Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Within Temptation – “Ritual”

© CPU – Stijn Verbruggen

Nog maar een dikke maand geleden bracht Within Temptation met “Bleed Out” een knaller van een nummer op de plank en nu is daar de volgende in de rij al. De bekendste symfonische metalband van de Benelux is on a roll; niet meer dan logisch met een achtste studioalbum in het vooruitzicht. Over minder dan drie weken komt Bleed Out uit, waarvoor de Nederlandse band zijn inspiratie putte uit de keiharde dagelijkse realiteit. Thema’s als de onrechtvaardige moord op de Iraanse Mahsa Amini en de nog altijd aanslepende oorlog in Oekraïne worstelen zich als rode draad doorheen de langspeler. Nu de titeltrack een definitief plekje in onze hersenpan heeft weten te veroveren, is daar “Ritual”. Politiek en muziek scheiden, daar moet Within Temptation niet van weten, want de nieuwe single heeft opnieuw een erg actuele en maatschappelijke insteek.

Het recentste kindje van de aankomende plaat gaat namelijk over verleiding en meer specifiek over vrouwen die het initiatief en de macht nemen in een door mannen gedomineerde wereld. Het is dus zeker niet enkel kommer en kwel op het nieuwe album. Frontvrouw Sharon den Adel omschrijft het nummer als ‘een van de meest kinky nummers die de band ooit heeft geschreven’, maar daar moeten we toch een klein vraagteken bij plaatsen. Hoewel de gitaren en drums nog steeds met weinig moeite door de productie heen glinsteren, ligt het tijdloze en catchy potentieel toch een paar treden lager dan bij pakweg titeltrack “Bleed Out” of een klassieker als “Faster“. Daarmee zet de band een stapje buiten de klassieke WT-cirkel, met den Adels stem die bij momenten wat doet denken aan… jawel, Lady Gaga. Het epische gehalte is dus dit keer net wat minder dan gewoonlijk, wat maakt dat “Ritual” als degelijk nummer toch wat zal verdwalen tussen de overige tien tracks op Bleed Out.

Die nieuwe plaat zal het levenslicht zien op 20 oktober.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Within Temptation - "Bleed Out"

Als we een lijstje met de meest toonaangevende bands binnen het symfonische metalgenre zouden moeten opstellen, dan zou Within Temptation ongetwijfeld een…
InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2023 (Festivaldag 3): Megametal

De regen- en windbuien waren wederom een gigantische plaaggeest voor de Belgische festivals en openluchtconcerten. Wie om halfvier aan de Main Stage…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Within Temptation – “Wireless”

Within Temptation is zonder twijfel een van de allergrootste bands die onze noorderburen de muziekwereld hebben geschonken. De Nederlandse metalband kondigde aanvankelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.