Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dudsekop – “Brandstoake”

Zingen in je eigen moerstaal is allang geen taboe meer. Zeker in de metal versterkt dat de connectie tussen het extreme en de mystiek rondom een band of collectief. Hier bij ons nam Alkerdeel het voortouw. De Oost-Vlaamse metalgroep krijst namelijk in een Meetjeslands accent. Sinds kort krijgt ze versterking uit de Westhoek. Vlak voordat King Hiss stopte, was gitarist Joost ‘Fury’ Nuyelle bezig aan een nieuw project met de naam Dudsekop. Dudsekop gebruikt het Iepers accent om te vermijden dat bepaalde woorden zouden verdwijnen uit de streektaal. Vorig jaar releasete ze het debuut Liksems en bracht ze ook een eigen bier op de markt. Intussen verzekerde ze Liksems‘ opvolger met  “N Ofgrond“, “Plukkevort” en “Corbiaar“. Dudsekop houdt er een strak releaseschema op na want de vierde single is nu ook al uit.

De ‘Koave Zworte’ metalband blijft op “Brandstoake” in lijn met de blackmetal uit de jaren 90. Zo creeërt ze naast de gebruikelijke screams en bloedstollende spanning ook een melodieuze groove. Volgens ons heeft de single daardoor potentieel bij metalfans die het niet zo hebben voor de extreme subgenres. Bewoners uit Ieper en omstreken gaan alleszins de teksten niet kunnen meeschreeuwen; deze blijven namelijk onverstaanbaar. Verder zijn de shreddende gitaren als kokende olie op een brandstapel. Dudsekop zet dan de boel in lichterlaaie en maakt diens belofte waar dat ze muziek brengt voor tijdens de koude dagen. Naar het einde toe vallen er geen lijken meer uit de kast, maar dat maakt “Brandstoake” er niet minder intens om.

Dudsekop’s tweede album Wuk Emme Nog Van Leevn wordt verwacht in maart 2024. De releaseshow gaat door op op 5 april in Jeugdhuis Jakkedoe in Waregem. Tot die tijd kan je Dudsekop nog zien als support voor Wolvennest in 4AD (15/12).

Facebook / Instagram / Linktree

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.