Nieuwe singles, Ontdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe EP: Psych Night Inner City Psych Fest EP

Voor ons in Europa heeft deze EP, die een psychedelisch festival in Zuid-Afrika promoot, niet veel relevantie. Toch is de muziek die er op te vinden is zeer mooi. Omdat muziek dan ook de essentie van deze blog is besloten we om jullie te laten kennis maken met deze 5 psychedelische rockbands uit Zuid-Afrika.

De eerste band op de EP is Caves. Zij maken met “Don’t Supress The Groove” een lang, rustig opgebouwd psychedelisch nummer. De band is afkomstig uit Kaapstad en maakt gebruik van de Afrikaanse roots in hun nummers. Zo kan je het geluid van de band het best vergelijken met Goat.

De tweede band maakt meer gebruik van gitaren. Mind Pool bouwt hun nummer sfeervol en psychedelisch op met weinig tekst en veel effecten. Zo wordt er in het midden van het nummer een zware bass gebruikt om even weg te geraken van de sfeervolle, kalme gitaren. Denk Temples, maar dan met minder zang en iets minder stevig.

The Psalms is de derde band die we op de EP aantreffen. Die brengen de EP dan weer naar een hoger niveau door hun stevige gitaren die de garagerock vermengt met psychedelica. Wie anders dan Ty Segall kunnen we er dan ook bij halen? Donkere en zwaar doorklinkende gitaren met een stem die alles aan elkaar schreeuwt. Het nummer van de plaat!

Volgende band is iets bekender (voor Zuid-Afrikaanse termen). The Plastics maken minder gebruik van psychedelica en meer gebruik van rock. Vandaar dat hun muziek ook een breder publiek aanspreekt, denk aan Tame Impala of Foxygen, een beetje rustiger en een beetje hitgevoeliger. “Who Am I To Say” krijgt wel een geweldig uitgebreid einde met hoge noten en een dromerige stem, zalig.

Laatste nummer op de plaat is een verborgen juweeltje, vandaar ook de naam Sol Gems. “Mystery Of Mind” is de perfecte afsluiter van het geheel. Het vat nog eens alle genres die we in de vorige vier nummers gehoord hebben samen. De garagerock is aanwezig in een rustige vorm, zoals Dead Ghosts, de psychedelica is aanwezig in de vorm Temples en ook de rock is aanwezig in de vorm van Foxygen.

Deze vijf bands bewijzen dat de Zuid-Afrikaanse psychedelica een zeer uitgesproken scene heeft. Het zijn stuk voor stuk goeie groepen die ook in het buitenland hun kansen zullen krijgen. Maar wie niet kan wachten kan gerust eens naar Zuid-Afrika zelf gaan natuurlijk! De nummers zijn allemaal gratis te downloaden, een buitenkansje!

3 september 2015

About Author

Niels Bruwier Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief