LiveRecensies

RY X @ Arenbergschouwburg: een stem die ontroert

RY_X_8

Dinsdagavond 29 november speelde RY X in de Arenbergschouwburg te Antwerpen. Het was niet de eerste keer dat RY X dit jaar in ons kleine landje te zien was. Hij speelde in mei een fantastische show in de Orangerie (Botanique) en deze zomer speelde hij op Pukkelpop. Eerder dit jaar bracht RY X zijn tweede album Dawn uit en deze werd overal heel goed onthaald. Een album vol dromerige songs die je meteen bij de keel grijpen, daar lijkt de Arenbergschouwburg een perfecte locatie voor.

Terwijl “Dawn” als intro door de boxen weerklinkt, komt frontman Ry Cuming het podium opgewandeld. Er hangt veel rook en de verlichting is heel miniem wat er voor zorgt dat Ry enkel te zien is als een zwarte gedaante. De rest van de band vervoegt hem op het podium en ze beginnen gezamenlijk aan het openingsnummer “Shortline”. De toeschouwers geven geen kick en zit met veel bewondering te kijken hoe Ry met z’n stem al na enkele seconden weet te ontroeren.

Het publiek, dat vooral bestaat uit koppeltjes, is heel warm en respectvol tegenover de band. Zodra het eerste nummer tot z’n einde komt, vliegen de handen op elkaar wat resulteert in een meer dan verdiend daverend applaus. Een spot valt op Ry waardoor enkel hij te zien is. Hij bedankt het publiek en begint helemaal alleen aan het prachtige “Salt”. Wat later valt ook de volledige band in, wat een heel zweverige sfeer creëert.

Wat typisch is aan een live optreden van RY X, is dat de songs worden uitgebreid met de nodige beats. “Sweat” is zowat het rustigste nummer van de nieuwe plaat maar live wordt daar geen rekening mee gehouden. Middenin het nummer vervangt Ry z’n akoestische gitaar door zijn synthesizer en met succes. Het publiek kan de meer dansbare versie van het nummer duidelijk appreciëren. Met “Berlin” en “Deliverance” als opvolgers zorgt Ry voor een goeie opbouw in zijn set. Hoe langer het optreden bezig is, hoe meer mensen hun ogen sluiten en knikkebollend wegdromen.

Na enkele songs is het tijd voor een nieuw nummer. Wat je meteen merkt, is dat het lied een volledig andere sfeer beheerst dan de liedjes van op de laatste plaat. Het klinkt nogal duister en zeer elektronisch. Tegelijk is het zeer uptempo maar met de perfecte lichtshow komt het volledig tot z’n recht in deze theaterzaal. Het is alvast een goed voorsmaakje voor het volgende album dat zo snel mogelijk mag uitkomen als het van ons afhangt.  

“You guys are so polite”, zegt Ry heel oprecht na een alweer fantastisch applaus. Hij ziet er heel stoer uit vanwege zijn lange baard en zijn muts maar dat is hij helemaal niet. Hij bedankt het publiek uitgebreid en vertelt dat het zonder zijn fans nooit mogelijk was om zoveel te touren door gans Europa. Ondertussen is het oestrogeengehalte in de zaal duidelijk verdubbeld, het enige wat je kan horen zijn gillende meisjes die zwichten voor de charmes van de lieve frontman. Als laatste beschrijft hij Berlijn en speelt daarna het gepaste nummer “Howling”, dat gaat over zijn liefde voor de stad.

De afsluiter van de avond is “Lean”. Het is de laatste song op de plaat en duurt bijna acht minuten, een perfect nummer om mee te eindigen dus. Het klinkt live heel bombastisch en voor het eerst deze avond davert de zaal door de wall of sound die de band teweegbrengt. De song komt tot zijn eind en het publiek moet even uit haar trance ontwaken vooraleer men beseft dat het er op zit. Zodra dat gebeurt is, springt iedereen recht en wordt de band getrakteerd op een applaus die wel enkele minuten aanhoudt. De band verlaat het podium en het geklap, dat gaat gewoon verder.

Helemaal alleen komt frontman Ry terug het podium op en bedankt het publiek –ja, weeral- . “We will play one more song for you guys”, zegt Ry en dat stemt iedereen gelukkig. Hij neemt zijn akoestische gitaar en begint met het magistrale “Only”. Een nummer dat live door merg en been gaat en waarschijnlijk bij verschillende mensen een kippenvelmomentje bezorgde. We besluiten dat RY X een fantastische show speelde en hij laat ons met z’n allen uitkijken naar zijn volgende album.

SETLIST:

  1. Shortline
  2. Salt
  3. Sweat
  4. Berlin
  5. Deliverance
  6. ‘New Song’
  7. Howling
  8. Lean

BISNUMMERS:

  1. Only

 

 

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Paradise City vult affiche aan met live-acts van RY X, Bolis Pupul, Lander & Adriaan en 13 anderen

Na Adriatique en Nico Morano vult weekender Paradise City in het Vlaams-Brabantse Perk zijn affiche aan met liveoptredens van onder andere RY…
LiveRecensies

Ry X @ De Roma: Van breekbaar naar dansbaar en terug

Na zijn passage begin juli in de KluB C van Rock Werchter hoefden de fans van Ry X niet lang te wachten…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 1): Uitgeregend, maar niet uitgeteld

Het gras van de Werchterse weide was twee zomers lang groener dan ooit, maar gisteren mocht ze eindelijk weer overrompeld worden door…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.