Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lexie Carroll – “sunflood”

© Olivia Sofia Ferrara

De piepjonge singer-songwriter Lexie Carroll – pas negentien is ze – vindt haar toevluchtsoord vooral in haar slaapkamer, een setting die voor veel beginnende (tiener)artiesten tegenwoordig dé oase van vruchtbare, muzikale poëma blijkt te zijn. Kijk maar naar de pioniers van moderne bedroompop als girl in red, Clairo, Cavetown, … . In 2021 begon de Londense met het plaatsen van filmpjes op TikTok, opgenomen vanuit de intimiteit van haar slaapkamer, waarin ze korte fragmentjes van zelfgeschreven nummers liet horen. Carroll put haar inspiratie vooral uit de muziek van Phoebe Bridgers en Taylor Swift. Dat is niet alleen te horen in haar creaties, maar dat benoemt ze ook letterlijk in de hashtags onder haar video’s. Daarbovenop maakte ze ook een cover van Bridgers’ “Moon Song”. De video die de self-made zangeres maakte ter promotie van “the sky looked nice today”, dat deel uitmaakt van haar tweede ep when the sun came up (2022), behaalde intussen ruim 93.000 views. Kort nadat opvolger it’s difficult to talk verscheen (2023), mocht ze zelfs al op Reading & Leeds festival spelen. Artwork maakt ze overigens volledig zelf; voor elk van haar songs doet de artieste niet alleen beroep op haar muzikale creativiteit, maar haalt ze ook haar collage- en scrapbooking skills boven. Net voor het zomerseizoen aanbreekt zal Carroll haar vierde ep lossen. you look lovely when you’re living is vanaf 19 juni te beluisteren. Daarop zal ook haar kersverse single “sunflood” staan.

Na slechts één keer luisteren, slaagt Carroll er al in om ons te overtuigen van haar kunsten. Baanbrekend is het liedje niet, maar het omvat wel meerdere elementen die er een kanshebber op virale triomf van maken. Ze roept bij onze artistieke ziel een bepaald beeld op: het lijkt haast alsof Carroll met vederzachte penseelstreken en pastelkleurige waterverf een zomers aquarelletje maakte, met de zon in de bovenhoek en een gouden randje daaromheen. Met een timide, fluweelzachte stem laat de zangeres de kwetsbare kant van haar minzame persoonlijkheid zien. De vocals krijgen wat extra charme vanwege haar hoorbare Britse accent en tweestemmigheid. Daar wekt ze onmiddellijk een betoverende indruk mee op, die wordt verdergezet in het instrumentale. Zacht gepluk aan de snaren van haar gitaar fungeren als de fundering waarop de rest van het nummer haar steunpilaren neerzet. De fragiele, innemende sfeer van de song begint bij het glinsterende melodietje en een teder intermezzo opgevuld met conversaties als achtergrondgeluid. Halverwege horen we de slagen van wat lijkt op een kloppend hart.

De songtekst is eerder summier doch poëtisch. We vinden er sporen van melancholie alsook hoop en romantiek in. Naar onze interpretatie heeft Carroll het over de angst dat een ogenblikkelijke gelegenheid tussen haar vingers door zal glippen als ze het niet met beide handen stevig vast probeert te grijpen. Ze spreekt vooral vanuit een zekere bewondering voor een ander persoon en hoe die in het leven staat, waarbij ze een referentie maakt naar de aankomende ep: ‘My God, you look lovely when you’re living’. Het liefst wil ze dat moment zo lang mogelijk uitrekken en bewaren. Dit uit ze met regels als ‘Too tired to talk but can’t fall asleep’ en ‘Stay awake fickle one / Sunken face, fallen sun / Morning waits for no one’. De laatste vijftig seconden van “sunflood” zijn tekstloos, waardoor de focus volledig op Carrolls’ harmonieuze achtergrondzang ligt. Het nummer kan je in alle rust beluisteren terwijl je je er volledig door laat inpakken.

Op 19 juni verschijnt Carrolls vierde ep, you look lovely when you’re living.

Facebook / Instagram / X

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.