Nieuwe singles

De selectie songs van 2016, de beste 101

Op Dansende Beren staan liedjes op zich centraal. Het zou dus maar vreemd zijn als we geen lijstje maken met songs van het jaar. We deden ons best dit jaar en vatten 2016 samen in 100 essentiële nummers die iedereen zeker moet gehoord hebben. Sommig zijn bekend, andere minder maar ze zijn allemaal de moeite om te beluisteren. Van de eerste 50 krijg je ook wat tekst en uitleg. Een overzicht kan je ook vinden in deze Spotify-lijst:

Hier een SoundCloud lijst met wat alternatievere songs:

Inderdaad, we laten de hipster in ons eens los.

101. Lo Moon – Loveless
100. Glass Animals – Life Itself
99. PLGRMS – Fools and Their Gold
98. Billie Eilish – Ocean Eyes
97. IDER – Sorry
96. DZ Deathrays – Blood On My Leather
95. Geowulf – Saltwater
94. Band Of Horses – Casual Party
93. Sara Hartman – Two Feet Off The Ground
92. Alexandra Savior – M.T.M.E
91. Mura Masa – What If I Go?
90. Dave Harrington Group – Become Alive
89. Seramic – Waiting
88. Ry X – Only
87. Fort Hope – That’s The Way The River Flows
86. Albin Lee Meldou – Lou Lou
85. Innerspace Orchestra – One Way Glass
84. Nao – Fool To Love
83. Tycho – Division
82. Bleached – Keep On Keepin’ On
81. Ramsey – See You Bleed
80. The Stone Roses – Beautiful Thing
79. Michael Nau – Love Survive
78. Manuela – Cracks In The Concrete
77. Clean Cut Kid – We Used To Be In Love
76. Honeyblood – Ready For The Magic
75. Prophets of Rage – Prophets of Rage
74. Sum 41 – Fake My Own Death
73. Team Picture – Birthday Blues
72. Maggie Rogers – Alaska
71. Nada Surf – Cold To See Clear
70. Let’s Eat Grandma – Eat Shiitake Mushrooms
69. Sundara Karma – She Said
68. Cortes – Close To Nowhere
67. Frightened Rabbit – Death Dream
66. Foreign Air – In The Shadows
65. Opia – Falling
64. Vancouver Sleep Clinic – Lung
63. Wintersleep – Amerika
62. Ulrika Spacek – Beta Male
61. Dead! – Something More Original
60. Blaenavon – My Bark Is Your Bite
59. Big Bug – Painted Blue
58. Annabel Jones – IOU
57. Waterparks – Stupid For You
56. Julia Jacklin – Leadlight
55. Honne – Good Together
54. White Denim – Ha Ha Ha Ha (Yeah)
53. Madeline Kenney – Signals
52. Grandaddy – Way We Won’t
51. All Tvvins – Unbelievable

<!––nextpage––>

50. Sam Evian – I Need A Man

Sam Evian wil een man. Leuk dat hij dat met ons deelt want hij doet het op leuke muziek. Laidback luisteren is de enige optie.

49. The Regrettes – Hot

Jong, energiek en strak. De dames van The Regrettes maken hete muziek en met “Hot” is dat nog letterlijk te nemen ook. Snedig en scherp, meer hebben we niet nodig.

48. Simple Plan – Opinion Overload

Simple Plan was de laatste tijd wat de verkeerde baan op (zie echte kutnummers). Met “Opinion Overload” keren ze terug naar de basis en wij worden er nostalgisch van.

47. Metrik – Western Jam

Een beetje Drum & Bass heeft nog niemand pijn gedaan. “Western Jam” brengt het op een spaghettiwestern manier met geweerschoten, special maar hard.

46. Bastille – Send Them Off!

Bastille is misschien nogal commercieel overrated de laatste tijd maar “Send Them Off!” is wel een sterke single. Catchy, unieke intro en natuurlijk aanstekelijk (zoals al hun nummers)

45. Samm Henshaw – Our Love

Een soulzanger met energie, zo hebben we ze graag. Samm Henshaw geeft en neemt liefde en steelt ons hartje. Wat een charmeur!

44. Pumarosa – Cecile

Pumarose brengt op een theatrale manier leuke indie rock nummers. De zangeres vraagt liefde van “Cecile” en wordt er duidelijk opgewonden van. Wij ook!

43. Gone Is Gone – Starlight

Gone Is Gone is één van de betere supergroepen van de laatste tijd (leden van Mastodon en Queens Of The Stone Age). Met “Starlight” geven ze epische metal op een rustige manier.

42. Warpaint – New Song

Met “New Song” van Warpaint kan je het leven aan. Vrolijk liedje dat op een aanstekelijk melodietje werkt, horen we graag. Tip: de Soulwaxremix is misschien zo mogelijk nog beter!

