AlbumsRecensies

Monster Youth is niet zo jeugdig maar voelt zich toch een beetje puberaal

10989021_1586935491524594_2266242447984518294_n

De mannen van Monster Youth nemen niet altijd alles serieus.

Enkele weken geleden werd het debuutalbum van de Belgische garagerockband Monster Youth opnieuw uitgebracht. Dankzij het label FONS Records kreeg deze plaat een upgrade en werd alles wat chiquer zodat hun plaat nu overal in België te vinden is. Omdat dit album ook een grote stap voor de band zelf betekent, besloten we hen hierover te interviewen. Hierdoor bleek meteen dat de groep geen alledaagse band is. Het werd een aangenaam gesprek met Pauwel De Meyer (zanger van de band) die ons van alles vertelde over de groep. De groep heeft een heel hedendaags geluid met toch enkele oudere invloeden. Pauwel verklaart hoe dit komt: “Wij zijn met vier verschillende generaties in onze groep en het komt door invloeden van ons alle vier. Ik heb de nummers geschreven en bij mij is dat meer de invloed van de hedendaagse garagerock geweest, van King Tuff naar Wavves tot Girls. Het was niet enkel garagerock, de muziek mocht heel uiteenlopend zijn, alles kon alles mocht. Bij Koen (bassist) zal dat dan ook meer Pixies, Pavement en gelijkaardige bands zijn. Bij Joeri zal er dan meer die oude bluesinvloeden inkruipen. Dat zijn dus vier generaties die in één versmolten zijn en dat zorgt er dan ook voor dat onze muziek niet één richting uitgaat maar overal naartoe gaat.”

Deze samenwerking vindt Pauwel zelf heel fijn. De groep krijgt zo telkens een andere input en ook zullen de verschillende invloeden van elkaar ook iedereen wat bijbrengen. Het is deze verscheidenheid die er dan ook meteen voor zorgt dat ze aan het begin van het nummer nooit weten hoe dit er uiteindelijk zal gaan uitzien. De geschreven nummers ondergaan zo een grote transformatie voor ze opgenomen worden. Dit is dan ook ongeveer hoe het album tot stand kwam. Pauwel: “Ik ben begonnen met Steven om enkel de gitaar en zang op te nemen. Toen kwam Koen erbij, hij speelde de gitaren en baslijnen in. Daar kwam geen repetitie aan vooraf, het kwam allemaal spontaan.”

De plaat zit nogal los in elkaar. Dit was ook de bedoeling van de zanger: “Ik wou al heel lang eens een harder album maken met sterke rockinvloeden in. Dus ik dacht, laat ik gewoon een nieuwe band oprichten. Ik ben al jaren bezig als singer-songwriter, rustige liedjes maken en op den duur zit je vast in dat stramien van het folkgenre. Dus dat ging dan eigenlijk van zelf omdat ik iets van me moest afschrijven. Ik ben nu bezig met nieuwe nummers en dat gaat al een pak moeilijker omdat er al een heel deel uit mij is gekomen”. Het album kwam dan ook eerder tot stand dan de liveshows. Dit is dan ook de typische werkwijze van de zanger. Pauwel neemt al zijn ideeën het liefst zo snel mogelijk op. Volgens hem krijg je niet hetzelfde gevoel van een nummer als je dat een jaar laat liggen. “De energie en de eerlijkheid die in de eerste opnames zitten, zijn veel meer waard dan honderd keer repeteren en dan pas opnemen. Het zal misschien minder klinken maar voor ons alle vier zal het dan minder rechtuit zijn. Maar in ons genre is dat niet erg, dat mag een beetje rammelen dat kan echt geen kwaad”, aldus Pauwel.

Het is dan ook muziek die niet echt radiovriendelijk is. Maar volgens Pauwel hoeft dit ook niet. De muziek komt vooral vanuit het gevoel en er wordt niet nagedacht over een eventueel radiothitje. Volgens Pauwel wordt een goed nummer sowieso wel gedraaid op de radio, daarvoor maken ze geen speciale aanpassingen. Toch kunnen ze het publiek op een bepaalde manier behagen, “Als je een tijdje live speelt dan merk je wel wat het publiek apprecieert en dat komt eigenlijk vooral overeen met hetgeen dat wij het liefste doen. Automatisch gaat dat dan ook een specifieke richting in. Bij Monster Youth is dat dan psychedelischer gericht en bij mezelf meer richting de pop kant. Wij merken ook wel dat onze trage nummers heel goed werken live. Dus misschien dat we daarom op de volgende plaat meer sfeer zullen scheppen. Minder gebalde songs maar veel gezelliger en leuker voor het publiek”, benadrukt Pauwel.

