LiveRecensies

Silent Planet + Landscapes + Hundredth @ Trix Bar: Terugkomen in stijl

LiveRecensies

Silent Planet + Landscapes + Hundredth @ Trix Bar: Terugkomen in stijl

Pic by Arne Cardinals

Atypisch voor een hardcore band, maar het was al enkele jaren geleden dat Hundredth ons land nog eens aandeed. Zelf toen ze in 2015 hun voorlopig laatste album uitbrachten, lieten ze ons kleine land links liggen. Met twee nieuwe singles en een nieuw album op til kwamen de mannen uit Carolina hun schade inhalen. De show in de zeer aangename Trix Bar was uiteindelijk ook nog uitverkocht. Onze beer ging het hele gebeuren bekijken en kwam tevreden terug.

Hoewel het een hele tijd aanschuiven was met de auto door het optreden van Bazart even verder, stond er bij aanvang van eerste support Silent Planet al een pak volk. Anders dan hun naam doet vermoeden, zijn ze allesbehalve stil. Dat hun zanger enorm diepe vocals quasi moeiteloos kon afwisselen met scream, wist ons te imponeren. Hun lange, soms brutale songs werden elk opgedragen aan acute problemen waar vrienden van hen, of wijzelf, mee te maken krijgen doorheen het leven. Daarmee kregen ze niet alleen alle aandacht, maar werd er in alle stilte en respect geluisterd naar vier sterke muzikanten. Al misten we wel een tweede gitarist, die zeker en vast een grote bijdrage kon hebben.

Next on the bill was Landscapes. Een kleine maar zeker geen onbekende band meer. In een jaar tijd is dit al hun derde Belgische show, waarvan de laatste nog geen twee maand geleden was. Ook zij zorgen voor emotionele songs, al doen ze dit wel op een andere manier dan hun mede support. Met weinig melodic maar veel donkere lyrics brengen ze nummers die steeds emotioneren en wonden openrijgen waarvan je het bestaan al lang vergeten was. Niet enkel wij, maar dan vooral de zanger leek hierdoor geëmotioneerd. De normaal actieve frontman liet zich gisterenavond meer van zijn passieve kant zien. Om de ongelovige Thomassen te overtuigen: hij hield bijna de hele set zijn dikke jas aan, terwijl het zeker niet koud was, integendeel. Gelukkig leed zijn stem hier niet onder, die wel een beetje aan de stille kant stond, maar het boette zeker niet in aan kracht. Aan de andere kant past dit wel bij het geheelplaatje dat ze proberen te brengen. Hierin zijn ze dan ook goed in geslaagd: opdracht volbracht.

Pic by Arne Cardinals

Op naar Hundredth. Ze hadden zin in een feestje, dat was al eerder duidelijk. Nog voor ze op tour vertrokken, deelden ze hun setlist zodat er volop meegezongen kon worden. De lange haren van Landscapes en Silent Planet werden ingeruild voor meer energieke songs. Onder invloed van “Free Mind / Open Spirit”, meteen ook het enigste nummer van hun album Revolt, ging de moshpit (eindelijk) open zodat we enkele klassieke hardcore pasjes konden plaatsen. Met “Victim”, de eerste van de twee nieuwe singles, was het enigste zwakke momentje van de set achter de rug en de trein kwam niet meer tot stilstand.” Unravel” was hiervan het teken, waarbij er lustig aan het gebruikelijke ‘micrograbbing’ gedaan kon worden.

Nu ze de toon gezet hadden, was het tijd voor een tweede nieuwe single, die op wat meer appreciatie kon rekenen. Opvallend was wel dat net hun unieke sound wat minder overkwam. Waar ze op albums steeds een nieuwe sound opzoeken, was dat gisterenavond niet het geval. Al bleek er daar niemand van wakker te liggen. Tussendoor kwam de kleine zanger Johnson even een nummer brengen in het publiek, waar hij mede door zijn bril, met rust werd gelaten. Dit zorgde voor een mooi intiem moment waar gelukkig weinig smartphones aan te pas kwamen.

Wat volgde was een wisselspel tussen nummers van hun twee laatste full-albums. Toen de trein na een korte show tot stilstand kwam, hadden ze tot grote teleurstelling bij enkelen geen bisnummer mee. Kort maar krachtig was duidelijk het moto. Hopelijk wachten ze volgende keer geen jaren voor ze terugkomen, want in tegenstelling tot het Belgische treinnetwerk, is Hundredth een trein die op tijd komt en onverstoorbaar door dendert.

Setlist: Free Mind / Open Spirit, Victim, Unravel, Live Today, Dead Weight, Remain & Sustain, Reach, Hurt, Inside Out, Weathered Town, Break Free.

Dit concert werd georganiseerd in samenwerking met Mendville Shows.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Dogstar @ Trix: Van de cinema naar het podium met Keanu Reeves

Dogstar doet niet meteen een belletje rinkelen bij het grote publiek. Met Keanu Reeves heeft het trio nochtans een regelrechte Hollywood-ster in…
InstagramLiveRecensies

Benson Boone @ Trix: Stemwonder en posterboy

Als er fans al in de vroege ochtenduren voor de zaal gaan kamperen, dan weet je dat je met een waar tieneridool…
InstagramLiveRecensies

Tiny Habits @ Trix (Club): Klein maar fijn

Hun debuutalbum ligt pas volgende week in de rekken, maar Tiny Habits trekt er al een tijdje op uit om die release…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.