AlbumsRecensies

Hand Habits – “Wildly Idle (Humble Before The Void)” (★ ★ ★ ½): een geknutselde kijkdoos van een gedachtenwereld

Meg Duffy was naar eigen zeggen al van jongs af aan heel muzikaal. Alleen had ze dit talent nog nooit ten volle benut. Daarom pikte ze op 17-jarige leeftijd de gitaar op. Nu in 2017 heeft ze productieve tijden achter de rug vol samenwerkingen met onder andere Weyes Blood en Kevin Morby. Ook heeft ze veel persoonlijk materiaal opgenomen onder de naam Hand Habits. Een deel daarvan verscheen op Bandcamp, maar nu is er eindelijk haar eerste officiële debuutalbum. Op Wildly Idle (Humble Before The Void) laat ze ons voor het eerst haar ervaringen ontdekken op een compleet album.

Op deze plaat valt Hand Habits meteen met de deur in huis. Op de opener “Flower Glass” weerklinkt meteen haar stem die op doorleefde wijze haar hartzeer blootlegt. Onder begeleiding van grootse galmende gitaarakkoorden “I know I’m not the picture perfect vision made in your mind”. Het is vanaf dit nummer al duidelijk dat Wildly Idle draait rond de persoonlijke leefwereld van Meg. Gevoelens die van isolement tot verliefdheid reiken. Ze worden geïllustreerd met eenmaal zuivere, andermaal gesluierde teksten.

Haar emoties worden niet alleen geprojecteerd in haar woorden, maar ook op de sound van het album. Het geheel voelt heel huiselijk aan, typische “bedroom pop”. Haar lo-fi songs zijn opgenomen in huis zonder al te veel technische tralala, maar wel met tonnen sfeer. Daardoor doet het qua geluid denken aan artiesten zoals Alex G en Mac DeMarco. Maar natuurlijk is Hand Habits eigenwijs en vult ze de muziek in met haar eigen persoonlijkheid. De muziek op deze plaat is al even geknutseld als de mooie hoes en zo’n speels geëxperimenteer valt alleen maar te beamen. We horen het goed op nummers zoals “All The While” waar ze zich niet laat binden aan structuren en een avontuurlijk ommetje durft te maken. Maar we horen het nog duidelijker op de kleine gekke intermezzo’s die verspreid zijn over Wildly Idle. Op de “scenes” laat ze haar vrienden gedichten declameren onder een golf van borrelende synths.

Dit album is nu niet het meest explosieve dat je dit jaar zal beluisteren. Dat zou ook volledig naast de essentie van de plaat liggen. De galmende gitaren zorgen voor heel veel ruimte en allerlei creatieve ornamentjes vullen deze op. Een prachtige kleurrijke sound die je doet wegdromen, maar gedurende de vijftig minuten niet altijd even interessant is. Het ontbreekt het zeker niet aan ideeën, die zijn er in overvloed. Alleen zijn die ideeën soms verdronken in de ijle muziek van Hand Habits. Desondanks zijn er tal van momenten waar dit allemaal uitstekend werkt. Neem bijvoorbeeld “Book on How To Change”, een lied dat op het perfecte moment op de plaat tevoorschijn komt. Met zuivere arpeggio’s, slepende gitaarnoten en ruwe texturen is het een van de helderste nummers op het album. Toch doet het nummer je helemaal verzinken in een droomwereld je daarna met een frisse drum wakker te schudden.

Wildly Idle (Humble Before The Void) is een goed debuut van Hand Habits. Wat het vooral doet is veel potentieel tonen. Het album voelt niet zo consequent aan, maar schommelt tussen hoogtepunten en iets mindere momenten. Gelukkig is het nooit slecht en wiegt het net zo zeer tussen uiteenlopende  ideeën. Laat die creativiteit nu iets zijn wat de slaapkamerpop van Hand Habits zo kleurrijk en charmant maakt.

Ons oordeel: ★ ★ ★ ½

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Aarde Aan Daan - "Verrassing"

Wie denkt dat enkel oubollige liedjes in het Nederlands geschreven worden is eraan voor de moeite. Dat bewijst Aarde Aan Daan die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Natalie Jane - "Tattoos"

Natalie Jane is een heus TikTok-fenomeen die fans verzamelde met nummers te coveren in grote parkings. Die bevatten een goede akoestiek voor…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Madison Beer - "Make You Mine"

Madison Beer is al even bezig aan een opmars binnen de muziekwereld. Haar debuutplaat scheerde hoge toppen en ook Silence Between Songs,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.