Live heeft de band wel enige moeite gehad om deze nummers echt goed te kunnen brengen. Hun lange nummers zijn nog langer, korte nummers zijn nog strakker en ook de luide nummers zijn nog luider. De groep probeert zoveel mogelijk energie in hun concert te steken waardoor het publiek de ultieme concertervaring krijgt. “Het duurt altijd wel drie minuten voordat we het publiek meekrijgen maar eenmaal Joeri een solo heeft gespeeld, is het publiek er duidelijk klaar voor. Hierdoor geraken ze makkelijk in de juiste vibe. Het is ook grappig, hoe later op de avond, hoe zatter het publiek en hoe leuker het is voor ons. De mensen zijn dan ook uitbundiger. Het is moeilijk om ze mee te krijgen rond de middag maar in de avond is dat nooit een probleem” zegt Pauwel.

Voor Pauwel was het niet moeilijk om zijn singer-songwriter carrière aan de kant te zetten. Zelf wou hij eens iets extra doen in zijn leven. “Het was een album dat ik al heel lang wou schrijven en ik ben blij dat ik het dan ook gedaan heb. Het is tof om zo wat te variëren van wat rustigere muziek naar een jezelf compleet uitleven op het podium” vertelt Pauwel. Maar zijn solo-project is hij zeker niet beu, in 2016 komt er zelfs een nieuwe plaat aan. Maar de nieuwe soloplaat is ook wat poppier en er zitten ook wel wat stevigere nummer op dus de twee projecten komen meer en meer naar elkaar toe. Zelf kan hij ondertussen niet meer kiezen tussen zijn twee projecten. Enkele jaren geleden zou hij resoluut gaan voor zijn individueel project maar nu gaat dat niet meer. “ Ik schrijf nummers voor beide groepen en nu liggen ze mij allebei nauw aan het hart dus ik kan daar echt geen keuze meer tussen maken. Naarmate het schrijfproces vordert, kies ik dan ook bij welk project het nummer het best zou passen en maak ik uiteindelijk een keuze. Het zijn gewoon dezelfde nummers met andere muzikanten. Moest ik de nummers anders uitgewerkt hebben zouden ze op mijn soloplaat hebben kunnen staan. Op die manier zijn die liedjes dan ook gelijkwaardig.”

De groep komt niet altijd even serieus over, toch is dit niet de bedoeling van de mannen. “Dit komt omdat onze tekst gewoon iets is dat op onze lippen ligt zonder erbij na te denken. Wij zijn Vlamingen en ik ga niet eerst honderd gedichten schrijven om zo tot de perfecte tekst te komen. Als ik denk “I Don’t Care At All” dan zing ik dat ook. We proberen dat niet in andere metaforen te gieten en we denken dat het dan ook eerlijker overkomt” verklaart Pauwel. Zelf vindt hij het leuk om een tekst te horen die blijft hangen. Het is dan ook de manier waarop ze hun teksten verwoorden dat hen zo humoristisch doet overkomen. “Hetgeen dat we zeggen nemen we heel serieus maar de tekst schrijven op zich nemen we niet al te serieus” besluit Pauwel.

Enkele weken terug werd dit ook beloond door een deftige release van hun debuutplaat. Het album werd al eens in eigen beheer uitgebracht in juni maar werd toen niet opgepikt. Toen kwam FONS Records met een platendeal en twijfelde de band niet om dit te tekenen. Het album is nu ook te vinden op vinyl en ligt in alle grote cd-winkels bijvoorbeeld Fnac of Media Markt.

Plannen voor volgend jaar zijn er nog niet concreet maar er zit wel al wat in de pijplijn. Zo werden ze onlangs aangeschreven door een Nederlandse booker waardoor hun carrière in Nederland binnenkort ook van de grond kan komen. De ervaring die ze afgelopen zomer hebben opgedaan zullen ze hier zeker kunnen gebruiken. Dromen doen ze ook: “We hopen volgend jaar weer een groot festival te doen, bijvoorbeeld in de Wablief?! van Pukkelpop. We zouden graag willen uitpakken met een groot concert, al is het maar om 12u ’s middags. We willen daarnaast ook veel optreden in kleine zalen zodat het publiek ons nog beter laten leren kennen. Gewoon een heel jaar lang blijven spelen dat is het belangrijkst”, concludeert Pauwel.

De toekomst ziet er alvast groots uit want vanavond speelt de band in het voorprogramma van Mikal Cronin, toch wel één van de garagerockpioniers van de huidige generatie. Een voorbeeld dus voor Pauwel die dit concert met stip op één zal zetten in zijn lijstje.

3389 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Klangstof - "Disguiser"

Klangstof, de Noors/Nederlandse indierockband rond singer-songwriter Koen van de Wardt is stevig op dreef, zo waren ze de eerste Nederlandse band ooit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single PIXIES - "There's A Moon On"

PIXIES is helemaal terug! De legendarische alternatieve rockband kennen de meeste mensen voornamelijk van grote hits als “Where is My Mind?” en…
InstagramLiveRecensies

Primavera Sound Barcelona 2022 (Weekend 1): Emotionele rollercoaster

Zoals bij ieder festival deze zomer was het ook bij Primavera Sound twee jaar geleden dat ze nog eens van jetje konden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.