LiveRecensies

Bazart @ Lotto Arena: Moet er nog confetti zijn?

Als er iets is dat Bazart zeker heeft dan is het durf. Afgelopen weekend trokken ze tweemaal met een repertoire van 34 minuten naar een uitverkochte Lotto Arena om een show te spelen van anderhalf uur. Deze tijd vulden ze zowel met oud materiaal als met een aantal nieuwe nummers.

Hun eerste song, “Census”, werd ingezet op de tonen van het gegil van de 16-jarige meisjes. Hiermee zetten ze meteen de toon voor de rest van de show: Mathieu die heen en weer loopt over de aangelegde catwalk die de volledige lengte van de Lotto Arena covert, aangevuld met een uitgebreide lichtshow. Nochtans is het nog even wennen voor het publiek want in het begin zijn enkel de voorste rijen actief aan het meebewegen.

Hier kwam snel verandering in toen ze “Nacht” inzetten. Hun recentste single werd luidkeels meegezongen door het publiek. Een springende Mathieu schudde de zaal ook voor een eerste keer wakker. Aansluitend werd voor de eerste keer een nieuw nummer op de massa gegooid, “Contra”. De activiteit van het publiek zakte terug naar een ietwat lager niveau en het reageerde even niet meer zo enthousiast. Gelukkig werd nadien hun allereerste single “Tunnels” ingezet met vervolgens “Voodoo”. Deze waren in tegenstelling tot “Contra” wel gekend bij het publiek en zorgden opnieuw voor een hoogtepunt in de zaal. Vooral de tekst van “Tunnels” werd uit volle borst meegezongen.

Nadien volgde een tweede nieuwe song genaamd “Era”. Hierbij gingen spontaan alle gsm’s de lucht in en werd de hele zaal verlicht door de zaklampen. De tekst van “Zonder” en “Zienderogen” bleek goed gekend en het publiek liet zich dan ook duidelijk horen. In tegenstelling tot op hun debuutplaat Echo viel “Kloon” deze keer niet uit de boot. Het doorging een radicale verandering en kreeg een dansbaar einde vol elektronische beats. Hiervan was op plaat duidelijk geen sprake, het kreeg live een volledig andere dimensie. “Neon” was een nieuw liedje waarbij duidelijk de invloed te horen was van de band van Oliver Symons, Warhola. Centraal stond een elektronisch geluid met vervormingen op de stemmen.

https://www.instagram.com/p/BSWOXERFaxo/?tagged=bazart

Tijdens “Chaos” werd voor de eerste keer het confettikanon ingeschakeld. Het begon met de wel gekende woorden ‘Is er plaats voor mij?’. En of er plaats was voor de groep. Het publiek zong luidkeels mee met de woorden die Mathieu Terryn voorzong. Hij nam de rol van dirigent op zich en liet vanop de catwalk het publiek zingen. Gedurende het laatste refrein kleurde de hele zaal wit van de confetti’s. Nadien volgde hun cover van De Jeugd Van Tegenwoordig die ze voor het eerst brachten bij Studio Brussel. Bij het dansbare “Lux” konden zowel het publiek als Mathieu hun beste danspasjes laten zien en die waren erg zwoel. Hun reguliere set sloten ze af met “Koortsdroom”.

“Noodweer” was er in de ogen van de fans toen de band van het podium verdween, gelukkig openden ze daarmee de eerste bis ronde. De set kwam hierdoor terug op een rustiger punt omdat het publiek de song niet kende. Er was geen specifieke beat om op te gaan bewegen en dat was duidelijk te zien aan de mensen in de zaal. Gelukkig volgden nadien “Open” en “Echo” die de zaal leven in bliezen en het publiek opnieuw aan het dansen en meezingen kreeg. Het zorgde voor een enorme up die de downs van de nieuwe nummers volledig maskeerde.

Uiteindelijk was het zover. De zaal kleurde goud en iedereen wist meteen hoe laat het was. Het publiek onthaalde Mathieu, Oliver en Simon als ware helden toen ze “Goud” als allerlaatste inzetten. Ze begonnen met een sound die aan Kraftwerk deed denken met enkel hun stemmen. Uiteindelijk werd het stevig ingezet door de drums. De aangelegde catwalk werd tijdens “Goud” Mathieu zijn nieuwe thuis. Op het moment dat ze het refrein inzetten met de welbekende tekst, ontploften de confetti kanonnen, kwam er vuurwerk en werden de drie lichtstroken boven de catwalk een vlammenzee. Van een knallende afsluiter gesproken.

De show kwam in het begin traag op gang, voornamelijk door het nieuwe werk dat de band bracht. Alles werd gelukkig goed gemaakt door het publiek dat danste en meezong op de bekende hits. Als we iets kunnen concluderen uit dit optreden dan is het wel dat ze zwaar hebben geïnvesteerd in hun lichtshow en in de confetti, want die waren namelijk fenomenaal. Misschien is dat om de zwakte van hun songs te masqueren? Anyway, ondanks de te grote hype rond de band wisten ze toch een straffe set af te leveren, hoedje af.

Setlist:

Census, Nacht, Contra, Tunnels, Voodoo, Era, Zonder, Zienderogen, Kloon, Neon, Chaos, Sterrenstof, Lux, Koortsdroom, Noodweer, Open, Echo, Goud.

Op 21 oktober is Bazart te zien in Het Sportpaleis, tickets zijn nog steeds verkrijgbaar.

Komende zomer zijn ze tevens op zo goed als elk Belgisch festival te zien.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2023 (Festivaldag 2): Kokend bloed

De tweede dag van Pukkelpop stond volledig in het teken van Billie Eilish als headliner op de Main Stage. De zangeres blijft…
InstagramLiveRecensies

Suikerrock 2023 (Festivaldag 1): Opjutten en opgejut worden

Voor de derde keer alweer is Suikerrock geen marktpleinfestival meer, maar een veel groter uitgebouwd muziekgebeuren achter de Tiense Suikerfabriek met ook…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bazart & Guusje - "Blijf Nog Even Hier"

Het was een mooie week voor de fans van Bazart, want naast het feit dat ze in blijde verwachting waren van een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.