InstagramLiveRecensies

Peter Cat Recording Co. @ Trix (Club): Vrolijk genrehoppen

© CPU – Ann Carpentier

Van jazz langs disco naar soul met als rode draad een klok van een stem: dat is ongeveer de essentie van Peter Cat Recording Co. in vijftien woorden. Het vijftal uit Delhi vormde de band ondertussen al veertien jaar geleden. Toch zijn ze door maar twee albums uit te brengen nog steeds erg niche. Het vaakst worden ze beluisterd in de Verenigde Staten of Europa, maar ze moeten toch vooral rekenen op hun vaste fanbase om hun streams op te krikken. In 2018 en 2019 brachten ze respectievelijk Portrait of a Time: 2010-2016 en Bismillah uit.

De geschiedenis van de band zit frappant in elkaar: zanger Suryakant Sawhney zou in 2008 tijdens een spirituele ervaring erachter gekomen zijn dat hij, nochtans filmstudent zijnde, een muzikale carrière moest starten. Opvallend dat hij daar een spirituele ervaring voor nodig heeft, want zijn stem klinkt als aangeboren talent. Samen met zijn huisgenoot richt hij vervolgens Peter Cat Recording Co. op; vijftien jaar later staan ze in Trix in Antwerpen met een set die uitpuilt van verschillende genres.

© CPU – Ann Carpentier

Een set die trouwens begon met een intro van meer dan tien minuten die bij het instrumentale “Bebe de vyah” bleek te horen. De spots zette de vijf bandleden consequent en om de beurt individueel op de voorgrond. De toon leek gezet, maar nummer na nummer bleek dat Peter Cat Recording Co. telkens een andere toon kon zetten die vaker geslaagd was dan niet. Zo werd “Freezing” op een heerlijke en misschien wel betere manier op podium uitgespeeld. De analogie is misschien gewaagd, maar als hij met Frank Sinatra vergeleken wilde worden vinkte Suryakant Samhney toch veel vakjes aan tijdens dit nummer. De rook van zijn brandende sigaret, zijn glas bier en vooral zijn ongelooflijke stem transformeerden hem in een echte crooner. Een crooner die veel weg had van de legendarische Amerikaan.

Tijdens het eerste nummer viel het lichtwerk meteen op, zeker door de Indische kleuren, maar iets te vaak leken de ogen belangrijker gewaand te worden dan de oren. Bij nummers als “Floated By” leidden de lichten zelfs bijna af, wat niet de bedoeling kan zijn tijdens een van de beste nummers van Bismillah. Op andere momenten speelde de lichten weer in het voordeel van het concert. Tijdens de outro van “Love Demons” werden we helemaal bedolven door onverwachte psychedelische disco. En het werkte nog ook, want de benen leken bij het publiek voor het eerst echt volledig los te komen. Waar die benen soms even rust kregen tijdens een aantal ontspannende nummers na elkaar, kregen de oren geen enkel moment respijt. Lied na lied, met bijna geen interactie met het publiek, werd succesvol aan elkaar gerijgd door gitaren en synths.

© CPU – Ann Carpentier

Wanneer de grootste verrassingen achterwege leken, haalde de band tijdens “Soulless Friends” sambaballen boven om op de tonen van een zomers strandmuziekje het grillige weer van de afgelopen weken te vergeten. Tijdens “Shit I’m Dreaming” kreeg het vijftal de Antwerpse monden gesnoerd. Vervolgens deed de intro van “Memory Box”  het publiek trappelen van een ontlading waar iedereen op wachtte. Een diepe buiging is meer dan op zijn plaats voor een lied dat een glimlach onvermijdelijk maakt. Het publiek danste erop los tijdens het heerlijke lied dat in een vingerknip voorbij leek, maar in werkelijkheid een kleine tien minuten duurde. Ode aan “Memory Box” en zijn creëerders.

Het bisnummer “Married” – hun terugkomst op het podium leek trouwens nu echt ongepland, of ze speelden het klassieke bistoneeltje echt goed – leek ons een overbodige toevoeging aan een verder goed concert. Het vrolijke Peter Cat Recording Co., wat na vanavond trouwens een officieel pleonasme is geworden, wist in Trix harten te veroveren zonder daar te veel woorden aan vuil te maken. Zomerse geluiden van tsjirpende vogels hielpen daar zeker bij, maar de vreugde was toch voor het grootste deel te danken aan de muziek. Muziek die het publiek deed ontspannen en dansen en zelden verveelde.

Facebook / Instagram / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:
Bebe de vyah
Money Flows
Floated By
Portrait
Soulless Friends
Vishnu
Freezing
Heera
I’m This
Love Demons
Remains
Shit I’m Dreaming
Memory Box
I’m Home

Married

Related posts
InstagramLiveRecensies

Sound Track 2023: Finale @ Trix (Antwerpen)

Zaterdagavond kruisten acht beloftevolle bands en soloartiesten de degens in Trix. De voorbije maanden sleutelden ze aan hun set en zetten ze…
InstagramLiveRecensies

ascendant vierge @ Trix: Intergalactische rave

Vergeet rock: als er één genre is dat België op de muzikale wereldkaart zette, is het wel dancemuziek. Wat decennialang als een…
Festivalnieuws

Trix deelt volledige poster WAO met o.a. ILA, Ão, Captain Kaiser en meer!

Aan de Antwerpse Noordersingel kijken ze met grote anticipatie uit richting februari. Trix zet dan namelijk traditiegetrouw de bloemetjes buiten met het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.