Nieuwe singles

Best Kept Secret Festival 2016: De tips en dilemma’s

Best Kept Secret Festival

Vrijdag beginnen ze in Hilvarenbeek aan hun driedaagse geheim in de vorm van het Best Kept Secret Festival. Namen als Editors, Jamie XX en Bloc Party staan er als headliner op de affiche. Toch valt er nog veel te ontdekken op dit waanzinnig festival in de Beekse Bergen. Wie de overstap al maakte naar Nederland weet dat ze ieder jaar verrast worden door de mooi line-up, gezellige sfeer en de perfecte mix tussen Belgen en Nederlanders. Omdat het festival niets is zonder een goeie voorbeschouwing geven we bij Dansende Beren voor iedere dag twee tips en één dilemma om jou verder te helpen met de harde keuze’s in het leven.

Vrijdag 17 juni

The Slow Show

Zoals de naam al doet vermoeden, is The Slow Show niet een band die uptempo muziek maakt. Toch is dit de perfecte band om jouw Best Kept Secret mee te starten. Waarom? De zanger heeft zo’n zware, zwoele stem die je meteen raakt. Daarnaast speelt de band met blaasinstrumenten waardoor het soms lijkt alsof een volledig orkest op het podium staat. De gelijkenissen met The National zijn nooit ver weg, al is The Slow Show net iets donkerder. Ze spelen in op de gevoelens en laten het publiek telkens met een open mond achter. Zwaarmoedig en emotioneel zwaar geladen je festival inzetten kan nergens beter dan bij The Slow Show.

DIIV vs. Mystery Jets

Meteen een erg moeilijk dilemma. DIIV is de koning van de kamerpop en brengt dit zo sterk naar voor dat wegdromen de enige optie is. Mystery Jets is dan weer de kroonprins van de gevoelige indiepop/folk. Ze bouwen telkens op naar een waanzinnige climax die soms zelfs bombast uitstraalt. Het is iets meezingbaarder dan DIIV die wel stukken populairder is. Zowel de nieuwe plaat van Mystery Jets als van DIIV zijn net uit dus dat maakt de keuze er niet makkelijker op. DIIV zal live misschien iets te veel van hetzelfde zijn, hoewel die hypnotiserende deuntje nooit slecht klinken. Onze keuze gaat naar Mystery Jets omdat we houden van gevoel en deze band nog grote weides zien platspelen in de toekomst.

Beck

Beck omschrijven sommige mensen wel eens als de meest ondergewaardeerde popster op de wereld. De man maakt de laatste jaren inderdaad veel popnummers maar begon zijn carrière toch vooral als “Loser” met een “Devil’s Haircut”. De laatste jaren evolueerde hij naar meer radiovriendelijke nummers en kreeg hij voor zijn laatste plaat “Morning Phase” een Grammy, tot verbazing van de hele artiestenwereld. Zijn nieuwste single “Wow” kan de zomerhit van 2016 worden, net zoals “Dreams” dat was (iets bescheidener) in 2015. De mix van pop en grunge rock zal op het hoofdpodium van Best Kept Secret perfect tot zijn recht komen. Extra reden om hem te zien: optredens van Beck in Europa zijn schaars.

Zaterdag 18 juni

Blossoms

Begin dit jaar kreeg de band een mooie nominatie voor BBC Sound of 2016. De groep werd daarin vergeleken met Arctic Monkeys. Wij zien vooral een band van boordevol stadionklare nummers die erg groots uitpakken. De band heeft al een grote schare aan vaste fans, zoals iedere Britpop band wel heeft. De invloeden van die Britpop zijn duidelijk aanwezig al hebben ze toch een gezonde drang voor vernieuwing. Ze zijn ondertussen klaar met hun debuutplaat die in augustus verschijnt en op Best Kept Secret kan je hen zien nog voor ze de main stage bestijgen. Enige minpunt: Het concert valt samen met de match van de Belgen tegen Ierland, domper!

