Ontdekkingen van "Den Beir"Oude Bekenden

Rock Werchter, Gids naar succes

Nu de finale line-up van het grootste festival in België (hopelijk) in haar finale plooi ligt is het tijd om enkele artiesten aan te raden en natuurlijk de zwaarste dilemma’s op te lossen. Voor iedere dag geven we drie tips (per podium ééntje), meestal onbekend en drie dilemma’s die we zelf relevant vinden lossen we op.

Beginnen doen we natuurlijk op donderdag 25 juni

TIPS:

Marmozets (Main Stage)

Marmozets is het nieuwste wat Groot-Brittanië te bieden heeft op vlak van poppunk. Alhoewel er gemakkelijk een vergelijking met Paramore kan gemaakt worden (ja Marmozets heeft een vrouwelijke zangeres) doen we dit hier toch niet. Want Marmozets en vooral zangeres Becca Macintyre schreeuwen de longen uit haar lijf. Daarnaast hebben ze hoogstwaarschijnlijk ook de line-up gehaald met dank aan Muse, die hen als voorprogramma doorheen Europa meeneemt! Marmozets zijn dan ook de manier om goed wakker te worden op een eerste dag Rock Werchter. Want zeg nu zelf, de eerste minuten zijn altijd het moeilijkst en met Marmozets zit je meteen goed!

Chet Faker (Klub C)

De Austaliër is vooral populair in zijn eigen land. Waar onder meer nummer één was in de Triple J Top 100. Maar ook Europa bezwijkt voor zijn baard en ijle beats. Werkte samen met onder meer SOHN en Flume en kan zich daardoor ook makkelijk in het rijtje van deze kunstenaars aansluiten. Live is Chet een fenomeen die op deze tour zelfs een volwaardige band heeft meegenomen, spannend wat dit gaat geven!

https://soundcloud.com/chet-faker/talk-is-cheap-4

First Aid Kit (The Barn)

Zweedse zusjes die bekend werden met een cover van Fleet Foxes, daarna werden opgebeld door verschillende platenmaatschappijen en ondertussen al drie albums uitbrachten. De zusjes maken honingzoete Indiefolk met een country randje. Als dat nog niet overtuigend genoeg is brengen ze overtuigende samenzang die iedereen doet wegsmelten en dromen van de Zweedse natuur.

DILEMMA’S:

Caribou (Klub C) vs The Chemical Brothers (Main Stage)

Twee electro-acts naast elkaar vraagt om problemen. Alhoewel, The Chemical Brothers staan voor de negende keer op het festival, reden genoeg dus om ze te skippen denk je dan. Maar met hun nieuw album dat er in juli aankomt zouden er wel eens wat nieuwe geluiden de revue kunnen passeren. Caribou daarintegen is nog steeds op tour met zijn album “Our Love”, dat wel een topplaat is. Caribou staat ook bekend om zijn fantastische liveshows, en The Chemical Brothers kunnen er ook wat van met hun visueel spektakel. Toch opteren we hier voor The Chemical Brothers mede omdat we Caribou reeds op Heartbeats Festival aan het werk zagen en de setlist niet veel zal verschillen op Werchter. Voor de liefhebbers van de commerciële electronica raden we The Chemical Brothers aan, en de anderen die moeten zeker Caribou checken verveelt nooit!

Jungle (Klub C) vs Rise Against (Main Stage)

Een vreemd dilemma voor liefhebbers van het hardere of liefhebbers van het zachtere genre maar toch. Rise Against staat bekend om het energieke liveshows die menig moshpits veroorzaken. Het is dan ook de zoveelste keer dat de band naar België komt. Jungle daarintegen staat ook bekend om hun energieke shows maar wel met veel meer mensen en veel minder gitaren. Bij Jungle doet funk je meteen dansen. Daar ligt dan ook meteen het verschil, wie wil dansen kan beter naar Jungle wie eens goed wil headbangen kan naar Rise Against. Onze voorkeur gaat toch uit naar Jungle omdat ze gewoon fantastische nummers maken en live een fenomeen zijn.

Marmozets (Main Stage) vs Jack Garratt (The Barn)

Daarnet al uitgebreid over Marmozets gepraat, maar ook Jack Garratt zet het festival op gang. Weliswaar in een volledig ander genre. Denk aan Chet Faker die enkele helium balonnen opheeft en je krijgt Jack Garratt. Toch zouden wij eerst enkele minuten naar Marmozets gaan kijken, stel dat ze dik tegenvallen kan je Jack Garratt nog steeds bekijken. Hoewel Jack helemaal nog geen album uitheeft zullen we dus veel nieuwe nummers horen, wat bij Marmozets wel eens anders zou kunnen zijn.

