LiveRecensies

Cymbals Eat Guitars @ Cactus Muziekcentrum: Donkere rock die emoties bovenhaalt.

Cymbals Eat Guitars is een band die bekend staat om hun guitige shoegazerock in een emojasje. De albums die de band releaset staan ook altijd garant voor goeie reviews. De laatste, Pretty Years, kwam midden september 2016 uit en het werd tijd om hem eens aan het Europese publiek voor te stellen. Op de vierde halte van hun Europese tour kwamen ze naar Brugge en ze hadden een stevige set klaarstaan.

Openen deed de lokale garageband Budget Trash. Een groep jonkies die no-nonsense garage brengt met de nodige reverb. Het resultaat is een mix tussen Ty Segall en Fidlar, mooie muziek dus. Live is het soms wel chaotisch maar de mannen zijn nog jong en het potentieel is er want de songs zijn ijzersterk. Ze komen aan en gaan door merg en been, vette riffs en de nodige springerigheid later blijkt het publiek helemaal opgewarmd.

Het viertal van Cymbals Eat Guitars uit New York ziet er op het eerste zicht nogal nerdy uit. Toch kan uiterlijk misleiden en ook bij deze band is dat het geval. De groep betreed het podium en knalt meteen “Finally” door de speakers. Wat direct opvalt is hoe de schuchtere frontman transformeert in een echt podiumbeest en zijn beste ruwe stem bovenhaalt. Met zijn emotionele stemkleur brengt hij een gevoelige sfeer in de set, al zorgt zijn schreeuwen toch voor wat meer kracht.

Al snel volgt “Warning” waarmee de groep nog wat meer energiestoten uitdeelt. Het heeft zelfs een aanstekelijk refrein dat het publiek bescheiden probeert mee te zingen. Na dit scherp begin met enkele energiestoten neemt de band wat gas terug en komt er wat meer atmosferische muziek opsteken. De band speelt vooral in op de instrumentale stukken met solo’s die ze vol inleving spelen. Vooral de frontman die zijn gitaar als een wilde in het rond zwaait, zowel voor als achter zijn lichaam. Het zorgt voor een uitgelaten sfeer bij het publiek dat vol verwondering kijkt naar de manier waarop hij zijn instrument beheerst.

“Wish” en “Have A Heart” zijn twee songs van de nieuwe plaat die duidelijk tonen dat Cymbals Eat Guitars tegenwoordig ook echt aanstekelijke nummers kan maken. Het klinkt catchy en heeft zelfs een popkantje, en dat voor een shoegazeband. Al snel maakt dit nummer plaats voor iets meer lugubere nummers. Zo gaat “4th of July ( Sandy)” over de bijna-doodervaring van de frontman. Het gevolg is iets donkerdere muziek die een angstaanjagende sfeer creëert. Toch ontploft ieder nummer telkens opnieuw in een samenspel van gitaar en synths wat tot goedkeuring bij iedereen in het publiek leidt.

Afsluiten doet Cymbals Eat Guitars met een episch nummer van meer dan acht minuten. “Laramie” begint nog subtiel met de falsetstem van frontman Joseph D’Agostino die een soort van korte ballad inzet maar al snel ontploft het geheel. De gitaren gieren en de bandleden gaan wild tekeer op het podium. De drums penetreren het lichaam en de gitaren knallen als nooit te voren. Voor zo’n acht minuten lang knalt de band een einde aan de set en met de nodige feedback op het einde maken ze iedereen potdoof.

Daarna komt D’Agostino nog terug om helemaal alleen één liedje te spelen, een rustige afsluiter van een set vol gitaren. Cymbals Eat Guitars bewijst dat ze ook live een stevig pootje kunnen rocken al mag er net iets meer variatie in de set kruipen om het echt boeiend te houden. De gitaarlijnen zitten goed en ook de uitbundige solo’s zijn een meerwaarde. Door de inleving van de frontman word je helemaal in de muziek betrokken, hypnotiserend maar tegelijk fascinerend. Een tip voor liefhebbers van beter donkere rock.

3412 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Full Flower Moon Band - "Hurt Nobody"

Met “Hurt Nobody” bouwt Full Flower Moon Band verder op de sound die ze de laatste jaren zorgvuldig hebben opgebouwd. De Australische…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Alter Bridge - "Silver Tongue"

Rockster Myles Kennedy lijkt van geen ophouden te weten. Begin dit jaar verleende hij zijn stem aan het vierde studioalbum van Slash….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bush - "More Than Machines"

Een goede maand geleden stonden de mannen van Bush op de Mandora Stage van Rock am Ring. Door stemproblemen van Gavin Rossdale…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.