Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Amen Dunes – “Round the World”

© Michael Schmelling

De alternatieve muzikant Damon McMahon, alias Amen Dunes, speelt met uniciteit in de breedste zin van het woord. Hij springt van hot naar her tussen genres als folk, psychrock en elektronisch en durft al eens buiten de lijntjes kleuren met zijn songwriting. Die virtuositeit verschafte hem een doorbraak waarbij vooral zijn laatste album Freedom (2018) iedereen die luisteren wilde in hogere sferen deed verkeren. Na zes jaar maakt McMahon nu zijn terugkeer. Het is aftellen geblazen, want op 10 mei krijgt McMahons discografie een nieuwe toevoeging met de naam Death Jokes. Eerder dit jaar loste de artiest “Purple Land” en “Boys”. Vandaag volgde een derde single, “Round the World”.

“Round the World” is in essentie een protestsong. Met haar duur van ruim negen minuten waarin ontzettend veel gebeurt, is het quasi een kortverhaal. ‘They want us to feel like we are heard, so they encourage us to attack each other. / They tell us self-obsession is self-expression’, schrijft McMahon in een aanvullende caption onder de Youtube-video. Het nummer bekritiseert de exploitatie van nodeloos geweld en destructief individualisme in maatschappelijke kwesties. Zo zitten in de videoclip – die geregisseerd werd door Steven Brahms – beelden van 9/11, een gevecht tussen een UPS-bezorger en een zwarte man in de Texaanse stad Houston, traangasaanvallen… Verder horen we fragmenten van de Chileense staatsgreep in 1973 alsook een spraakbericht dat McMahon zelf insprak vijf jaar geleden. Zijn relaas werd geconstrueerd rond een complex pianistisch intermezzo, waarbij flarden van drums, een saxofoon en elektronische beats een chaotisch accent leggen.

Amen Dunes brengt met deze single een intense monoloog die het kroonjuweel van zijn nieuwe langspeler wordt. Rauw, reëel, maar vooral authentiek. Death Jokes verschijnt op 10 mei. Voorlopig zal Amen Dunes nog niet op Belgisch grondgebied te vinden zijn. Wel speelt hij op 7 juli in de Amsterdamse Paradiso.

Facebook / Instagram / X

Ontdek de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Amen Dunes – “Feel Nothing” (feat. Sleaford Mods)

In 2018 verscheen het geweldige Freedom, een plaat die Amen Dunes terecht volledig op de kaart zette. Het project van Damon McMahon…
Uitgelicht

De 101 beste singles van 2018

Jaarlijks schrijven we meer dan honderd artikels over bands die nieuwe singles uitbrengen. De ene al wat beter dan de andere, maar…
LiveRecensies

Amen Dunes @ DOK Gent: Soms iets te veel wegdromen

Met Freedom heeft Amen Dunes volgens heel wat media één van de beste platen van dit jaar op zijn naam staan. Reden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.