Glass Animals vs. Rat Boy

Subtiele elektronica tegenover directe rock, het lijkt een logische keuze maar dat is het niet. Glass Animals en Rat Boy hebben evenveel gelijkenissen als verschillen. Zo is hip hop bij beide bands een belangrijke factor. Bij Rat Boy komt het iets meer naar voor maar op de stijl van Glass Animals kan ook altijd gerapt worden. Het verschil ligt hem in de instrumenten. Glass Animals gebruikt veel meer synths en popinstrumenten terwijl Rat Boy resoluut voor de gitaren gaat. Dit zorgt ervoor dat je voor het stevige werk bij Rat Boy moet zijn en voor de minder directe muziek bij Glass Animals. Wij raden Rat Boy aan omdat de man soms in één adem wordt genoemd met The Beastie Boys en The Stooges, nuff said?

Ulrika Spacek

Dansbare psychedelica met veel gitaren, het is de korte samenvatting van Ulrika Spacek. Door het woord space in hun naam kan je al vermoeden dat het zeker lukt om te spacen op deze muziek. Daarboven besloten ze om hun plaat “The Album Paranoia” te noemen. Vergelijkingen met My Bloody Valentine zijn zo nooit ver weg. Paranoia is niet eens zo ver gezocht, want de hypnotiserende muziek houd je helemaal in de ban.

Zondag 19 juni

Vant

De Britse pers omschrijft hen als de nieuwe Royal Blood. Vant deinst er niet voor terug om eens vrolijk een tent af te breken. Op de laatste dag is dat niet zo erg. Wij zagen ze al eens aan het werk in de AB en kunnen bevestigen dat de AB de dag nadien herstellingswerken uitvoede. Scherp, snedig en boordevol energie. Vant brengt altijd een hete set en in eigen land worden ze als één van de beste nieuwe livebands gezien. Kom dat dus zien op de Main Stage van Best Kept Secret Festival.

Wilco vs. Badbadnotgood

Wilco is een oudgediende die al negen platen uitbracht. De nieuwe plaat “Star Wars” verscheen vorig jaar zomaar op het internet. De mannen zijn dus mee met hun tijd en brengen alternatieve country die een bepaalde meezingbaarheid met zich meedraagt. Badbadnotgood is een volledig ander kaliber. De band brengt experimentele jazz en krijgt hiervoor soms de hulp van een rapper als Earl Sweatshirt of Ghostface Killah. De keuze tussen deze twee zou dus snel gemaakt kunnen zijn, maar dat is het niet. Beide groepen spreken een erg breed publiek aan waardoor iedereen wel van beide groepen houdt. Badbadnotgood is dansbaar en warm, Wilco is een band om bij mee te zingen. Wij raden Wilco aan voor de mensen die ze nog nooit aan het werk zagen, omdat het een must see is op jouw lijstje van concerten. Badbadnotgood begint nog maar, dus die kan je in de toekomst wel nog zien!

Band Of Horses

Oké Band Of Horses is wel wat bekender, maar daarom kan het nog steeds een tip zijn! Hun vorige plaat “Mirage Rock” was niet iedereens favoriet maar luister eens naar de nieuwe plaat “Why Are You Ok?” en dat is hen helemaal vergeven. De band maakt gevoelige indiepop nummers met country invloeden en zotte solo’s. Nummers zoals “Is There A Ghost” en “No One’s Gonna Love You” blijven in je hart zitten van zodra je het voor de eerste keer hoort. De band speelt in op het gevoel maar maakt tegelijk ook stevige gitaarsolo’s. Een unieke ervaring dus die live nog meer tot zijn recht komt. Zeg hallo tegen Ben Bredwill en zijn leuke nummers en probeer ze maar uit het hoofd te leren, het is niet zo moeilijk.

Er zijn nog enkele tickets te koop en ook info kan je vinden op de site van Best Kept Secret.

 

3489 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Best Kept Secret lost bijna volledige programmatie voor 2023 met o.a. Aphex Twin, The Chemical Brothers en The 1975

Geduld is een schone deugd, dat weten ze bij Best Kept Secret heel goed. Het Nederlandse festival in Hilvarenbeek hield de line-up…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Balthazar en Wilco naar Lokerse Feesten!

Het regent de laatste weken festivalaankondigingen voor komende zomer en dus kan ook Lokerse Feesten niet achterblijven. Het festival aan de Grote…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.