AlbumsRecensies

Blonde Redhead – Sit Down For Dinner (★★★★): Verfijnd hapje voor dreampopconnaisseurs

‘Aa-a-a-ah.’ Blonde Redhead bereikte in 2014 een miljoenenpubliek na het gebruik van “For The Damaged Coda” in de populaire cartoonreeks Rick & Morty. Enkele jaren later groeide het nummer uit tot een wijdverspreide internetmeme. Kassa kassa dus voor de dreampopband, die toen al enkele decennia bezig was, maar nooit echt wist door te breken bij een groot publiek. Barragán, het album dat kort na de virale hit volgde, was echter veruit het minst intrigerende werk dat het trio al had uitgebracht.

Het werd stil rond de groep, bijna tien jaar lang, op een occasionele concerttournee na. Nu is er eindelijk nieuw werk. Sit Down For Dinner werd over een periode van maar liefst vijf jaar opgenomen, in wereldwijde locaties gaande van New York tot Milaan, en is het eerste bij het label section1. Laat ons zeggen dat wij na al die tijd zeer hongerig zijn; we rekenen op meer dan een klein tussendoortje.

Opener “Snowman” bewijst gelukkig meteen dat de band nog altijd ijzersterk is in wat ze altijd al goed deed: het scheppen van een melancholische, lichtjes koortsige sfeer. Het ingehouden nummer beschikt over een goeie gelaagde melodie en de drums zorgen voor de nodige drive. Eén van de Pace-broertjes neemt trouwens de zang voor zijn rekening, wat betekent dat de beste stem van de groep dan nog moet komen (we vinden het altijd moeilijk de identieke tweeling, Simone en Amedeo, uiteen te houden).

De notoir verlegen Kazu Makino is hét wapen van de band, met een onschuldige en hese zang die zelfs onopvallende nummers naar grote hoogtes kan optillen, en mag dat opnieuw voluit demonstreren. Zoals in “Kiss Her Kiss Her”: ‘You wear your heart on your sleeve, I do the same.’ Blijven doen, Makino, want dat is o zo mooi! Ook het eerste deel van het minimalistische titelnummer dient bijna als achtergrond voor haar stem. We begrijpen niet goed waarom de groep het liedje in twee besloot op te splitsen, maar het is een mooi tweeluik.

Sit Down For Dinner is doordrenkt van introspectieve teksten over de uitdagingen van het volwassen leven, ontploffende langetermijnrelaties en verdwijnende jeugddromen, maar het valt op dat de teksten ondanks de zware materie nog altijd kinderlijk – niet kinderachtig – gebracht worden. In “Before” horen we zelfs een peuter op de achtergrond. Leuk dat de groep die bezieling en speelsheid nog niet is kwijtgeraakt.

Toch hebben wij enkele kleine bemerkingen. De groep verkent weinig nieuwe muzikale gebieden, wat in deze fase van de carrière begrijpelijk is. De muziek kabbelt daardoor echter soms te veel door. Zo ontbeert een akoestisch gitaarnummer als “I Thougt You Should Know”, de nodige spanning. Wat meer uptempo werk had dus gemogen. De chef-koks van Blonde Redhead presenteren ons op Sit Down For Dinner eigenlijk elf verrukkelijke kleine hapjes, maar laten ons daarna zeer lichtjes hongerig achter. Je kan daar niet over klagen. Wij kijken vooral uit naar de volgende gang.

Blonde Redhead speelt op 5 december in de Botanique in Brussel, en op 7 december in De Zwerver in Leffinge. De show in de Botanique is uitverkocht, er zijn nog tickets verkrijgbaar voor De Zwerver.

Website / Facebook / Instagram

Ontdek “Sit Down for Dinner – Part 1”, ons favoriete nummer van Sit Down For Dinner, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Features

Ontdek het najaar in Muziekclub De Zwerver.

Er staat komende maanden heel wat moois op de muzikale planning in Muziekclub De Zwerver in Leffinge. Zo komt op 26 oktober…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Blonde Redhead - "Melody Experiment"

Eind mei maakte Blonde Redhead een terugkeer door de grote poort. De eigenzinnige New Yorkse band kondigde hun langverwachte nieuwe album Sit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Blonde Redhead - “Snowman”

Blonde Redhead bestaat dertig jaar en heeft in al die decennia een eigenzinnige stempel op hun muziek gedrukt. In de jaren 90…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.