Nieuwe singles

Het elftal van het jaar 2016 volgens Thibault Vander Donckt

2016 was een droevig jaar voor de muziekwereld. Heel wat muzikale grootheden namen afscheid van ons maar tegelijkertijd was er een muzikale babyboom aan de gang. Het was een heel vruchtbaar jaar voor heel wat kleinere groepen die stilletjes aan met hun hoofd boven water aan het komen zijn en ons met hun muziek plezieren. Na een jaar van intensief luisteren, is het eindelijk tijd om mijn elf favoriete nummers van het jaar te mogen neerschrijven.

11. Porches – Car

Dit jaar leerde ik heel wat nieuwe bands kennen en eentje daarvan is Porches. De band bracht dit jaar hun tweede album Pool uit en wist mij op deze manier te bereiken. Het nummer “Car” is heel kort en krachtig en brengt de nodige energie met zich mee. Wie dus nieuwe muziek zoekt voor tijdens het sporten, Porches zal u bijstaan tijdens de momenten van leed. De bijhorende clip is zeker ook de moeite waard om eens te bekijken.

10. Blood Orange – Augustine

“Augustine” is terug te vinden op Freetown Sound, het laatste album van Blood Orange. Het is een nummer dat meteen in je hoofd blijft zitten want het refrein is zeer aanstekelijk. Op de één of andere manier brengt het mij terug naar de jaren 70 –die ik niet eens heb meegemaakt- en zie ik mezelf  op de dansvloer staan met een glitterbroek en een afrokapsel. Voor mensen die Blood Orange niet kennen, de volledige plaat is fenomenaal goed!

9. Tamino – Habibi

Tamino is beetje bij beetje het Belgische muzieklandschap aan het veroveren. Hij speelde onlangs tijdens de Radio 1 sessie van Het Zesde Metaal en wist daar de zaal in een mum van tijd stil te krijgen. Het nummer “Habibi” gaat door merg en been en doet ons vooral denken aan Jeff Buckley. Voor de mensen die hem nu nog niet kennen, niet getreurd want binnen een jaar is hij overal op radio te horen, geen twijfel mogelijk.

8. Warhaus – The Good Lie

Frankrijk heeft Serge Gainsbourg en wij hebben Maarten Devoldere, de man achter Balthazar en Warhaus. Samen met z’n vriendin Sylvie maakte hij zonder twijfel de meest erotische plaat van het afgelopen jaar. Toen “The Good Lie” op de wereld werd losgelaten, werd ik een klein beetje gek want ik hoorde mijn held (Serge Gainsbourg) weer een klein beetje tot leven komen.

7. Leonard Cohen – Travelling Light

Leonard Cohen, nog zo’n legende die ons dit jaar moest verlaten. De schrijver van het wondermooie “Hallelujah” heeft dit jaar iedereen met verstomming geslagen. Op 82-jarige leeftijd bracht hij z’n laatste album uit en dit is er eentje die de geschiedenis zal ingaan als de afscheidsbrief van Leonard Cohen. Als je naar de teksten luistert, dan hoor je dat Leonard wist dat het einde nabij was en dat maakt het album alleen maar mooier.

6. RY X – Only

Dit jaar zag ik RY X twee maal live aan het werk en hij wist telkens te overtuigen. Z’n tweede plaat is een echte parel met nummers zoals “Sweat”, “Berlin” en “Deliverance”. De ingetogen man met de lange baard heeft een stem die werkelijk ongelofelijk klinkt, zowel op plaat als live. “Only” is het nummer waarmee hij iedere set afsluit en iedere zaal stil krijgt, een nummer dat dus zeker niet in mijn top elf mocht ontbreken.

5. Nick Cave & The Bad Seeds – Girl In Amber

Nick Cave verloor vorig jaar z’n zoon en dat is duidelijk te horen in z’n laatste album Skeleton Tree. Het album klinkt heel verdrietig en geloofwaardig waardoor het mij enorm aanspreekt. “Girl In Amber” is een nummer die je meteen bij de keel grijpt en zo’n nummers kunnen mij onmiddellijk inpalmen. Laat ons nu maar hopen dat hij volgend jaar een bezoekje brengt aan ons kleine landje!

4. Anderson. Paak – The Bird


Anderson Paak bracht dit jaar zijn tweede album uit en mijn buren zullen dit geweten hebben. Deze zomer werd z’n optreden op Pukkelpop uitgeroepen tot het beste optreden van het volledige festival en dit kan alleen maar terecht zijn. Op het album zijn 16 fantastische songs terug te vinden maar voor mij persoonlijk blijft “The Bird” toch wel het beste rapnummer van 2016.

3. David Bowie – Lazarus

2016 is het jaar waar heel veel muzikale helden ons verlieten en de eerste was Meneer Bowie. Enkele dagen voor z’n dood bracht hij zijn allerlaatste album uit en wist daarmee te ontroeren, vooral de singles “Blackstar” en “Lazarus” zijn enorm confronterend. Als je luistert naar de tekst van “Lazarus”, dan krijg je het gevoel dat hij wist dat hij enkele dagen na de release van de single ging sterven, dat ontroerde mij enorm. Ik heb het nummer wel al honderd keer beluisterd, maar ik kan het onmogelijk beu worden.

2. Cigarettes After Sex – K.

De prijs voor het beste slaapliedje van 2016 gaat naar Cigarettes after sex. Vorig jaar had ik ze al opgemerkt met de release van hun single “Affection” maar dit jaar hebben ze zichzelf nogmaals overtroffen met “K.”. Ik zag ze enkele weken terug nog live in Brussel en daar bevestigden ze hun waarde. Volgend jaar brengen ze hun eerste album uit en laten we daar met z’n allen naar uitkijken. En oja, voor de mensen die ze niet kennen, schaam jullie!

1. Radiohead – Identikit

Laat ons meteen eerlijk zijn, hier is geen discussie mogelijk. Het beste album van 2016 is A Moon Shaped Pool en dus is het logisch dat het beste nummer van 2016 op deze plaat terug te vinden is. “Identikit”, voor mij persoonlijk het beste lied van het afgelopen jaar omdat het gekenmerkt wordt door één van de beste zinnetjes die de muziekwereld rijk is: “A broken heart make it rain, a broken heart make it rain…”

Natuurlijk zijn er nog andere topnummers die de top elf net niet hebben gehaald. Om jullie te plezieren som ik er nog enkele op die jullie zeker zullen bekoren:
1. George Michael – Careless Whisper
2. George Michael – As
3. George Michael – Outside
4. George Michael – Amazing
5. George Michael – Flawless

Related posts
LiveRecensies

Warhaus @ Nieuwe Nor: Zacht voor het hart

Een regenachtige, koude herfstavond doet nogal eens verlangen naar gezelschap en warmte. Het liefst gecombineerd met meeslepende muziek en een goed glas…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Warhaus - "Popcorn" (feat. Sylvie Kreusch)

Warhaus nam ons vorig jaar op Ha Ha Heartbreak mee door het verwerkingsproces van een een gebroken hart. Op opener “Open Window” liet…
FeaturesWedstrijden

Win duotickets voor Warhaus in Poppodium Nieuwe Nor!

Het zal niemand ontgaan zijn dat Warhaus afgelopen zomer menig festival in Europa heeft platgespeeld. Met de meest recente plaat Ha Ha…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.