AlbumsRecensies

Loupe – Flaws Of A Circle (★★★½): Verder op ingeslagen weg

Vorig jaar rond deze tijd werden we positief verrast door het album Do You Ever Wonder What Comes Next? van Loupe. De Amsterdamse band bracht op hun debuutalbum een aanstekelijke mix van synthpop, folk en indierock uit. Vooral zangeres Julia Korthouwer wist ons te bekoren. Het leek erop dat de band een veelbelovende toekomst tegemoet ging. Maar toen nam de situatie een onverwachte wending: nog geen maand na de release van het debuutalbum werd aangekondigd dat Julia de band zou verlaten om zich te richten op haar soloprojecten. Tegelijkertijd werd Nina Ouattara gepresenteerd als haar vervangster. Beide zangeressen ontlopen elkaar niet veel qua stijl. Dus kon Loupe de succesvolle sound die het in de eerste vier jaar van hun bestaan had ontwikkeld, verder uitbouwen. Alsof er niets aan de hand was, dook de band opnieuw de studio in met producer Arne van Petegem (Moss) en mixer Beau Sornson (Death Cab For Cutie, Sparklehorse) om zo snel mogelijk de opwaartse draad weer op te pakken.

Gebleven zijn de stimulerende drumritmes en de meanderende gitaren die zo herkenbaar waren op het debuutalbum. Er is op “Tested Waters” productioneel wat nadrukkelijker sfeer toegevoegd met ondersteunende soundscapes. Ook op het titelnummer van de ep weten ze de ingewikkelde muziek makkelijk in het gehoor te laten klinken. Op “Black Beauty Race” hebben Van Petegem en Sornson zich flink laten gaan, met galmende effecten en gelaagde geluiden. Na een rustig begin wordt het nummer aan het einde nog versterkt met een rockende gitaar.

De productie is iets voller dan gehoopt, maar behoudt nog steeds het speelse en avontuurlijke waar wij Loupe zo om waarderen. Zangeres Nina, die in de verte doet denken aan Jaqueline Govaert van Krezip, verhuisde op haar achtste van Ivoorkust naar Antwerpen en groeide zo op tussen twee culturen. Haar opgekropte frustraties en onzekerheden verwerkte zij in het nummer, dat uiteindelijk gaat over zelfacceptatie. Met het naar de jaren tachtig neigende “Forest Of Our Memories” hebben de meiden hun geheide podiumkraker te pakken wat ons betreft. Met een lang uitwaaierend refrein pakken ze ons volledig in.

Deze ep met vier nummers maakt nieuwsgierig naar het nieuwe album. Loupe heeft met Nina een zangeres gekozen die veel weg heeft van haar voorgangster, maar toch haar eigen weg gaat. Daardoor kon de band verder op de ingeslagen weg, om die verder uit te bouwen. Niet voor niks stond Loupe begin dit jaar op de lijst van tien Nederlandse acts die in 2024 het verschil gaan maken van 3FM. Kortom, zelfs met een nieuwe frontvrouw weet Loupe ons te raken.

Loupe staat 3 mei in Bitterzoet in Amsterdam en 5 mei op het Bevrijdingsfestival Limburg in Roermond.

Facebook / Instagram / (X) Twitter / Website

Ontdek “Forest Of Our memories”, ons favoriete nummer van Flaws Of A Circle, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wallows - "A Warning"

De Californische groep Wallows is ondertussen niet langer alleen maar een zijproject van 13 Reasons Why-acteur Dylan Minnette. De band uit Los…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Kings of Leon - Can We Please Have Fun (★★★½): Terug op het juiste spoor

De Amerikaanse rockband Kings of Leon bestaat al ruim vijfentwintig jaar en heeft gedurende die tijd de ups en downs van de…
AlbumsRecensies

Jessica Pratt - Here in the Pitch (★★★★): Schoonheid in de schemering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.