AlbumsRecensies

Said The Whale – As Long As Your Eyes Are Wide (★★★★): Ook een beer luistert al eens graag naar een walvis

AlbumsRecensies

Said The Whale – As Long As Your Eyes Are Wide (★★★★): Ook een beer luistert al eens graag naar een walvis

Het nu driekoppige, uit Canada afkomstige Said The Whale gaf fans al sinds medio maart de kans om te genieten van hun nieuwe en ondertussen al vijfde album As Long As Your Eyes Are Wide. Het album werd wereldwijd gereleaset op 31 maart. De band was in 2011 al verkozen tot beste nieuwe Canadese band en ook met dit album leveren ze ons weer muziek van topkwaliteit.

As Long As Your Eyes Are Wide begint met de eerste single “Step Into The Darkness” die de perfectie bijna benadert. Het heeft alles wat een echte topschijf moet hebben. De zachte drumbeat heeft een enorm kalmerend effect. Smijt daar dan nog eens die honingzoete vocals van zanger Ben Worcester en backing vocalist/gitarist Tyler Bancroft bovenop, vermeng dat dan nog eens met de zachte painoklanken van Jaycelyn Brown en je krijgt een perfect samenhangend geheel dat alle stress zonder aarzelen uit je lichaam laat stromen. Hierop volgen enkel nog maar prachtige nummers en het eerstvolgende is “More Than Ever”. Hoewel dit iets repetitiever is, is het iets levendiger door de gitaren, maar blijft het toch nog steeds een enorm dromerig indie-rocknummer.

De tweede single “Heaven” is zo catchy dat zelfs de vroomste katholiek het refrein ‘Heaven must be made up’ het niet zou kunnen laten om dit mee te zingen. Met “I Will Follow You” en “Realize Real Eyes” toont Said The Whale dan weer dat het geen eentonige band is die enkel dromerige indie brengt. “I Will Follow You” is één van de meest dansbare nummers die er dit jaar al gemaakt zijn, terwijl “Realize Real Eyes” dan weer een prachtige ballade is.

https://api.soundcloud.com/tracks/305975340

Als we net over de helft van het album zijn, worden we nogmaals verrast. Ditmaal met “Confidence”, dat overgoten is met drumbeats en synths waardoor het op z’n minst even dansbaar te noemen is als “Realize Real Eyes”. “Miscarriage” is dan weer een heel minimalistisch nummer, dat heel lang opbouwt en waar de prachtige stem van Worcester in de hoofdrol staat. We zweven terug even dromerig weg en blijven dit tijdens het volgende nummer, “Beautiful Morning”, ook doen. Hierin wordt er op een subtiele maar meesterlijke manier een saxofoon vermengd met de sound van Said The Whale, waarna ze ons nog het op en top folk nummer “Emily Rose” brengen. Afsluiten doen ze met “Lilac And Willow”.

De tekst hiervan, en dan vooral het terugkerende stukje ‘All I do is dream’ is een perfecte samenvatting van wat dit album bij ons teweegbracht en het is dan ook een schitterend album dat bij iedere liefhebber van indie zeker in de smaak zal vallen.

Facebook / Twitter / Website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.