41. Bishop – River

Lekkere synths, coole beats en een fijne stem. Bishop maakt kans op posterrendom, al veranderde ze ondertussen haar artiestennaam naar Bishop Briggs.

<!––nextpage––>

40. Grouplove – Traumatized

Liefde voor Grouplove spreekt voor zich. We zijn niet getraumatiseerd door hun muziek maar worden er net gelukkiger van.

39. Arthur Beatrice – Every Cell

Arthur Beatrice bracht dit jaar wat meer theatrale muziek. “Every Cell” baad met een soort mini-koor in een kleine epische sfeer.

38. The Lemon Twigs – As Long As We’re Together

David Bowie leeft! Toch in deze geniale single van The Lemon Twigs.

37. Banks – Gemini Feed

Naast een vree schone vrouw is Banks ook een fantastische artiest. Met “Gemini Feed” toont ze aan waarom ze een alternatieve popster is die veel meer verdient.

36. Blink-182 – Bored To Death

De tekst slaat op niets maar het is wel weer een old school Blink-182 song die lekker catchy en aanstekelijk werkt. Het was nodig dat Tom DeLonge zijn biezen pakte dus.

35. The Monkees – You Bring The Summer

De belangrijkste zanger van The Monkees mag dan dood zijn, met “You Bring The Summer” weten ze nog steeds vrolijke surf pop te maken.

34. Talos – Reborn

Talos laat zijn mystieke muziek spreken en doet dit met een dromerige stem erbovenop. Leuk om bij weg te dromen, hartbrekend als je met liefdesverdriet zit.

33. B-Boys – Get A Grip

Wij hebben nog steeds geen greep op de B-Boys maar dat hoeft ook niet. Lekkere rammelende garagerock die blijft hangen.

32. Gabrielle Shonk – Habit

Bekend geworden in Canada dankzij The Voice, maar veel meer waard en dat bewijst ze met “Habit”. Een Americana song waarbij zowel muziek als stem indruk maken.

31. Black Mountain – Mothers Of The Sun

Alleen al de epische intro van deze song volstond om dit nummer aan het lijstje toe te voegen. Wat een gitaren!!

<!––nextpage––>

30. Ali Barter – Girlie Bits

Een beetje feministe zingt met sarcasme, zo ook Ali Barter. Al doet ze dat op een positieve manier.

29. Kwesi Foraes – Heroin

Kwesi Foraes is één van de gevoeligste singer-songwriters die we dit jaar hoorden. Zijn stem is ruw, zijn muziek eerlijk en de tekst breekbaar. “Heroin” is een song recht uit de ziel.

28. Goat Girl – Country Sleaze

Oké, “Country Sleaze” klinkt nogal als Courtney Barnett, maar Goat Girl heeft wel potentieel. De vier dames laten zich voortdurend helemaal gaan en dat weet iedereen te appreciëren!

27. The Hunna – You & Me

The Hunna heeft nog een kleine duw nodig om de volgende nieuwe stadionband te worden. De band maakt aanstekelijke nummers en laat een publiek meezingen, fijn.

26. Alex Lahey – Let’s Go Out

Alex Lahey heeft alles in zich om de nieuwe Courtney Barnett te worden. Ze is nonchalant en geeft niet om wat anderen van haar denken. Wij zouden alvast willen uitgaan met de dame!

25. Eden – Rock + Roll

Eden kan zingen en weet hoe hij een liedje moet produceren. Met “Rock + Roll” brengt hij een unieke combinatie van de twee door alles te laten spreken en de emoties te laten overnemen.

24. Rat Boy – Move

Rat Boy brengt de betere Britse hip hop rock punk. Live klinkt het zeer aanstekelijk en dansbaar en met “Move” kan je zelfs thuis een beetje dansen.

23. Big Thief – Masterpiece

Een meesterwerk is het net niet maar het toont wel een enorm potentieel. Leuke ijle zang met fijne gitaren.

22. Alex Vargas – Shackled Up

Een nieuwe poster die liever bescheiden blijft. Alex Vargas weet wat hij doet en met “Shackled Up” profileert hij zich als een geweldige singer-songwriter.

21. Thee MVPs – Slimelord

Wat is een wereld zonder de nodige slijmerige garagepunk? Niets! Thee MVPs lieten hun demonen los op deze zalige, vuile single.

<!––nextpage––>

20. Neiked – Sexual

Neiked liet nog maar één nummer op de wereld los, maar het groeide al snel uit tot een rasechte hit. Dat komt door de sexyness die je asocieert met deze zwoele en dansbare song.

19. Sløtface – Sponge State

In Zweden hebben ze nu ook een eigen protest punkband, Sløtface (voordien Slutface maar ze doen het nu subtieler) laat via hun muziek weten wat ze van de maatschappij vinden, stevig.

