LiveRecensies

Grasnapolsky 2016: Smullen voor de muzikale fijnproever!

IMG-20160210-WA0013[1]Wie er geweest is, is het er unaniem over eens: een mooiere locatie voor een festival is er niet. Dit gebouw dat in de jaren 20 werd opgeleverd, diende als communicatiecentrum met Nederlands-Indië. Vanwege de hoogte heeft het gebouw iets weg van een kathedraal, prima plek dus om als bezoeker muzikaal bezweerd te worden.

Met deze temperaturen is het zelfs voor de hardcore-festivalganger in een tentje onhoudbaar. Het nabij gelegen bungalowpark dient als overnachtingsplek voor de meeste passepartout-bezitters. Vrijdagavond is het amfitheater in dit park het decor van de preparty. Oskamp mag de avond aftrappen en doet dit door ongemakkelijke luisterliedjes op een tenenkrommend humoristische manier te brengen. Daarna is het de beurt aan Lucky Fonz III. De jongensachtige troubadour heeft net zijn alweer zesde studioalbum uit en trakteerde Grasnapolsky op een humoristische mix van stand-upcomedy en verhalende liedjes die op een kinderlijke manier de onzekerheden van het volwassen leven beschrijven.

IMG-20160210-WA0014[1]

De eerste band die we op zaterdag aan het werk zien is Bazart. De jonge Belgen weten met hun driestemmige zang en elektronische indiepop de Korte Golf goed op te warmen. Door de spannende, bombastische muziek zou je haast vergeten dat de zang Nederlandstalig is. I Am Oak doet het vervolgens iets rustiger aan. De Utrechters bezweren de Lange Golf met hun akoestische folk. Het uitzicht op de heide door de grote ramen achter het podium is het ideale decor voor deze show. Voor wat meer muzikaal geweld is de ‘Loods van Joost’. 45ACIDBABIES brengt electropunk die net zo opzwepend is als hun naam al doet vermoeden. Gestructureerde chaos voor een goed gevulde zaal die wel toe is aan een explosie.

IMG-20160210-WA0010[1]

De Likt scoorde vorig jaar een culthitje met ‘Dat Bedoel Ik’. De Rotterdammers laten geen spaan heel van de grote zaal. Hun repertoire houdt het midden tussen De Jeugd van Tegenwoordig en Die Antwoord. Gekleed in slechts een roze zwembroekje stuitert voorman Jordy Dijkshoorn over het podium. Door de inmiddels ingevallen duisternis komt de lichtshow extra goed tot zijn recht. Bombay draait al een paar jaartjes mee in de Nederlandse indierock-scene. Met een retestrakke show bewijzen ze dat ze klaar zijn voor het buitenland. En dat treft, de Amsterdammers touren binnenkort door Frankrijk en Duitsland.

IMG-20160210-WA0007[1]

Those Foreign Kids hebben nog iets korter het levenslicht mogen zien. Maar de alter-ego’s van Macaulay Culkin en Ryan Gosling zetten met hun snoeiharde post-punk de Loods van Joost op zijn kop. Het slotstuk is aan achtereenvolgens Polynation en Weval. Zij laten de Korte en Lange Golf nog tweemaal knallen met hun bezwerende electro.

IMG-20160210-WA0004[1]

De zondag wordt geopend door de twee Vlaamse dames van Lili Grace. Gewapend met een cello, synthesizer en drumcomputer produceren ze muzikaal geweld voor tien! Noorwegen is eveneens vertegenwoordigd. Atlanter brengt symfonische gitaarpop die doet denken aan Marillion. Eefje de Visser heeft zich ook al enigszins bewezen en maakt haar prominente plek in de programmering van Grasnapolsky meer dan waar. Door de akoestiek zijn haar teksten niet altijd even goed te verstaan. Door de meeslepende muziek wordt het publiek evenwel bedwelmd. Sjamsoedin heeft de eer om het programma op Radio Kootwijk af te sluiten met een melodische electroset. Voordat op het bungalowpark nog een kleine afterparty zal plaatsvinden.

IMG-20160210-WA0005[1]

Grasnapolsky is een bijzonder festival waar zowel jong als oud zich thuis zal voelen. Geen grote namen, maar genoeg kwaliteit voor de muzikale fijnproever!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Eefje de Visser - "Vlammen"

‘In mijn hoofd, in mijn dromen’ weergalmt “Heimwee” al enige tijd. De terugkeer van Eefje de Visser was er een waar menig…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lucky Fonz III - "Door door door"

In de dagelijkse gang van zaken gaat hij door het leven als Otto Wichers, maar de meeste mensen kennen hem als Lucky…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Unknown Mortal Orchestra, Waxahatchee, Bazart en nog drie nieuwe namen voor Cactusfestival!

We zouden het haast niet voor mogelijk achten, maar Bazart heeft nog nooit eerder op Cactusfestival gestaan. En daar komt binnenkort verandering…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.