear Bigotry dat in februari dit jaar verscheen. Daarop slaan ze de richting in van barokke pop en klinken ze minder als een orkest. Denk aan een mix van Sufjan Stevens, Efterklang en I’m From Barcelona overgoten met Scandinavische muziekgenialiteit.

Het bombastische “As Far As I’m Concerned” trok onze aandacht om daarna met “Glossolalia” onder onze huid te kruipen. “Penny For Your Thoughts” bleek dan weer de perfecte popsingle die met zijn speelse ritmes en slimme melodieën wel vaker onze oren mag passeren. In elk nummer van Einar Stray Orchestra zat het speelplezier met overvloed. Zelfs als de lyrics of instrumentatie ietsje neerslachtig werd, gebeurde dat met een kwinkslag of een flukse tempo wisseling.

Haast alle nummers van hun nieuwe album Dear Bigotry passeerden de revue, aangevuld met de beste nummers van hun oudere albums. “Chiaroscuro” en “Politricks” waren zo’n hoogtepuntjes onderweg, al vermoeden we dat maar weinig mensen in het publiek echt bekend waren met Einar Stray’s werk. Net die onbevangenheid zorgde er voor dat de Noren het publiek makkelijk konden inpakken. Als ze op het einde van hun set nog een tandje bij staken was zelfs de barman overtuigd. Het handjeklap op “Caravelle” en de stevige piano en strijkers op “Head Full of Holes” deed ons denken aan Sufjan Stevens in zijn Chicago periode. En dat mag je zeker als een compliment zien. Afsluiter “Synthesis” bouwde dan weer mooi op naar een stevige climax, waarmee de band hun titel van orkest eer aan deed. Einar Stray Orchestra mag wat ons betreft nog vaker neerstrijken in Belgische concertzalen.

 

Setlist Kim Janssen:

Dynasty
Night-Heron
Gouldians
The Lonely Mountains
Casket
Host
Take Shelter
Actor
The Stiles
Tors
Rama VI
Bottle Rockets
Cousins
Drift

 

Setlist Einar Stray Orchestra:
Last Lie
As Far As I’m Concerned
Glossolalia
Dear Bigotry
Chiaroscuro
Penny For Your Thoughts
20.000 Nights
Somersaulting
Politricks
Thrasymachus
Caravelle
Pockets Full of Holes
Synthesis

20 april 2017

About Author

Jasper Verfaillie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief