Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cirith Ungol – “Velocity (S.E.P.)”

© Peter Beste

Het Amerikaanse Cirith Ungol moet een van de belangrijkste groepen met te weinig naamsbekendheid zijn. In 1981 waren ze met debuutalbum Frost and Fire een van de eerste powermetalgroepen. Cirith Ungol ging op de daaropvolgende albums trager spelen en gaf zo ook het doommetalgenre mee vorm. De Amerikanen gaven er in 1992 de brui aan, maar in 2020 kwam er met Forever Black een comeback. Op 20 oktober mogen we weer nieuw werk verwachten met Dark Parade. “Velocity (S.E.P.)” toont alvast hoe de pandemie een inspiratiebron vormde.

De pandemie was de perfecte achtergrond voor de teksten over een wereld op de rand van de vernietiging, verklaarde drummer Rob Garven. In het nummer verwijst de groep naar Dante’s Inferno en de hellecirkels. Het vormt een waarschuwing voor de pijnlijke consequenties wanneer we onze ziel en waardigheid verzaken voor geld, macht, eer en dominantie, zo lichtte Garven verder toe. De kern van het nummer zelf is een aanstekelijke midtempo riff, waarover Tim Baker scherp en onheilspellend zingt. Het is vooral de leadgitaar die uitblinkt. Bovenop het vrij constante ritme brengen vele gitaarhooks steeds licht afwisselende melodieën aan die het nummer boeiend maken. Old school metal maken zonder afgezaagd of verouderd te klinken is anno 2023 niet makkelijk, maar Cirith Ungol weet hoe het moet.

Met “Velocity (S.E.P.)” bewijst de groep dat ze het nog niet verleerd is. Dark Parade verschijnt op 20 oktober via Metalblade Records.

Facebook / Instagram / Website

 

Related posts
AlbumsRecensies

Alcest - Les Chants De L’Aurore (★★★★): Een schouwspel tussen licht en donker

Alcest probeert al sinds begin dit millennium de grenzen van het blackmetal genre af te tasten. Door het toevoegen van melodieuze ingrediënten…
LiveRecensies

Blind Guardian @ Poppodium 013: Queeste door het fantasielandschap

Er zijn bands die de tand des tijds doorstaan en een daarvan is Blind Guardian. Al meer dan dertig jaar staat de…
AlbumsRecensies

Ufomammut - Hidden (★★★★): Italiaans onheil uit het zonnige Piemonte

In Italië is er in mei al iets te vieren: de Giro d’Italia toert namelijk door het land. Naast sportieve feestvreugde vieren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.