Vrijdag 26 juni

TIPS:

The Last Internationale (Main Stage)

Een duo uit het verre New York dat volledige steun krijgt van niemand minder dan Tom Morello en Brad Wilk (allebei lid van Rage Against The Machine), klinkt als The Black Keys met een stevige portie Jack White en zelf de wereld wil veroveren. Moet er nog meer nodig zijn om jou te overtuigen om vrijdag al om 13:00 aan de Main Stage te staan? Dacht het niet!

Death Cab For Cutie (The Barn)

De meest ondergewaardeerde band ter wereld. Staat veel te vroeg in The Barn, verdiende het zelfs om na Balthazar te spelen. Maakt emotionele nummers die tot diep in het hart raken en heet met Ben Gibbard een stem in het muzieklandschap die je er zo uitpikt. Toch blijven ze klein met al acht albums achter hun naam. Vergeet vooral niet te genieten wanneer “I Will Possess Your Heart” wordt ingezet, het zal meteen de langste intro zijn die je zal horen op het festival (Op Lenny Kravitz na misschien).

Kwabs (Klub C)

Vorig jaar op Pukkelpop was het enkel hem en zijn stem. Toen was zijn nieuwe single “Walk” net uitgekomen en kende niemand dat nummer. Nu, één jaar later, kunnen we dit nummer als zijn grootste hit beschouwen en zou Kwabs misschien zelfs met een volwaardige band komen naar Rock Werchter. Waardoor we de beats meer zullen horen. Al hopen we stiekem toch nog op enkel hem en zijn piano, want hij heeft een stem die zomaar een volle tent omver kan blazen.

DILEMMA’S:

Balthazar (The Barn) vs Of Monsters And Men (Main Stage)

Onze eigen Belgische trots, of de andere Ijslandse trots bekijken, het lijkt een harde keuze. Hoewel beide bands jaarlijks enkele concerten in ons kleine landje verzorgen kunnen we toch meer gaan voor het exotische van Of Monsters And Men. Hun nieuwste album kwam net uit en is iets donkerder dan “Little Talks”, toch kan dit een goed evenwicht vormen met hun oude nummers. Balthazar daarentegen heeft dit jaar al verschillende concerten gedaan in België en speelt eind dit jaar nog eens in Vorst Nationaal. Of Monsters And Men is dus de logische keuze, hoewel we Balthazar wel nog kunnen zien maar gewoon iets minder lang.

Ben Howard (Main Stage) vs Alt-J (The Barn)

Ben Howard en Alt-J zijn alletwee wat uit hetzelfde hout gesneden. Alternatieve fans, gekke meiden die van hun muziek houden en obscure muziek. Ben Howard is dan weer een singer-songwriter die de Main Stage mag uitproberen (vreemd!) Alt-J doet het dan weer in de kleinere The Barn waar je vorig jaar al niet binnenkon. Een logische keuze zou geweest zijn om de twee om te wisselen maar ze samen zetten was misschien een beter keuze. Hierdoor raakt het volk verspreid over de weide en zal de tent niet vollopen voor Alt-J, die er wel in slaagde om Vorst te doen vollopen eerder dit jaar. Alt-J is een stadionband geworden en Ben Howard blijft zijn simpele zelf met simpele folknummertjes. Toch gaan wij naar Alt-J om te zien of ze hun status van stadionband kunnen waarmaken, ook te zien eind deze zomer op Pukkelpp.

Mumford & Sons (Main Stage) vs FKA Twigs (Klub C)

De vreemdste headliner op de affiche vs de vreemdste vrouw op de affiche, ook dat is Rock Werchter. Mumford & Sons mag dan wel hun banjo geband hebben, op tour is deze zeker nog aanwezig. Coldplay van den Aldi krijgt wel een mooie headliner-spot die het moet afleggen tegen de hype van het moment: FKA Twigs. Vroeger nog met Beyoncé en Kylie Minogue als danseres maar nu volledig solo in een eigen vreemd genre. Haar clips zijn kunstwerken en zo zijn haar concerten naar het schijnt ook. Iedereen die dus een degout heeft tegenover Mumford & Sons kan zijn duimen en vingers aflikken bij FKA Twigs. Zo gaan wij ook zeker eens haar gaan bekijken, weliswaar niet volledig want we willen ook eens met Mumford & Sons kunnen lachen!

