AlbumsFeatured albumsRecensies

BLUAI – Save It For Later (★★★½): Op rondreis door jeugdherinneringen

Het is niet veel Belgische artiesten gegeven om zowel als winnaar uit de bus te komen bij De Nieuwe Lichting, Sound Track en Humo’s Rock Rally. BLUAI presteerde dat wel en sindsdien ging het hard voor de band: debuut-ep Junkyard werd uitgebracht en een tour langs de belangrijkste concertzalen van het land liet ook niet lang op zich wachten. Meer dan een jaar en talloze optredens – waaronder op Pukkelpop – verder staat nu het debuutalbum voor de deur: Save It For Later.

Save It For Later neemt ons mee op een rustgevende en met vlagen prachtige roadtrip met de dames van BLUAI aan het stuur. Op de achterbank nemen Maggie Rogers, Adrianne Lenker en Lucy Dacus plaats als reisgezelschap, om maar een paar invloeden te noemen. Ondanks dat het album ons sterk doet denken aan diverse artiesten weet BLUAI samen met producer Willem Ardui (blackwave.) een eigen geluid neer te zetten dat tevens een stuk volwassener klinkt dan Junkyard die de band in 2022 uitbracht.

De spullen gepakt, de gordels vast en vertrekken maar. We zijn nog maar net vertrokken en direct voelt het vertrouwd als de gitaarklanken van “My Kinda Woman” uit de speakers vloeien. Zoals we uit de eerder uitgebrachte singles al konden opmaken, slaat BLUAI een iets andere weg in op Save It For Later: invloeden van americana, folk en country zijn meer dan ooit hoorbaar. Al snel is ook duidelijk dat BLUAI het gaspedaal wat vaker en verder indrukt op het debuutalbum. Neem “Sad Boy, Angry Boy”, waarbij het volume wordt opengedraaid. Een nummer dat perfect zal gaan werken op de festivalweides deze zomer. De eerste helft van het album worden we keer op keer getrakteerd op prachtige liedjes, waarbij “Not The One” het absolute hoogtepunt vormt. Gedragen door een heerlijke gitaarlijn doet het nummer ons bijna geloven dat we écht een roadtrip aan het maken zijn door de prachtige natuur van, laten we zeggen, Tennessee.

Save It For Later doet denken aan de oude fotoalbums die je op zolder hebt liggen, met een laag stof erop. Achter de bloemenkaft schuilen vaak de mooiste herinneringen uit je jeugd. De plaat staat dus vol van verwijzingen naar de jeugd van zangeres en songwriter Catherine Smet, zo ook in “Worms”, een sfeervol nummer dat ons melancholisch laat voelen. De sfeer op het album verandert niet gedurende het album, maar echt eentonig wordt het nergens. Toch verzwakt onze aandacht ietwat naarmate het album vordert, al komt dat waarschijnlijk alleen maar door de schoonheid van de eerste liedjes. Bijna aan het einde van onze reis, in het steeds intenser wordende “Keep Up With The Boys”, brengt Smet een ode aan de mannen in haar familie. Dat is de kracht van dit album: naast de mooi gearrangeerde instrumentatie zijn ook de teksten persoonlijk en daardoor voor velen herkenbaar.

Met Save It For Later horen we zodoende een band die stilaan volwassen is geworden. Rijker gearrangeerde nummers, herkenbare thema’s en de verscheidenheid aan tempo in de liedjes zorgen ervoor dat het album zeer de moeite waard is. What’s next? De mainstage van Rock Werchter? Een uitverkochte De Roma? Een uitverkocht Ancienne Belgique? Check, check, check. Het wordt een prachtig jaar voor BLUAI, waarin talloze nieuwe herinneringen worden gemaakt zullen worden. Eén ding zullen wij na het beluisteren van Save It For Later in ieder geval niet vergeten: herinneringen van vroeger zijn om te koesteren.

Tourdata en bijbehorende ticketinfo vind je via de website.

Ontdek “Not The One”, ons favoriete nummer van Save It For Later, in onze Plaatje van de plaat-playlist op spotify.

34 posts

About author
geloof het of niet: er wordt tegenwoordig zat goede muziek gemaakt
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Gladiolen 2024 (Festivaldag 1): Hondenweer, uitgelaten sfeer

Overstromingen in Noord-Frankrijk, code oranje in Luik, geel in Limburg en ook in de Kempen is het hondenweer. Niet meteen hetgeen waar…
InstagramLiveRecensies

BLUAI @ Ancienne Belgique (AB Club): Livereputatie kracht bijgezet

Nadat BLUAI in België met Sound Track, Humo’s Rock Rally en De Nieuwe Lichting zowat alle onderscheidingen die er te winnen zijn…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

25 nieuwe namen voor Rock Herk met o.a. The Afghan Whigs, Therapy? en shame

Rock Herk viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en dat zal het niet zomaar laten aan zich voorbij gaan. Nadat we in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.