LiveRecensies

MADMOIZEL in ACU, Utrecht: hypnotiserende performance van een punk diva met synths en opera stem

madmoizel4

Zaterdagavond trad de Parijse synthwave artiest MADMOIZEL op in ACU te Utrecht, en één onzer Nederlandse redacteuren was er bij! MADMOIZEL is in Nederland en België niet heel bekend, maar wist in Frankrijk een aardige fanbasis op te bouwen en tourde onder meer met Anne Clark. Momenteel is ze niet op tournee, maar kwam op speciaal verzoek naar Nederland voor het Dark Interval mini-festival van The Lick.

madmoizel3En een donker geluid heeft zij zeker! Ze combineert het donkere post-punk/synthpop geluid van de jaren 80 met een excentrieke performance, waarbij haar opera-achtige vocalen centraal staan. Haar inspiratie is niet per se electronische muziek, maar het is haar medium geworden om muziek te maken en live te spelen in haar eentje. Backstage, voor het optreden, legt ze aan ons uit dat David Bowie, Kate Bush, Nina Hagen en klassieke muziek haar meer beïnvloeden dan synthpop.

Dat is goed te zien en horen. Ze zet een heel concept neer waaraan haar uiterlijk, muziek en stem allemaal bijdragen. Ze heeft dan ook als bijnaam Lady Dandy, tevens de titel van haar 2013 album.

Met slechts een synthesizer en haar performance weet ze het publiek te betoveren. Het is knap dat ze in haar eentje zo’n vol geluid weet te creëren. In één van haar eerste nummers nodigt ze iedereen uit om te dansen “Come with me, on the dance floor”, waar in eerste instantie wat weifelend op wordt ingegaan. De toeschouwers moeten toch even wennen aan deze punk diva met de krachtige opera stem.

madmoizel2

Als ze haar single en titeltrack “Imaginary Love” van haar laatste album speelt verandert dat. Dit langgerekte nummer leent zich perfect voor dansen. Ze laat synthesizer melodieën in- en uitfaden met hypnotiserend effect, en haar indringende stem geeft ze flinke reverb mee. Tijdens het kijken blijf je je toch verbazen dat alles live is, en van slechts één persoon.

Tegen het einde speelt MADMOIZEL ook nog haar hit “Come“, ook een flinke stamper met zware beats en synths, waarbij ze flink met de filters te keer gaat. Als ze daarna haar laatste nummer speelt, is het optreden afgelopen en lijkt ze plots een leegte achter te laten. In slechts een uur zijn we helemaal haar wereld ingezogen, en het is even vreemd als je weer terug op aarde bent.

Voor meer informatie:
Facebook / Twitter / YouTube / InstagramSoundcloud

Verslag van MADMOIZEL concert te ACU, Utrecht op 22/10/2016.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Porches - All Day Gentle Hold! (★★★★): Kort feestje dat lang blijft nazinderen

De New Yorker Aaron Maine heeft al onder diverse pseudoniemen muziek op de wereld losgelaten, maar zijn synthpopproject Porches is ongetwijfeld het…
AlbumsRecensies

Greybound - Everything You Say Is True (★★★½): Weinig weerhaken, veel kwaliteit

Bij muziekliefhebbers die de jaren negentig bewust hebben meegemaakt, zal de naam Jo Smeets waarschijnlijk een belletje doen rinkelen. Hij was zanger…
AlbumsFeatured albumsRecensies

LANY - gg bb xx (★): Meer van hetzelfde

De zielenroerselen van Paul Jason Klein en zijn muzikale kompanen zijn al lang geen geheim meer voor de wereld. De voorbije jaren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.