Zaterdag 27 juni

TIPS:

Noel Gallagher’s High Flying Birds (Main Stage)

Noel Gallagher is in Groot-Brittanië een fenomeen die iedere week in NME Magazine te vinden is. Dit dankzij zijn uitspraken die soms nogal direct zijn. Daarnaast is hij ook een deel van Oasis, dat nu niet meer bestaat. Maar geen getreur, hij speelt Oasis nummers! Horen we daar “Champagne Supernova” al weerklinken? Ik dacht het wel!

Seinabo Sey (Klub C)

Het meezingmoment van dit concert kunnen we u al vertellen: “Younger”. Naast dit nogal electronisch getint nummer heeft Seinabo Sey veel meer nummers die zelfs beter zijn dan die ene hit. “Hard Time” bijvoorbeeld brengt je in de exotische sferen van de Afrikaanse jungle, waar hoogstwaarschijnlijk ook haar roots ligt. Het album is op komst, de beats en de Afrikaanse invloeden zijn er nu jij nog, om 15:55 in Klub C!

Damien Rice (The Barn)

Iedereen zakdoeken in de valies gestoken? Het zal nodig zijn wanneer Damien Rice zijn 9 Crimes inzet, toch wel het nummer bij uitstek waar eens goed op geweend kan worden! Daarnaast is Damien een fantastisch singer-songwriter die op zijn nieuwe cd een tien minuten durend nummer plaatste dat zelfs nog beter is dan 9 Crimes. Hij steekt al zijn gevoel in zijn nummers en behoudt toch zijn simpelheid, wees niet verrast als je enkel hem en zijn gitaar ziet op het podium. Damien entertaint iedereen met zijn stem en zijn gitaar, soms is er niet meer nodig!

DILEMMA’S:

Royal Blood (Main Stage) vs The Tallest Man On Earth (The Barn)

Wat als Royal Blood op donderdag beslist een coverset van Foo Fighters te spelen? Dan heb je hen nog steeds niet het beste van zichzelf horen geven op eigen nummers. Dan kan je natuurlijk zaterdag nog eens naar het duo gaan kijken. Maar er is ook The Tallest Man On Earth. Hij brengt zoals andere singer-songwriters nummers met zijn gitaar, maar heeft daarnaast een atypische stem. Hierdoor kan je al snel beginnen twijfelen tussen de twee. Maar natuurlijk kiezen we hier voor Royal Blood omdat ook zij steun verdienen in deze tijden waarin ze slechts twee keer op hetzelfde festival staan.

Hozier (Main Stage) vs Dotan (The Barn)

Eerlijk? Wij zouden liefst van al geen van de twee zien, maar omdat het publiek nogal fan blijkt van dit soort singer-songwriters moeten ook zij een eerlijke kans verdienen. Hozier moet zich bewijzen op de Main Stage en met zijn nieuwste single “Someone New” bevestigd dat hij geen one-hit-wonder is. Dotan is dan weer super populair in eigen land (Nederland dus) en probeert dit ook te reflekteren op België. Helaas voor hem maakt hij gewoon geen goeie muziek waardoor we dus naar Hozier en zijn kerkmuziek zouden gaan kijken. Voor ons is dit  het geschikte moment om eens de promostandjes op Rock Werchter te checken wie doet mee?

Ryan Adams (The Barn) vs The War On Drugs (Main Stage)

Rock Werchter slaagt er ieder jaar in om twee exact dezelfde bands, met dezelfde fans en dezelfde soort muziek samen te programmeren. Vorig jaar waren dit Pixies en Pearl Jam en dit jaar dus The War On Drugs en Ryan Adams. The War On Drugs was vorig jaar de revelatie op, jawel, Pukkelpop. Dus moest Herman gedacht hebben: “Dit moeten we op Werchter hebben”. Helaas voor hem is die revelatie nog steeds super, maar wel al een klein beetje afgezaagd. Ryan Adams daarentegen doet nooit veel optredens in België en Europa in het algemeen. Vandaar dat we naar hem zullen gaan, en als iemand durft iets van Bryan Adams naar hem te roepen kunnen we dan nog eens goed lachen. Want die zijn dus totaal niet hetzelfde!