18. Whitney – No Woman

Whitney werd dit jaar erg populair en dat vinden wij meer dan terecht. Leuke indie lo-fi nummertjes die een zomers sfeertje meedragen. Single “No Woman” laat je wenen.

17. Metallica – Moth Into Flame

Nog zo’n oude gediende in de lijst, al zijn deze echt wel al lang bezig. “Moth Into Flame” brengt het beste in de speedmetal van Metallica naar boven, moshen!!!!

16. Big Deal – Avalanche

Dit jaar namen we helaas afscheid van Big Deal als band. Gelukkig deden ze dat met de lekkere single “Avalanche”, één brok energie.

15. Klangstof – Island

Dat Nederland een plaats in onze top 20 zou innemen, had niemand ooit gedacht. Klangstof brengt prachtige sfeervolle muziek met “Island” als hoogtepunt.

14. Michael Kiwanuka – Love & Hate

Michael Kiwanuka bracht dit jaar zijn tweede album uit. Op zich was dat niet zo’n uniek album maar deze “Love & Hate” is wondermooi.

13. Jorja Smith – Blue Lights

De nieuwste souldiva die in 2017 hoge toppen zal scheren. Met “Blue Lights” bracht ze één van de beste vrouwelijke debuten van het jaar.

12. ORB – First And Last Men

Garagerock en Castle Face Records zijn een gouden combinatie. ORB uit Australië brengt het vol kracht, energie en uithoudingsvermogen. Met Black Sabbath invloeden.

11. Jesse Mac Cormack – Repeat

Multi-instrumentalisten zijn van alle tijden. Jesse Mac Cormack is van 2016 en brengt zijn sfeervolle muziek op een mannelijke manier.

<!––nextpage––>

10. Savoy Motel – Sorry People

In 2016 deden sommige bands ook nostalgisch. Savoy Motel is hier het mooiste voorbeeld van met hun legendarische single “Sorry People”.

9. Two Feet – Go Fuck Yourself

Zwoel, sexy en sensueel. Niemand weet wie Two Feet zijn maar met zo’n beats weten we dat ze sowieso goed weten waar ze mee bezig zijn.

8. Fatherson – Just Past The Point Of Breaking

Fatherson is zo één van die bands die al even meegaat en nog steeds te weinig krediet krijgt voor wat ze waard zijn. Met “Just Past The Point Of Breaking” brengen ze epische gitaarwerk op een folkrock manier, leuk.

7. Dinosaur Jr. – I Walk For Miles

Dinosaur Jr. gaat al even mee maar mat “I Walk For Miles” tonen ze nog eens waarom ze nog steeds relevant zijn. WAT EEN SOLO!

6. Dan Owen – Made To Love You

Dan Owen is een nieuwe singer-songwriter die breekbare nummers maakt over liefde. Buiten dat clichébeeld gaan ze echt door merg en been. (Te zien in Café Video in 2017, we zien elkaar daar!)

5. LIV – Wings Of Love

Een supergroep met Lykke Li en leden van Miike Snow, dat kan niet anders dan goed zijn. Zo bleek ook toen deze debuutsingle verscheen, psychedelische muziek waar niemand triest van wordt.

4. Bad Suns – Disappear Here

Nog een vrolijk deuntje maar dan met indie pop invloeden. Bad Suns bracht dit jaar een tweede plaat uit en de titeltrack daarvan blijft meteen hangen, lekkere gitaren vooral.

3. Black Foxxes – Whatever Lets You Cope

Krachtig en boordevol emotie. Black Foxxes bevond zich ook in één van onze albumlijstjes, maar deze song steekt er toch helemaal bovenuit, zwaar.

2. Hoops – Cool 2

Frisse lo-fi van Hoops, het werkt aanstekelijk. De band dook dit jaar uit de schaduw en brengt met “Cool 2” een van de leukste indie deuntjes van het jaar (jammer dat het zo kort is).

1. Nick Murphy – Stop Me (Stop You)

Chet Faker is niet meer, Nick Murphy is alive en wat een nummer bracht hij uit. “Stop Me (Stop You)” is een epische trip doorheen het mekka van de elektronische jazzy beats met een emotioneel en breekbaar einde. Fabuleus en een terechte nummer één.

3589 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Big Thief - "Born For Loving You"

De veelgeprezen Amerikaanse indiefolkband Big Thief heeft zich de afgelopen jaren een solide reputatie verworven in het muzikale landschap. Met hun schitterende…
AlbumsRecensies

Buck Meek - Haunted Mountain (★★★★): Romantische alt-country die zijn stekels opzet

Het is 2014 wanneer Buck Meek en Adrianne Lenker elkaar voor het eerst tegen het lijf lopen. Een wonderlijke ontmoeting, want twee…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cloud Cafe - "Honey"

Het gaat als een dolle binnen de Nederlandse indiescene met Cloud Cafe. Pas sinds een jaar staat het Amsterdamse viertal samen op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.