AlbumsFeatured albumsRecensies

The Chemical Brothers – For That Beautiful Feeling (★★★): De cirkel raakt rond

De titel ‘levende legende’ wordt soms weleens wat kort door de bocht gebruikt, maar je zou kunnen stellen dat de heren van The Chemical Brothers ‘m ergens wel verdienen. Met meer dan dertig jaar carrière, een toonaangevende rol binnen de elektronische muziek en natuurlijk bakken vol hits hebben Tom Rowlands en Ed Simon een plekje in ieders collectieve geheugen weten te vergaren. Sterker nog, er was zelfs een moment waarop het duo de vaakst terugkerende band naar Rock Werchter was. Dat brengt ons eigenlijk naadloos bij het feit dat de absolute hoogdagen nu stilletjesaan voorbij lijken te zijn. Plekjes op de affiches van de allergrootste festivals krijgen de twee anno 2023 niet meer; genoegen nemen met festivals grootte Lokerse Feesten en Suikerrock is nu de norm.

Het is met andere woorden moeilijk om relevant te blijven, zeker binnen het elektronische genre waar een gigantische rij TikTok-dj’s klaarstaat om over te nemen. Het komt in dat opzicht al snel op ervaring aan, maar in het geval van The Chemical Brothers ook om met de tijd mee te blijven gaan. Daarom komen de heren nu met een tiende studioalbum For That Beautiful Feeling op de proppen, maar verwacht daarop geen nummers genre “Hey Boy Hey Girl” of “Galvanize”. Wel begint het erop te lijken dat Rowlands en Simon de cirkel voorzichtig beginnen rondmaken, want deze nieuwste langspeler lijkt een soort samenvatting van dertig jaar carrière te zijn.

Het is niet zo dat het einde in zicht lijkt, maar je snapt al van bij het begin van For That Beautiful Feeling wat we bedoelen. “Live Again” voelt zo bijvoorbeeld al aan als een mix van vroeger en nu. Flarden van de absolute hoogdagen van The Chemical Brothers gaan hand in hand met de euforie die de dag van vandaag verwerkt zit in het genre. Een lijn die zo letterlijk wordt doorgetrokken – de nummers blijven in elkaar overlopen – richting “No Reason”. De ‘whoo’- en ‘No Reason’-sample kenden we al uit het verleden, maar de groovy baslijn voegt er langs de andere kant weer een scheutje disco aan toe; een genre dat tegenwoordig weer gigantisch populair is. Doe daar nog een psychedelisch randje bij en je weet hoe een nummer van The Chemical Brothers anno 2023 zou moeten klinken.

Voorbeelden genoeg van dat principe, zoals “The Weight”, dat teert op een coole oldschool sfeer en bij momenten een naar Rage Against The Machine-neigende gitaar, maar langs de andere kant ook een glitterende discovibe. “Skipping Like A Stone” met Beck is een resultaat uit diezelfde mixer. Jammer is echter wel dat The Chemical Brothers soms een beetje te veel in eigen nat blijft sudderen. Het eerder minimalistische “Fountains” blijft zo bijvoorbeeld gewoon wat voortkabbelen, het donkere “Magic Wand” doet eigenlijk niet heel veel meer. Er is in dat opzicht zelfs een verschil tussen opvullers en nummers die gewoon niet interessant genoeg zijn. “Goodbye” mag zich zo tot die eerste categorie rekenen, maar dan wel met de hakken over de sloot.

Langs de andere kant doet The Chemical Brothers wel wat het belooft met For That Beautiful Feeling. Een euforisch gouden randje schemert altijd door de beats, met “The Darkness That You Fear” zelfs voor de gelegenheid in een lichter jasje. Dat gebeurt zelfs zo onopvallend, dat de outro en de intro opnieuw in elkaar overlopen, waardoor je voor je het goed en wel beseft terug vooraan het verhaal begint. Een verhaal dat soms ietsje te veel richting de achtergrond neigt, waardoor het als album onze aandacht met momenten niet kan vasthouden. Dat is jammer, want er staan zeker nummers op For That Beautiful Feeling die ons helemaal weten te begeesteren en ons zelfs terugkatapulteren naar de hoogdagen van het duo.

Hoe dan ook mogen de Britten al bij al terugkijken op een geslaagde tiende release, waarmee ze meteen ook hun kunnen nog eens in de kijker zetten. De cirkel raakt bij deze dus alsmaar meer rond, want met dit album zijn er ongetwijfeld opnieuw enkele schijven die naadloos zullen opgaan tussen de klassiekers.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Feels Like I Am Dreaming”, ons favoriete nummer van For That Beautiful Feeling, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

1889 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Underworld - "denver luna (acapella)"

Karl Hyde en Rick Smith zijn de zestig gepasseerd, maar blaken nog steeds van gezondheid. Onder de naam Underworld blijven ze namelijk…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Beck & Phoenix - "Odyssey"

Met de zomer voor de deur wagen steeds meer bands zich aan singles die de temperatuur doen stijgen. Beck en Phoenix moeten…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2023 (Festivaldag 1): Stralend van start

Al voor de negende keer trekken fans van alternatieve muziek naar de Beekse Bergen, waar het festival Best Kept Secret al lang…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.