AlbumsRecensies

Robert Ellis – Yesterday’s News (★★★½): Intieme, melancholische meditaties

Bij de aankondiging van het nieuwe album Yesterday’s News was het de grote vraag welke muzikale weg Robert Ellis dit keer zou bewandelen. Op zijn vorige album Texas Piano Man uit 2019 liet hij zich nog sterk beïnvloeden door onder andere Elton John en Billy Joel, maar hij begon zijn carrière ooit met het zingen van traditionele countryliedjes. Dat deed hij op woensdagavonden, waardoor deze sessies bekend werden onder de naam Whiskey Wednesday’s. Toen hij een platencontract kreeg aangeboden bracht hij een album met een mengeling van ingetogen akoestische folk, bluegrass en wat vlottere country uit. Kortom, met elk nieuw album verkende Ellis ook muzikaal nieuwe wegen.

Op zijn doorbraakalbum The Lights From The Chemical Plants liet de toen pas 25-jarige singer-songwriter horen van veel meer genres te houden dan folk en country. Hij rockte en schuwde een beetje psychedelica hier en daar ook niet. Toch kiest Ellis op zijn nieuwe plaat alweer voor een ander geluid. Hij nam het in twee dagen op en het klinkt daardoor minder geproduceerd. Ook instrumentaal is het meer gestript dan zijn voorgaande albums. Hij begeleidt zich alleen met gitaar, contrabas en percussie, want hoe langer hij met de nummers aan het stoeien was, des te meer hij erachter kwam dat ze op die manier het beste tot hun rechtkwamen.

En zo krijgen we een heel intiem album waar we folk in herkennen, maar ook jazzinvloeden zijn te horen, zoals bij ”Yesterdays News”. Het is een liedje over ouder worden. Ook “Close Your Eyes”, een slaapliedje, is jazzy. Luisterend naar Ellis hebben we steeds het gevoel dat dit lied net iets te hoog gegrepen is voor zijn stem, maar dat maakt het dan weer wel heel spannend.

Op “On The Run” klinkt toch nog een beetje country door en horen we het ingewikkelde fingerpicking dat we ook kennen van Nick Drake of Richard Thompson. De Texaanse singer-songwriter verliest zich in intieme, melancholische meditaties over groei en volwassenheid, hoop en spijt, verlangen en tevredenheid. Dit wordt aangevuld met twee instrumentale interludes.

Zo krijgen de fans weer een koerswijziging voorgeschoteld, die na een paar draaibeurten toch weer zijn schoonheid prijsgeeft. Ellis heeft er geen zin in om zich te voegen naar de wensen van de platenmaatschappijen, die liever een herkenbaar geluid willen. Hij volgt het liefst zijn hart en maakt het liefst muziek die bij zijn stemming op dat moment het beste past. Hij kiest daarvoor steeds een nieuwe, onbekende weg. Maar Ellis is een songwriter die een nummer spannend weet te houden, hoe minimalistisch de instrumentatie ook is.

In oktober komt Robert Ellis voor een paar shows naar Nederland en België: 05/10 Lutherse Kerk, Groningen; 06/10 Metropool, Hengelo; 08/10 Trix, Antwerpen; 09/10 Americana Mondays, Eindhoven en 10/10 TivoliVredenburg, Utrecht.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek “Close Your Eyes”, ons favoriete nummer van Yesterdays News, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.