Zondag 28 juni

TIPS:

Muse (Main Stage)

Muse is live een fenomeen, voor de zevende keer op het festival en toch blijven ze relevant. Hun nieuwste album “Drones” kon weer rekenen op die goeie oude muse-riffs en gitaren waar iedereen zo van houdt. Dat in een livekleedje brengt ons bij bombast en veel spectaculaire visualisaties. Perfect om het festival af te sluiten dus.

Leon Bridges (Klub C)

Ah, een oude soulmakker! Neen Leon is nog maar net in de 20 en maakt muziek alsof hij in de jaren 50 zou leven. Net zoals Charles Bradley en Alabama Shakes (die trouwens ook dezelfde dag spelen) zorgt hij ervoor dat de revival van het oude genre is ingezet. Voor iedereen die in zwart-wit denkt en de dag op het gemak wil beginnen is dit het perfecte concert!

Catfish And The Bottlemen (The Barn)

Britpop is niet dood, allemaal in een lederen jasje en stuk pretentie zoals Damon Albarn en de Gallagher broers. Dat is een korte samenvatting van de band, maar ze kunnen wel goeie muziek maken en ze hebben zelfs groupies! Stem zoals ze bij The Kooks goed kennen en muziek zoals iedere andere rockgroep. Hun debuutalbum moet verschillende keren beluisterd worden voordat je het echt kan appreciëren, maar eenmaal je het apprecieert weet je wat voor een gouden waarde de band heeft. Een geluid dat binnenkort stadions kan vullen, te starten bij “The Barn”.

DILEMMA’S:

Leon Bridges (Klub C) vs Red Fang (Main Stage)

Voor ons is dit het zwaarste dilemma van de volledige affiche. Kiezen we voor de stoners die af en toe wel eens een mopje kunnen maken denk “I stabbed myself with a fork last week. I bled. There was a LOT of blood. Anyway, this next song has got nothing to do with that”. Of kiezen we voor de soul revival in de vorm van Leon Bridges. De keuze kan nu nog niet gemaakt worden, gewoon omdat zoiets van het moment afhangt, heb je zin in een rustig begin kies je voor Leon Bridges wil je er meteen invliegen kan je naar Red Fang, tevens veel beter dan die andere stoners (Queens Of The Stone Age).

Counting Crows (Main Stage) vs Fink (Klub C)

Onredelijk maar het zij zo. Counting Crows is een band die ontwaakt is uit een winterslaap van ongeveer 15 jaar. Want Counting Crows was de band uit de jaren 90, denk “Mr. Jones”. Die nu nog eens op de Main Stage van Werchter mag spelen. Waarom? vraag iedereen zich af. Niemand die het weet, het zal Fink worst wezen, meer jong volk bij hem. Met zijn laatste album bewijst hij nogmaals dat hij zich ontpopt heeft tot echte singer-songwriter. Hard Believer? Ga het maar checken dan in Klub C.

The Script (Main Stage) vs Christine And The Queens (Klub C)

Moeilijke keuze is het voor ons zeker niet, zijn er zelfs mensen die één van deze twee bands goed vinden? In de Lotto Arena werd alvast bewezen van wel. The Script verkoopt het uit en ook voor Christine zal dit geen probleem zijn. Twee bands in hetzelfde genre dus die zowel jongens als meisjes aanspreekt. Neen hoor, The Script spreekt enkel meisjes aan! Christine zingt in het Frans en meer valt er dus niet over te zeggen (het is echt niet goed). Dan maar The Script van op de achtergrond en kijken hoeveel vrouwen er daar flauwvallen zeker?

3653 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single MGMT - "Dancing In Babylon" (feat. Christine and the Queens)

Het was tot voor kort alweer een hele tijd geleden dat we nog iets van MGMT hadden gehoord. Het duo, toch vooral…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Zimmerman - Love Songs (★★★½): Om onvermijdelijk bij te smelten

De lange pauze die Balthazar vorig jaar besloot in te lassen, genereert ruimte voor de zijprojecten van de kernleden. ‘Bij Balthazar spelen…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Declan McKenna, Tom Odell, Brihang en nog 15 nieuwe namen voor Rock Werchter!

Vorige week verklapte IDLES zelf al dat ze op Rock Werchter gaan spelen aanstaande editie en nu heeft de festivalorganisatie dat ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.