AlbumsRecensies

Bearings – The Best Part About Being Human (★★★½): Zomerse poppunk tijdens grijze dagen

De Canadese poppunkscene heeft een lastig jaar achter zijn kiezen, met als ultiem dieptepunt het aangekondigde afscheid van Sum 41. Maar waar oude helden besluiten om er een punt achter te zetten, ruiken jonge honden hun kans om een gooi naar dezelfde status te doen. Zo ook Bearings. Het vijftal uit Ottawa heeft de afgelopen jaren dankzij hun energieke en aanstekelijke muziek al een flinke fanbasis opgebouwd en lijkt met de tijd enkel groter en groter te worden. Met The Best Part About Being Human hopen de leden definitief door te breken bij het grote publiek en zo hopelijk het nieuw ontstaande gat aan de top in razend tempo op te vullen.

De opener van het album, “Scenery”, zet meteen de toon voor de komende dertig minuten en daarmee trapt Bearings de The Best Part About Being Human-machine meteen stevig in gang. De klapper van jewelste blies ons tijdens de singlerelease in februari al omver, maar komt op plaat nog beter over. Zanger Dougie Cousins imponeert vanaf de eerste noten met zijn strakke vocalen terwijl de gitaren doen waarvoor ze gemaakt zijn, waardoor “Scenery” het perfecte startschot is voor het energieke half uur dat The Best Part About Being Human met zich meebrengt.

De poppunk die Bearings ons op The Best Part About Being Human voorschotelt is verre van vernieuwend. Hier en daar schemeren de invloeden van diverse bands doorheen de muzieklijnen, die ervoor zorgen dat we teruggegooid worden in de tijd naar de hoogtij dagen van het genre. Ook tekstueel is het verre van spannend. Teksten als ‘I don’t wanna give up now and let it go’ en ‘In the end it’s you and I, live forever never die’ zullen zeker niet de vernieuwingsprijs winnen. Toch luistert de zomerse poppunkplaat heerlijk weg en doet het onze gedachten aan de grijze dagen van de afgelopen weken in een klap verdwijnen.

Dat zomerse gevoel is vooral tijdens “Ocean Dream” voelbaar. Het nummer voelt als een frisse zomerbries doorheen onze gehoorschelpen. Hoogtepunt van het lied bevindt zich net na anderhalve minuut, wanneer een saxofoon zijn intrede doet. Het instrument doet waarvoor het bedoeld is en geeft “Ocean Dream” een extra laag aan zogenoemde summer vibes.

In ons artikel over “Scenery” schreven we het al, maar we willen nogmaals de zangkwaliteiten van Cousins en Culligan benadrukken. De frontman en gitarist bewijzen beide over een gouden strot te beschikken, iets dat niet vaak voorkomt binnen het genre. Tijdens “Howie, You’re A Freak” springen die kwaliteiten er het meeste uit. Het tweetal tilt het niveau eigenhandig naar een hoger level en geeft het nummer een dikke laag aan catchiness mee, wat resulteert in een knaller van een lied waar we steeds bij blijven terugkomen. “Howie, You’re A Freak” heeft alles in zich om een undergrond scene-anthem te worden,

Het album is kort, veel te kort. Met slechts dertig minuten op de teller lijkt de naam langspeler dan ook niet volledig passend en hunkeren we na de de laatste tonen van “Human” naar meer. Toch zijn het vooral die laatste tonen die het album afmaken. Want waarbij “Human”, net als bij de rest van het album, het energielevel nogmaals door het dak laat gaan, is vooral het kleingemaakte en minimalistische einde de ster van het nummer. De drummer en bassist verlaten de ruimte en de elektrische gitaar wordt ingeruild voor een akoestische variant. Het effect dat op de zang geplaatst wordt, zorgt ervoor dat de laatste dertig seconden aanvoelen als het ultieme kampvuurlied voor de lange, zwoele zomeravonden.

Of Bearings het gat van Sum 41 zal opvullen lijkt ons voor nu redelijk uit te sluiten, maar met The Best Part About Being Human leveren ze een meer dan prima poppunkalbum af. Met momenten voelt helaas net iets te voorspelbaar en bekend aan. Toch voelen we de noodzaak om de plaat na de laatste tonen weer meteen terug vanaf vooraf aan op te leggen. Tijd voor een tour door Europa is onze boodschap aan de groep, want we staan te springen om dit album live te bewonderen.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Howie, You’re A Freak”, ons favoriete nummer van The Best Part About Being Human, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

147 posts

About author
'Bongo' Bryan
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bearings - "Stormy Weather"

Afgelopen jaar was echt een prima poppunkjaar, waar we vooral Bearings als revelatie zagen schitteren. De Canadese band bracht namelijk vorig jaar…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle geosy - "Is Dit Het Dan?"

‘Suzan & Freek voor emo’s’, zo omschrijft GirlsGirlsGirls-zanger Geosy Kleefman zijn nieuwste soloproject geosy. Onder zijn eigen naam brengt de jonge Emmenaar…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Neck Deep – Neck Deep (★★★½): Terug naar het basisrecept

Is poppunk anno 2024 nog relevant? Laten we meteen kort en krachtig op die vraag antwoorden: ja! Het genre is sinds enkele…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.