Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"Oude Bekenden

Het elftal singles van 2015 volgens Marc Keijzers

De Basiself

Het voorbije jaar was opnieuw heel vruchtbaar voor mooie singles. Zeer vruchtbaar zelfs zo bleek, want onze redacteurs kozen niet vijf, niet tien, maar elf van de beste singles van 2015. Een volwaardig elftal. Als een echte voetbalcoach geven onze redacteurs ook tekst en uitleg bij hun keuzes.

Marc Keijzers kiest voor zijn elftal vooral nieuwe spelers met relatief weinig ervaring. Ze komen uit alle windstreken en uit alle genres. Hetgeen hen kenmerkt en verbindt is hun muzikaal vakmanschap en een mate van popgevoeligheid. Het ideale team om muziekjaar 2015 te vertegenwoordigen. Op de reservebank zitten de jongsten, klaar om een basisplek te veroveren.

 

11. Chromatics – Shadow

chromaticsDe synthpop met de zachte engelen-vocalen lijkt te allen tijde geschikt voor een soundtrack. Het blijft knap hoe producer Johnny Jewel dat steeds voor elkaar krijgt. “Shadows” is uiteraard geen uitzondering. Het is weer een prachtig melancholisch nummer geworden over afscheid nemen en hoop hebben. Voor eigen denkbeeldige filmscènes.

 

10. Bibio – Petals

BibioDe laatste single “Petals” van Bibio is opnieuw een mooie combinatie van electronica en folk. De nadruk ligt op zijn hemelse stem, begeleidt door een fijne baslijn. Drums en percussie ontbreken hier volledig. Het is een zomers, licht hypnotische nummer geworden. Eén van ongekende en eenvoudige schoonheid. https://soundcloud.com/bibio/petals

 

9. POKAL – Lighthouse

pokalDe Noor Arne Barlindhaug Ellingsen maakt mooi georkestreerde popliedjes die hij benoemd als ’cloud pop’. “Lighthouse” is daar een perfect voorbeeld van. Een luchtig klinkende song, maar het heeft complexe arrangementen van een mix van stijlen. Ellingsen’s diepe stem in harmonieuze lagen en de gedetailleerde productie maken het nummer tot een buitengewone luisterervaring. Muzikaal vakmanschap.

 

8. Caverns – Count To Five

CavernsHet is mogelijk: klassieke jaren ’70 rock in huidige tijd. De New Yorkse band Caverns speelt een kruising tussen psychedelische rock en progressive rock. “Count To Five” klinkt heerlijk gemoedelijk en ruimtelijk, maar kent ook verrassende wendingen en stevige gitaarpartijen. Alles is strak gespeeld en de productie geeft tevens ruimte aan de synthesizer. Van al dit moois moet er komend jaar meer verschijnen.

 

7. MOTHXR – Touch

MothxrDe sound van de New Yorkse band MOTHXR kenmerkt zich door een duidelijke jaren ‘80 invloed en door de soulvolle vocalen van zanger Penn Badgley. Zo ook op de uptempo single “Touch”. Het is een spannende sferische compositie met veel verrassende passages. Meermaals beluisteren is belonend en dat is dan ook het advies!

 

6. LEISURE – Got It Bad

LeisureUit het niets was daar ineens het debuut van de Nieuw-Zeelandse band LEISURE. Het vijftal maakt indruk met hun hypnotiserende funk. De beat en bass van “Got It Bad” zijn de drijvende kracht voor het dansen, maar de vocalen met veel reverb maken het juist weer een echte soul plaat. Een buitengewone combinatie die blijft verbazen.

 

5. Sextile – Visions of You

SextileSextile heeft een donker industrieel rockgeluid met soms zelfs dreigende songs. “Visions Of You” klinkt net wat toegankelijker, denk maar aan de post-punk van de jaren ’80, een duidelijk ritme met strakke gitaar-riffs. Daarnaast zorgen de synth-akkoorden en de wanhopige vocalen ervoor dat je dit nummer wordt ingezogen en je niet meer loslaat. Dermate indringend dat het onverwacht, dagen later in je hoofd terugkomt.

 

4. Paradise Walk – Summer Heat

paradise walkHet duo Paradise Walk wil met hun muziek je graag terugbrengen naar de lange zomeravonden van de jaren ’80. Met het ‘retrowave’ meesterwerkje “Summer Heat” gaat dat zeker lukken! De synthpop song lijkt rechtstreeks uit het verleden te komen, klinkt vertrouwd en toch helemaal fris. Persoonlijke soundtrack van menig zomeravond.

 

3. Day Wave – Drag

Day WaveJackson Phillips, zoals Day Wave in het echt heet, schrijft en produceert dromerige melancholische songs in zijn thuisstudio. Het zijn vlotte shoegaze/new wave popliedjes die gaan over de weg naar volwassenheid. “Drag” is degene die het lekkerst in het gehoor ligt, uptempo en zelfs dansbaar is. Zonder twijfel een toekomstige klassieker.

 

2. Molyneaux – Alright

MolyneauxDe Engelsman Aaron Molyneaux schrijft, zingt en produceert mooie elektronische popliedjes. “Alright” is een hartverscheurend relaas over het verlangen naar liefde. Zijn stem wordt slechts ondersteund door een synthesizermelodie en een basdrum. Ook de videoclip is briljant in zijn eenvoud: Molyneaux kijkt gewoon in de camera en zingt. Aangrijpend en bijzonder.

 

1. ShagWagon – Cosmic Ocean

ShagWagonIndierockband ShagWagon maakt moderne psychedelische popsongs. De single “Cosmic Ocean” is één van hun beste songs. Je kunt je helemaal onderdompelen in een warme sound die gedreven wordt door een diepe bas en zwoele vocalen. En dan is er ook nog een klassieke gitaarsolo. Overweldigend mooi.

 

Reservebank

Low Cut High Tops lyel florida-gardens-music-sunset-boulevard-2 copy

Low Cut High Tops: “Red Lipstick”, DIY grunge-pop van een schalkse buitenstaander.
Lyel: “Raven”, emotionele pop ballad van een eigenzinnige popprinses in wording.
Florida Gardens: “Sunset Boulevard”, dromerige indiepop van twee 14-jarige jongens.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single LEISURE - "Above Me"

Wie nog afkoeling zoekt voor de bloedhete avonden de komende tijd, heeft met de nieuwe single van LEISURE sowieso een ontspannende cocktail…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Josef Tumari - "NAJOT"

Halverwege maart mocht Sublimation, een collectief dat inzet op het steunen en promoten van Oezbeekse artiesten, pioniersgewijs hun eigen Boiler Room cureren…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hazel English – “All Dressed Up” (feat. Day Wave)

Vorige week gaf de indierocker Day Wave ons een singletje om bij weg te dromen. Deze week neemt Hazel English dat voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.