Live, Recensies

Fenech-Soler @ Trix: Glanzende sinaasappels in de stralende zon

Hoewel de zomer nog ver weg is, hadden we op 10 maart zin om onze zwembroek aan te doen en naar de Trix bar te trekken. Niet omdat er een zwembad was, nee, er trad een Britse indie pop band op. Fenech-Soler is de naam en dat zou zomaar eens één van de meest underrated bands in het genre kunnen zijn. Denk aan Bastille maar dan beter of aan Delphic maar dan minder populair. De broers stelden hun nieuwste worp Zilla voor een beperkt aantal toeschouwers en dat klonk fris en fruitig.

In het begin van de avond werd meteen duidelijk dat zo’n klein publiek ook zijn charmes heeft. Hoewel het voorprogramma Renton Jules redelijk rustig was en met gevoelige singer-songwriter nummers afkwam, bleek het publiek toch aanwezig om te dansen. Dat viel meteen op toen Fenech-Soler het podium betrad. De band begon met enkele atmosferische deuntjes maar wanneer de synths invielen, voelde iedereen het kriebelen. Voor het podium was het voorlopig leeg, de toeschouwers waren duidelijk nog wat bang om dicht bij de intimiderende band te komen.

Toch zijn het jolige jongens die al van bij het begin sympathiek overkomen, gekleed in hun meest opvallende outfit. De één in felle kleuren, de ander met wat slierten rond zijn jeansvest. Het versterkte vast en zeker de attitude waarmee de de broers Duffy overkwamen op het publiek. Normaal bestaat Fenech-Soler dus enkel uit de broers Ross en Ben Duffy maar voor de gelegenheid hadden ze ook een drummer en een extra toetsenist mee om het livegevoel te versterken. Ze vormden een collectief van rasentertainers die hun publiek van bij de eerste minuut meehebben. Eens “Demons” passeerde, wisten de toeschouwers geen blijf meer met zichzelf. De kale plek voor het podium werd plots omgetoverd tot een dansvloer waar iedereen het beste van zichzelf gaf.

De band ademt soul, funk en elektronica en mengt deze genres tot een perfecte cocktail die je zo op een zonnig strand zou willen drinken. Soms gaan de beats zo hard dat je ze voelt trillen in je lichaam, maar ze doen nooit pijn. Je krijgt enkel zin om te dansen, wat iedereen na een tijdje met volle overgave doet. De band is duidelijk tevreden en straalt plezier uit, zelfs met weinig mensen kan je een groots feestje bouwen. Bij “Kaleidoscope” komt de gitarist zich zelfs even in het publiek mengen om de bende aan het klappen te krijgen. Met succes, de sfeer zit er dik in.

Toch is het niet de hele tijd dansen, bij “Last Forever” laat de band de diepe synths voor wat ze zijn en gaan ze op zoek naar rust. Het resultaat is een relaxerende versie van de aanstekelijke song. Gelukkig schakelen ze daarna opnieuw een versnelling hoger en met “Stop And Stare” en “Somebody” geven ze het publiek een lekkere vrucht om op te sabbelen. De eerste eindigt met een drumsolo, waarbij ze met drie op alles slaan wat lawaai maakt, die naadloos over gaat in het dansbare “Somebody”. De frontman danst alle energie uit hem en smijt zich volledig op het podium. Het resulteert in een even uitbundig publiek dat zelfs geen zicht meer heeft voor de drank in hun handen.

Natuurlijk wil iedereen meer, maar spijtig genoeg brengt Fenech-Soler maar één bisnummer. “In Our Blood” is de perfecte afsluiter voor deze zonnige set. Iedereen in de zaal springt voor een eerste en meteen ook laatste keer op en neer en laat Trix daveren. De band brengt hoop, geluk en veel beats naar voor. Een ideale samenvatting van het concert dat alle toeschouwers met een smile op het gezicht achterlaat. Iedereen die er was is het er onverdeeld over eens: deze band verdient veel meer aandacht. Hun songs zijn on point, de stem en instrumentatie zijn altijd perfect en de muziek is super toegankelijk. Hopelijk zien we ze deze zomer ergens op een warm festival, het zou de perfecte band zijn om eens ongegeneerd een dansje bij te doen.

Setlist:

1. Night Time TV
2. On Top
3. Lies
4. Kaleidoscope
5. Control
6. Last Forever
7. Demons
8. Conversation
9. Undercover
10. Stop And Stare
11. Somebody
Bis
12. In Our Blood

11 maart 2017

About Author

Niels Bruwier Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief