LiveRecensies

Recensie: Instant Karma vrijdag 8 april 2016

Instant Karma

In het laatste weekend van de paasvakantie was er een nieuwe editie van Instant Karma in De Grote Post en fuifzaal Elysée in Oostende. Op vrijdag 8 april kwamen Wanthanee, Alice On The Roof, Soldier’s Heart en My Baby de Grote Post opwarmen.

wanthanee

De avond startte met de Nieuwe Lichting-finaliste Wanthanee. Op amper 17-jarige leeftijd schreef ze een lied over haar eerste liefde, ‘Only Shadows Remain’. Dit is tegelijk haar bekendste nummer tot nu toe. De vergelijking met de Britse band ‘London Grammar’ is zeker niet uit de lucht gegrepen. Een dame om in het oog te houden.

Samen met haar gitaar slaagt ze er in om het publiek stil te krijgen. Met haar breekbare stem en Pocahontas-look brengt ze een magische sfeer in de zaal. De echo van haar stem blijft bij velen nazinderen. De nummers hebben enkele gelijkenissen, maar blijken uiteindelijk telkens een andere sfeer te weergeven. Het concert was als een zee (perfect voor in Oostende) waarbij de aandacht aftrok en weer aanzwol bij elke noot.

Aliceontheroof

Vervolgens betovert Alice On The Roof ons met haar melancholische nummers.
De 21-jarige zangeres, bekend door haar single ‘Easy Come, Easy Go’, bracht onlangs haar debuutalbum ‘Higher’ uit. En hoger ging ze daarna inderdaad. Ze stond ondertussen al op de eerste plaats in de ultratop en won verschillende prijzen op de D6bels Music Awards.

Veel had Alice op deze vrijdagavond niet nodig om het publiek te bekoren. Alhoewel er in het begin wat rumoer is, verdwijnt die als sneeuw voor de zon. Hier zijn maar twee dingen voor nodig: de stem van Alice On The Roof en een piano. Dit zorgt voor een zeer intieme sfeer. De persoonlijke toelichting bij sommige nummers zorgt ervoor dat iedereen direct mee is met haar verhaal. Het concert was één van de weinige dat de dame helemaal solo brengt op een akoestische manier. Hierdoor brengt ze een breekbare versie van zichzelf naar voor.  Zeker het nummer ‘Like a Virgin’ van Madonna raakt bij velen een gevoelige snaar. Het lijkt haast alsof de zangeres zelf tranen in de ogen krijgt.

soldiersheart

De derde groep, en eigenlijk ook het hoogtepunt van de avond, is Soldier’s Heart. Als winnaar van De Nieuwe Lichting in 2013 stelde deze band niet teleur. Onlangs bracht de groep nog de debuutplaat “Night By Night” uit en dat werd hier uitgebreid voorgesteld. Samen met Balthazar deden ze een Europese tournee waar de band veel van leerde. De bands konden het zo goed met elkaar vinden dat er zelfs liefde ontstond. De frontvrouw van Soldier’s Heart is ondertussen samen met Maarten van Balthazar.

De set start met een positieve noot dankzij een leuke sfeer die ondertussen in het publiek ontstaat. De benen werken meer mee en de toeschouwers staan niet stil. Dit is te danken aan de dromerige popmuziek die een zeer dansbaar gehalte heeft. Sylvie maakt daar zoals altijd gretig gebruik van. Met onverwachte, vloeiende en dan weer houterige bewegingen trekt ze de aandacht van het publiek op een manier zoals alleen zij dat kan. Wanneer de band een akoestisch nummer inzet, klinkt dit erg innemend wat de intimiteit enkel ten goede komt. Ondanks wat technische probleempjes en abrupte onderbrekingen slagen ze er toch in om een mooie prestatie neer te zetten.

mybaby

De afsluiter van de avond is een trio die samen My Baby vormt. Deze band werd opgericht in Amsterdam en bestaat al sinds 2012. Hun genre kun je het best beschrijven als een mix van blues, country en funk.

Met een inmiddels opgewarmd publiek is het niet zo moeilijk om het iedereen uit zijn dak te laten gaan. Het optreden begint met drums waarbij vervolgens gezang komt en  de zangeres uiteindelijk blootsvoets het podium komt opgewandeld. Ze verovert ons  met haar wilde haren en een energieke vibe.

Het optreden kent een goed begin, maar de aandacht van het publiek verzwakt wat naar het einde toe. Dit is te wijten aan de lengte van de nummers, maar ook aan het feit dat de set langer duurt dan voorzien. Toch genoot iedereen met volle teugen van dit laatste concert en dat is tenslotte waar het allemaal om gaat.

De afsluiter van een mooie dag Instant Karma, een festival aan zee waar de zeelucht een positieve invloed heeft op publiek en artiesten.

 

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Alice on the Roof - "The Right Words"

Alice Dutoit heeft niet alleen een sprookjesachtige artiestennaam, want als Alice on the Roof maakt ze popmuziek die de soundtrack van elk…
InstagramLiveRecensies

Down The Rabbit Hole 2022 (Festivaldag 2): Nederland boven met een Brits sausje

De tweede dag van Down The Rabbit Hole ging van start onder een stralende zon net zoals de vorige dagen het geval…
LiveRecensies

De Ambassade, Black Flower, Han Bennink, Borokov Borokov en meer @ Push The Button: Gewaagd programmeren werkt

Onze muziekpodia zijn een lange tijd onbetreden geweest, maar veel concertorganisatoren hebben tijdens het lockdowntijdperk niet stilgezeten. Nieuwe muziekfestivals en -concepten schieten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.