FeaturesWedstrijden

Ontdek Rockwood 2024 en win een duoticket

© CPU – Joost Van Hoey

Een urban legend is meestal niet waar, maar het verhaal achter Rockwood is allerminst een straf relaas. In 1991 startte ze met een mooie rock-georiënteerde affiche met oa. The Scabs en Golden Earring. In 1993 waren de headliners Fishbone en Urban Dance Squad. Daarna zou er vooral gesproken worden over twee acts die origineel niet op de affiche stonden: Tool en Björk. Toen nog onbekend, daarna toch uitgegroeid als wereldtoppers. Helaas was in 1993 de lokale drukker de leverancier van de drankbonnetjes en jammer genoeg werd dat een van de redenen van de teloorgang van dit mooie festival. Hij drukte namelijk te veel bonnetjes die niet betaald werden.

Anno 2023 is Lommel dit festival niet vergeten. Beter nog, een aantal mensen willen meer en starten de vzw Rockwood op. Zelfde naam, nieuw festival. Een doorstart is veel gezegd, maar wel een nieuwe start met nog steeds rock als centraal thema. Deze keer zoals de eerste keer: voornamelijk Belgische bands met een Nederlandse aanvulling. Op 3 augustus 2024 kan je dus naar Lommel voor een reeks coole bands. Ontdek alles op hun website, maar hieronder stellen we iedere band ook aan je voor in willekeurige volgorde:

Koala Disco is Lommelse trots. Met een finaleplaats van de meest recente Humo’s Rock Rally onder de arm bewijzen ze dat ze hun plekje op Rockwood zeker verdienen. Een oeuvre dat ergens ligt tussen de B 52’s en King Gizzard and the Lizard Wizard kunnen ze vele muzikale liefhebbers bekoren.

Channel Zero moet geen voorstelling meer krijgen. De Belgische metalband bij uitstek die sinds 1990 vlot aan de top blijft meedraaien. Vooral in hun eerste periode voor 2000 was deze band een Europese trendsetter met een verschijning op MTV. In 2010 vond een reünie plaats en België was plots een fenomeen rijker. Channel Zero was nooit uit ons hart en deze headliner gaat Lommel laten daveren.

Tangled Horns is een band uit de Kempen die sinds 2011 als stoner/grunge band begon. Ondertussen evolueert de muziek meer naar het alternatieve genre en hebben ze met hun laatste plaat “Lighter” een absoluut hoogtepunt bereikt in de carrière. Met een live-reputatie om U tegen te zeggen gaan deze heren het publiek met verstomming achter laten. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!

Misschien wel de groep waar veel mensen naar uitkijken is DeWolff. Met hun southern bluesrock heeft de groep ondertussen de wereld weten te overtuigen. Zelfs Europa is stilaan te klein aan het worden en daar zijn ze in Lommel erg blij mee. Wie DeWollf ooit zelf live heeft gezien, zal moeten toegeven dat het meer is als een optreden: de beleving is compleet.

Desmond Dandies mag de spits afbijten en met hun ‘psychgaragerock’ openen ze met een ingetogen en tegelijk opzwepende set. Ze strandden dit jaar in de halve finale van de Rock Rally, maar dat kwam vooral omdat de beleving zeker zo belangrijk is. Op een kwartier heb je hen niet ontdekt en daarom komen ze met een langere beurt naar Lommel.

De Mens moet geen voorstelling en met hun Nederlandstalige nummers zullen ze de hele wei laten meezingen. Een uur lang meezingers zonder schlagertoestanden, voor De Mens is dit dagelijkse kost. Ondertussen bestaan ze meer dan dertig jaar en het zou ons niet verbazen dat je naar huis gaat met een aantal nummers in je achterhoofd.

The Sha-la-lees ademen rock-‘n-roll uit. Frontman Cedric Maes is een frontman pur sang en laat elke bezoeker ongetwijfeld mee shaken. Rechttoe, rechtaan met hier en daar wat ademruimte. Het is niet meer, maar ook zeker niet minder. Reclame voor de elektrische gitaar en terugdenken aan vroeger, want toen was het toch beter. Nostalgie!

Als je Promagnor nodig hebt om wat energie in je dag te steken, dan kan je even goed eens een nummer van Breakfast At Midnight opzetten. Ze zijn maar met twee, maar laat je niet misleiden: ze zijn de vijand van de brandweer. Elk podium laten ze achter in vuur en vlam. Als je rond 16u00 nog niet wakker was, dan zullen ze er met hun noiserock wel voor zorgen dat je wakker bent!

Omdat op Rockwood elke genre moet kunnen, mogen we de keizers van de hardcorepunk uit de Kempen ook een podium geven: Captain Kaiser. Al skydivend en moshend maakt deze band furore op alle podia. Het is niet enkel vooruit met de geit, want de heren staan ook bekend voor een mooie meldodie!

School is Cool is een oud-winnaar van de Humo’s Rock Rally en heeft sindsdien een mooi oeuvre opgebouwd. Met hun ietwat dromerige rock en meesterlijke songs verbazen ze steeds opnieuw. Het doet wat Engels klinken, maar vergis je niet: dit is op en top Belgisch. Veel mensen zullen zanger Johannes Genard kennen van het programma Liefde voor Muziek.

Peuk is Limburgs en is zoveel meer als de reïncarnatie van Nirvana. De invloed is hoorbaar, maar frontvrouw Nele Janssen is een muzikante van een erg hoog niveau en ze heeft grunge in een rauw jasje gestoken. Het blootgelegde ziel is hoorbaar en doet bijna pijn. Met een emotionele beladenheid stormt Peuk op je af en je gaat met een heerlijk ongemakkelijk gevoel naar de volgende groep kijken. Niks zal nog hetzelfde zijn.

Als je dan toch hier bent geraakt met het lezen, dan hebben we nog een verrassing: enkele duotickets voor Rockwood 2024 op 3 augustus. Zonder vraag geen prijs: Wie was de headliner van Rockwood 1992? Stuur je antwoord door naar wedstrijd@dansendeberen.be en een onschuldige hand bepaalt de winnaars! Zet in je mailtje ook een screenshot die aantoont dat je ons op Facebook en Instagram volgt.

3699 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.