AlbumsFeatured albumsRecensies

Currents – The Death We Seek (★★★★½): Soevereine metalcore

Currents bestaat op zich al een heel eindje, maar eigenlijk kunnen we maar sinds 2017 spreken van de band zoals we die vandaag kennen. Toen vonden de Amerikanen namelijk eindelijk wat stabiliteit in hun bezetting en brachten ze debuutalbum The Place I Feel Safest uit. Sindsdien zat hun parcours vol ups, zoals hun tour met Parkway Drive, maar helaas ook downs. Zo vertrok hun laatste originele lid, drummer Jeff Brown, in 2019 en lijdt gitarist Ryan Castaldi momenteel aan een vorm van kanker. Gelukkig blijft Currents nooit bij de pakken zitten en brengen ze ons nu hun derde album. The Death We Seek gaat over hun persoonlijke ervaring met frustraties en verlies in een steeds diversere en verwarrendere samenleving. 

Zoals we inmiddels gewoon zijn klinkt elke riff op het album de volle honderd procent als Currents. Al van bij de opener “The Death We Seek” is dit duidelijk. Hiermee willen we zeker niet zeggen dat de heren niet evolueerden. Zo is er opvallende meer gelaagdheid aanwezig en doen sommige strofen ons denken aan Meshuggah. De vocalen hebben ook grote stappen gezet de voorbije jaren. Tijdens “Living In Tragedy” is dit misschien wel het opvallendst, want op het ene moment laat zanger Brian Wille beestachtige, hoge schreeuwen weerklinken, om ons dan een paar seconden later omver te kegelen met een primitieve, lage scream. Ook de breakdown van “So Alone” is een perfect voorbeeld van noten die Wille vroeger nooit zou hebben gehaald, maar ons nu mee omverblaast.

Een andere kracht die Currents weet te demonstreren met dit album is hoe ze een uitgemolken genre als metalcore zichzelf zo eigen en uniek kunnen maken, zonder het commerciële kantje te verliezen. De single “Remember Me”, die deels gaat over de leegte en verdeeldheid die Wille voelde tijdens de pandemie, is hier het perfecte voorbeeld van. Alle verschillende instrumenten spelen continu op elkaar in, waardoor een klassiek metalcore refrein toch een heel volmaakte luisterervaring oplevert. Ook de gekende breakdown-formule wordt naar een hoger niveau getild door een dartelende gitaarlijn die net niet naar de voorgrond treedt. 

Met “Guide Us Home” sluiten de Amerikanen hun album op een soevereine manier af. Zowel de theatrale emotie in de vocalen als de losbandige gitaarlijnen doen ons voor een laatste keer met volle overgave luisteren. Het filmisch, gelaagde einde van dit laatste nummer laat ons dan ook verbijsterd achter. 

Currents bewijst met hun nieuwste album klaar te zijn voor de grote zalen. Hun geheel eigen versie van metalcore klink zowel commercieel, intellectueel als vernieuwend. Hierdoor zal The Death We Seek zonder twijfel hoog staan in de eindejaarslijstjes van liefhebbers van het genre.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Remember Me”, ons favoriete nummer van The Death We Seekin onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

50 posts

About author
West-Vlaamse liefhebber van de zwaardere genres!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Architects - "Curse"

Dat Architects toegankelijker is dan ooit, bewees de groep afgelopen januari wel tijdens zijn passage in de Lotto Arena. Het concert van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "TO THE FLOWERS"

While She Sleeps blijft ons verrassen. De groep brengt op 15 maart zijn zesde album SELF HELL uit en tot nu toe weten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "DOWN"

Er gaat werkelijk niets boven Sheffield. Althans, als het om core gaat dan. De grijze stad van staal heeft in de schaduw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.