Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Monsters Of Folk – “Disappeared”

© Kyle Johnson

Vijftien jaar geleden hulden Jim James van My Morning Jacket, M. Ward, Conor Oberst en producer Mike Mogis van Bright Eyes zich in de gedaante van Monsters Of Folk. Een supergroep, maar dan eentje waarin het spelplezier en het muzikale ontzag voor elkaars kunnen centraal stonden en de monsters elkaar samen om beurten de spotlights gunden. Het leverde zowel op de gelijknamige plaat als met de tour erna een sterk maar eenmalig gebeuren op. Conor Oberst pende nog wat ideeën voor een muzikale science fiction-film waarin de heren in een dystopische toekomst de mensheid zouden redden van eindeloze breinstimuli, maar uiteindelijk liet hij dat project voor wat het was.

Het was wel rond diezelfde tijd – drie jaar na de uitgave van de plaat – dat de groep in 2012 nog een sessie speelde samen met een vijfde monster, Will Johnson van Centro-matic. De vijf nummers die uit die sessie gepuurd werden, worden nu bij de jubileum-heruitgave gevoegd en “Disappeared” wordt als eerste highlight naar voren gebracht. Met een duurtijd van slechts een dikke twee minuten opent “Disappeared” met een rammelende mix van pedal steel en een opwaartse piano waaruit dan plots de gitaar en de zang sterk komen openbloeien. En die nemen je ogenblikkelijk mee in een rechttoe rechtaan Springsteen-esque rocksong die na enkele luisterbeurten al in je oor gewurmd zit.

Net zoals de vroegere songs spat ook op “Disappeared” het spelplezier hier weer van iedere seconde, wat het een mooie aanvulling maakt bij het oorspronkelijke album. Dit is een entertainende, energieke en boeiende song die misschien zelfs nog iets langer had mogen duren. “Disappeared” maakt vooral benieuwd naar de vier andere songs die tijdens die sessie uit dezelfde monsterbreinen nog zijn ontsproten. Uitkijken dus naar de jubileumuitgave van Monsters Of Folk die op 14 juni eraan komt.

Website / Instagram / Facebook

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.