Vragen van "Den Beir"

Vragen van “Den Beir” – Stadswacht

Vragen van "Den Beir"

Vragen van “Den Beir” – Stadswacht

Stadswacht is een 5-koppige band uit van het Vlaamse landschap. De muzikanten ontmoetten elkaar om en rond de universiteit van Leuven. Toen ze eind 2014 samen de instrumenten opnamen ontwikkelden ze al snel een eigen kijk op muziek, met als resultaat een combinatie van pop, rock, kleinkunst, cabaret en een gezonde portie studentikoziteit. Recht voor de raap teksten, humor, energie, intieme nummers en een tikkeltje arrogantie vormen de lijntjes waar Stadswacht lustig buiten kleurt. Dit alles geïnspireerd op eigen levenservaringen en dagdagelijkse thema’s.

In 2015 brachten ze een eerste EP ‘Postzegels uit Moskou’ uit. Wat later wonnen ze de publieksprijs op de interfacultaire rockrally in Het Depot te Leuven en kregen ze van de jury een mooie 2de plaats. In 2016 stonden ze voor het eerst op de Gentse feesten en op 9 november van datzelfde jaar kwam hun 2de EP ‘Kopzorgen’ uit. Deze werd geproducet door Robin Aerts, bassist en songwriter bij Het zesde Metaal. De mix en techniek werden verzorgd door Ward Neirynck, bekend van het mixen van onder andere Yevgueni en Emma Bale. Nu toert Stadswacht met de nieuwe EP overal in Het Nederlands taalgebied, waar ze de harten van het publiek proberen te warmen met een lach en een traan. Hopelijk met resultaat.

Wat is jullie favoriete nummer?

Meteen een moeilijke vraag. We hebben allemaal nogal een uiteenlopende muzieksmaak, maar een nummer dat we nooit beu zullen geraken is toch wel “Africa” van Toto.

Wat is het perfecte nummer voor een roadtrip?

Eén van onze favoriete nummers voor in de auto is “Middellandse Zee” van Buurman. De tekst is heel sprekend. Het is melancholisch terugdenken aan de mooie momenten, en dat gevoel kan volgens ons aan geen enkele reis ontbreken. Meeblèren doen we dan ook zonder gêne.

Op welk nummer maak je graag schoon?

Wij maken nooit graag schoon, en dus komt geen enkel nummer hiervoor in aanmerking. Maar de onderdrukking die we ervaren als we het toch moeten doen, wordt perfect beschreven in “The Wall” van Pink Floyd.

Wat is het perfecte nummer om mee wakker te worden?

Net als schoonmaken, is wakker worden niet meteen één van onze sterkste punten. Een nummer hebben om wakker te worden hebben we dus ook niet echt. “Bad Day” van Daniel Powter komt wel spontaan in ons op als we denken aan opstaan.

Wie is jullie favoriete artiest uit je thuisstad?

We zijn met Stadswacht begonnen in het Leuvense, dus beschouwen we data als onze thuisstad. Als er een nummer is waar we vaak op jammen dan is het wel This World van de Leuvense Selah Sue.

Welke artiest is underrated en wie is overrated?

Underrated zijn ze niet, maar wel bij onze generatie. De oude Clouseau, die van 87 – 97. “Brandweer” is een nummer dat wij altijd uit volle borst meezingen onderweg naar een optreden.
De Foo Fighters zijn zwaar overrated.

Als je voor één dag een artiest zou kunnen zijn, wie zou dat zijn?

Ik denk dat we weleens voor een dagje té bekend zouden willen zijn. Justin Bieber of iets dergelijks. Gewoon om dat ook eens een dagje te hebben meegemaakt. In onze branche zal ons dat waarschijnlijk nooit overkomen.

Wat is het beste nummer om bij te vrijen? (iemand mee uit te vragen?)

“Ding Dong Song” van Gunther. Niemand van ons heeft het ooit al geprobeerd, want om één of andere reden is er enkel binnen Stadswacht een consensus over de genialiteit en diepgang van het nummer. Als je daarop geen vonken kan maken, kan je maar beter in het klooster gaan.

Wat is de mooiste songtekst die je ooit hebt gehoord?

“Ge Zwiegt” van Het Zesde Metaal heeft een tekst die door merg aan been gaat, en de simplistische muziek maakt die enkel nog beter.

Op welke plaats zou je ooit een concert willen spelen?

Per toeval is onze repetitieruimte vlak naast de weide van Rock Werchter. Het is toch wel een grote droom om daar ooit te staan met Stadswacht.

Extra vraag Belgische Bands:

Wie is de perfecte stadswacht voor jullie?

Eentje die wat vaker geboekt wordt door culturele centra en dergelijke.

Je vindt Stadswacht op volgende sociale media: Facebook / Site / Twitter / Instagram

3653 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Het Zesde Metaal, Villagers en ise naar Dranouter

Een jubileum vieren, dat doe je niet elk jaar. Dranouter blaast dit jaar vijftig kaarsjes uit en kondigde eerder al aan dat…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Cactusfestival verwelkomt Compact Disk Dummies en Het Zesde Metaal!

Het schoonste festival van Brugge is alweer aan het sleutelen aan een mooie affiche en kondigde onlangs met Brihang al een mooie…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Het Zesde Metaal - Het Langste Jaar (★★★★½): Het schoonste afscheid

Het Zesde Metaal bestaat al bijna twintig jaar en heeft in al die tijd met nummers als “Ploegsteert“, “Gie, den otto en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.