Albums, Recensies

Movin’ On van Louie (★ ★ ★ ): Zoete zomerse discofunk anno 2017

We zijn drie dagen verwijderd van de officiële eerste lentedag maar de mannen en vrouwen van het nieuwe Gentse bandje Louie zitten al in zomerse sferen. In 2015 kenden ze een bescheiden succes als winnaars van Zwinrock en Bruudruuster Rockrally en dan was het even stil. Tot ze in februari afkwamen met die catchy single “Movin’ On”, dat ons al warm maakte voor wat nog komen zou. Nu stelt de zeskoppige groep hun debuut EP voor, eveneens Movin’ On genoemd, en vol frisse en zoete soul-funk.

“Monday” is de opener en de koele beats waarmee ze aanvangen, brengen je meteen in een bepaalde groove. Het is dan ook verrassend wanneer die bruusk terugschakelt naar een trager en zwoeler ritme. Niet getreurd, met het refrein stijgt het dansgehalte weer aanzienlijk. Dit steeds met de nodige portie funk die zo uit die vervlogen discodagen lijkt te komen. Maandag heeft nog nooit zo opgewekt geklonken.

Deze wordt opgevolgd door hun voorproever “Movin’ On” en zet de discovibe van “Monday” schaamteloos verder. Zo gaat Louie door met onze tijdsreis naar de dagen waar “groovy” een sociaal aanvaardbaar compliment voor dit lied had geweest. Het geluid doet wat denken aan Jamiroquai maar laat dit ook het eerste schoonheidsfoutje van de plaat zijn. De discofunk vibes zijn catchy maar bij het teruggrijpen naar zulk nostalgisch sound, is Louie er niet altijd even goed in geslaagd om het weer relevant te maken. Toch blijkt het lied net zo zoet en verslavend te zijn als die tompoezen in hun pastelgetinte videoclip.

Als voorlaatste nummer is er “Flow” waar we overgaan naar een iets soulvollere interpretatie, à la Aretha Franklin meets Bee Gees “How deep is your love”. Maar hier ligt het tweede schoonheidsfoutje: de EP mist met momenten een zekere bijtkracht waardoor het soms net op het randje van melig hangt. Niettemin weten de tweestemmige vocals van Annebel Depoorter en Jolien Bové toch wat dynamiek aan de dag te leggen.

Dan schakelt de plaat nog een versnelling lager met het tragere en zwoele “Drowning”. De voorafgaande dansstemming wordt van je af geschud dankzij de slome ritmes en diepe stemmen van het lied. Tijd om even te ontspannen en je helemaal te laten meeslepen. Daar waar “Monday” klinkt als een zonnige zomerochtend waar alles nog fris energiek klinkt, beluisterd “Drowning” als diezelfde zomeravond waar alles in een warme zonnige gloed baadt en iedereen al wat lomer is.

Louie’s debuut EP is kwiek, vrolijk en catchy as fuck, maar toch mist het geheel wat aan diepte en pit. Desondanks is het een debuut dat zeker een luisterbeurt verdient. En wedden dat er een tweede en derde en… volgt? Op 2 juni vind je hen trouwens terug in het Trefpunt in Gent en het zestal zal er ongetwijfeld een heel dansbare avond van maken.

17 maart 2017

About Author

Laura Ramos


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief